Σε ανοδική πορεία, κυρίως λόγω αύξησης των τιμών των τροφίμων, επανήλθε ο εναρμονισμένος πληθωρισμός τον Αύγουστο του 2023, ο οποίος αυξήθηκε με ρυθμό 3,1%, τερματίζοντας την συνεχή πτωτική πορεία που κατέγραφε για 12 μήνες, από την κορύφωση του, τον Ιούλιο του 2022, όταν είχε ανέλθει στο επίπεδο ρεκόρ του 10,6%.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (και κατ΄ επέκταση ο εναρμονισμένος πληθωρισμός) αυξήθηκε τον Αύγουστο 2023 κατά 3,1%, σε σχέση με τον Αύγουστο του 2022, όταν είχε αυξηθεί κατά 9,6% (2ο ιστορικά υψηλότερο επίπεδο). Τον προηγούμενο μήνα (Ιούλιο του 2023) ο εναρμονισμένος πληθωρισμός είχε καταγράψει την χαμηλότερη αύξηση, σε ετήσια βάση, από τον Ιούλιο του 2021, υποχωρώντας στο 2,4%.
Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (Ιούλιο του 2023) αυξήθηκε κατά 1,1%, παρουσιάζοντας μικρή αποκλιμάκωση σε σχέση με την αύξηση, σε μηνιαία βάση, του εναρμονισμένου πληθωρισμού τον Ιούλιο του 2023, όταν είχε αυξηθεί κατά 1,4%, σε σχέση με τον Ιούνιο του ίδιου έτους.
Για την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2023, σημειώθηκε αύξηση 4,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2022, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, οι κατηγορίες Τρόφιμα και μη Αλκοολούχα Ποτά (10,4%) και Εστιατόρια και Ξενοδοχεία (5,6%) παρουσίασαν τις μεγαλύτερες μεταβολές.
Σε σχέση με τον Ιούλιο του 2023, η μεγαλύτερη μεταβολή καταγράφηκε στην κατηγορία Μεταφορές (3,5%).
Για την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2023 σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, οι μεγαλύτερες μεταβολές παρατηρήθηκαν στις κατηγορίες Τρόφιμα και μη Αλκοολούχα Ποτά (9,3%), Εστιατόρια και Ξενοδοχεία (6,6%) και Στέγαση, Ύδρευση, Ηλεκτρισμός και Υγραέριο (6,4%).
Οι μεγαλύτερες μεταβολές στις οικονομικές κατηγορίες συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2022 παρατηρήθηκαν στις κατηγορίες Τρόφιμα-Αλκοολούχα Ποτά-Καπνός (8,8%) και Ενέργεια (-7,6%).
Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, η κατηγορία Ενέργεια (2,1%) σημείωσε τη μεγαλύτερη μεταβολή.
Τα στοιχεία της Eurostat
Στο 5,2% υποβαθμίζεται ελαφρώς ο ετήσιος πληθωρισμός ευρωζώνης για τον Αύγουστο, από 5,3% τον Ιούλιο και από 5,3% που ήταν η πρώτη της εκτίμηση. Ένα χρόνο πριν, το ποσοστό ήταν 9,1%. Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 5,9% τον Αύγουστο, από 6,1% τον Ιούλιο. Ένα χρόνο πριν, ήταν 10,1%.
Τα στοιχεία δημοσιεύθηκαν από τη Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην Κύπρο ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 3,1% τον Αύγουστο από 2,4% που βρισκόταν τον Ιούλη.
Για την Ελλάδα εκτιμά ότι ο πληθωρισμός – εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες χώρες – ήταν στο 3,5% τον Αύγουστο, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 3,4%. Την ίδια ώρα, το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, η Ελληνική Στατιστική Αρχή είχε ανακοινώσει ότι ο εναρμονισμένος δείκτης είχε αυξηθεί κατά 3,5% (σε ευθυγράμμιση και με τη δεύτερη εκτίμηση της Eurostat).
Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ανέφερε ότι ο δομικός δείκτης, που εξαιρεί τις ασταθείς τιμές της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, αυξήθηκε κατά 0,3% σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο και κατά 6,2% σε ετήσια βάση – σε ευθυγράμμιση με την αρχική της εκτίμηση. Εναν μήνα πριν, τον Ιούλιο, ήταν στο 6,6% σε ετήσια βάση.
Η εικόνα στην Ευρώπη
Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Δανία (2,3%), στην Ισπανία και στο Βέλγιο (2,4%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (14,2%), την Τσεχία (10,1%) και τη Σλοβακία (9,6%). Σε σύγκριση με τον Ιούλιο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε δεκαπέντε κράτη-μέλη, παρέμεινε σταθερός σε ένα και αυξήθηκε σε έντεκα.
Πρωταθλητής ο κλάδος των υπηρεσιών
Τον Αύγουστο, η υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ προήλθε από τις υπηρεσίες (+2,4 ποσοστιαίες μονάδες, π.μ.), ακολουθούμενες από τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό (+1,98 π.μ.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+1,19 π.μ.) και την ενέργεια (-0,34 π.μ.).