Μία αναπροσαρμογή η οποία έχει ουσιαστικά προαναγγελθεί τόσο από την ίδια την πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ όσο κι από άλλους κεντρικούς τραπεζίτες. Μένει να φανεί αν το ποσοστό της αύξησης θα είναι 0,25% όπως εκτιμά και η πλειοψηφία των αναλυτών. Το ενδιαφέρον εστιάζεται επίσης στην τοποθέτηση της προέδρου της ΕΚΤ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, και κυρίως στο αν θα σκιαγραφήσει τα επόμενα βήματα της Τράπεζας ή θα δώσει κάποια ένδειξη για το πότε θα πέσουν οι «τίτλοι τέλους» στην ανοδική πορεία των επιτοκίων. Βέβαια, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της Βundesbank Γιόακιμ Νάγκελ (ανήκει στα λεγόμενα «γεράκια») δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια και μετά το καλοκαίρι.
Το ισχυρότερο επιχείρημα για τη συνέχιση ανόδου των επιτοκίων είναι ότι παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάιο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, υποχώρησε στο 6,1% από 7% τον Απρίλιο, ωστόσο απέχει πολύ από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ. Όμως ο δομικός πληθωρισμός , εξαιρουμένων των τιμών της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού, παραμένει υψηλός παρά τη μικρή επιβράδυνση που κατέγραψε τον Μάιο στο 5,3% από 5,6% τον Απρίλιο.
Στροφή στις προθεσμιακές καταθέσεις
Τα επιτόκια καταθέσεων δεν ακολουθούν την ίδια πορεία με τα επιτόκια δανεισμού, με την «ψαλίδα» ανάμεσα στα δύο να αυξάνεται μήνα με το μήνα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί καταθέτες να στρέφουν το ενδιαφέρον τους από τις απλές καταθέσεις στις καταθέσεις προθεσμίας και σε επενδυτικά προϊόντα σύνθετου τύπου.
Οι καλύτερες αποδόσεις που προσφέρουν πλέον οι καταθέσεις προθεσμίας είχε σαν αποτέλεσμα τον Απρίλιο να αυξηθούν στα 31,48 δισ. ευρώ από 24 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη του 2022.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αποδόσεις κινούνται στη ζώνη του 2% για ποσά άνω των 100.000 ευρώ ενώ για μεγαλύτερα ποσά και μεγαλύτερο χρόνο «δέσμευσης» το επιτόκιο μπορεί να προσεγγίσει το 4%.
Ραλλού Αλεξοπούλου • [email protected]