18.8 C
Nicosia
Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022 | 8:16

Eurostat: Η Ευρωζώνη ξεπέρασε τις προβλέψεις με ανάπτυξη 0,7%

Η ανάπτυξη της οικονομίας της ευρωζώνης επιταχύνθηκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους, αλλά οι προοπτικές της περιοχής θα μπορούσαν να πληγούν καθώς η Ρωσία συνεχίζει να μειώνει τις προμήθειες φυσικού αερίου.

Το μπλοκ των 19 μελών κατέγραψε ποσοστό ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος 0,7% το β’ τρίμηνο 2022, σύμφωνα με τη Eurostat, ξεπερνώντας τις προσδοκίες για ανάπτυξη 0,2%. Το ΑΕΠ της ευωζώνης ήταν στο 0,5% το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Παρόλο που η γερμανική οικονομία παρέμεινε στάσιμη, οι ισχυρότερες επιδόσεις από την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία βοήθησαν στην τόνωση της ανάπτυξης. Η Ιταλία αντιμετώπισε το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος και τη μείωση της εμπιστοσύνης, σημειώνοντας ανάπτυξη 1% το περασμένο τρίμηνο. Η άνοδος ήρθε χάρη στην εγχώρια ζήτηση, με επέκταση στις υπηρεσίες και τη βιομηχανία.

Η ισπανική οικονομία αναπτύχθηκε 1,1% το δεύτερο τρίμηνο του 2022 — πολύ πάνω από τη διάμεση εκτίμηση 0,4% σε έρευνα του Bloomberg σε αναλυτές και ταχύτερα από την αύξηση 0,2% του προηγούμενου τριμήνου.

Η γαλλική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,5% — περισσότερο από τη διάμεση πρόβλεψη 0,2% αναλυτών του Bloomberg. Το αποτέλεσμα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο εμπόριο, το οποίο συνέβαλε κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες στην ανάπτυξη του περασμένου τριμήνου, καθώς οι εξαγωγές υπηρεσιών βελτιώθηκαν και οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν.

Οι αριθμοί έρχονται σε έντονη αντίθεση με τις αρνητικές αναγνώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες τόσο για το πρώτο όσο και για το δεύτερο τρίμηνο, καθώς η ευρωζώνη συνεχίζει να επωφελείται από το άνοιγμα της οικονομίας της μετά την πανδημία.

Ωστόσο, ένας αυξανόμενος αριθμός οικονομολόγων αναμένει πως η ζώνη του ευρώ θα διολισθήσει σε ύφεση το επόμενο έτος, με τη Nomura, για παράδειγμα, να προβλέπει ετήσια συρρίκνωση 1,2% και την Berenberg να επισημαίνει επιβράδυνση 1%.

Ομοίως και η ING σε σημείωμά της, αναμένει ότι το ΑΕΠ θα συνεχίσει μια πτωτική τάση καθώς οι υπηρεσίες που ανοίγουν ξανά μετριάζουν την ανάκαμψη, η παγκόσμια ζήτηση αμβλύνεται και επιμένουν οι πιέσεις αγοραστικής δύναμης. Αυτά, εκτιμά η ING, θα οδηγήσουν σε ήπια ύφεση ξεκινώντας από το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ακόμη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, έχει παραδεχτεί ότι μια ύφεση θα μπορούσε να είναι στα χαρτιά – και ήδη φέτος εάν η Ρωσία διακόψει εντελώς τις προμήθειες φυσικού αερίου στην περιοχή.

Οι αξιωματούχοι στην Ευρώπη ανησυχούν όλο και περισσότερο για την πιθανότητα διακοπής της παροχής φυσικού αερίου, με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να λέει ότι η Ρωσία «εκβιάζει» την περιοχή. Η Ρωσία έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι εξοπλίζει τις προμήθειες ορυκτών καυσίμων της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κύπρος-Ελλάδα σε σημαντικό παιχνίδι και για τις δύο ομάδες

Ολοκληρώθηκε η προετοιμασία της Εθνικής μας ομάδας για τον αγώνα με την Ελλάδα. Η προπόνηση έγινε στο στάδιο ΑΕΚ Αρένα και ολοκλήρωθηκε χωρίς να προκύψουν...

PwC Κύπρου: Έσοδα ρεκόρ €83 εκατ.

Ανθεκτικότητα, ευελιξία και ουσιαστική επικέντρωση στη βιωσιμότητα καταδεικνύουν τα οικονομικά αποτελέσματα της PwC Κύπρου για το 2022, τα οποία παρουσιάστηκαν στο καθιερωμένο ετήσιο συνέδριο...

Μπάιντεν: «Απάτη» τα ρωσικά δημοψηφίσματα στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι τα ρωσικά δημοψηφίσματα για την προσάρτηση τεσσάρων κατεχομένων περιοχών της Ουκρανίας είναι απάτη και διαμήνυσε ότι...

ΗΠΑ: Κάτω από $80 το βαρέλι η τιμή του αργού

Η τιμή του αμερικανικού αργού WTI έπεσε σήμερα κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά έπειτα από 7 και πλέον μήνες. Λόγω...

Πατριάρχης Κύριλλος: Πηγαίνετε στον πόλεμο- «Αν πεθάνεις, θα είσαι με τον Θεό»

Ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχης Κύριλλος, προέτρεψε την Τετάρτη τους Ρώσους πολίτες να μην φοβούνται τον θάνατο, στον απόηχο της απόφασης του...

Μερική επιστράτευση: Οι Ρώσοι φεύγουν, η ΕΕ οργανώνεται

Έκτακτη συνάντηση οργανώνεται τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για τον συντονισμό του χειρισμού του ζητήματος των Ρώσων στρατευσίμων οι οποίοι εγκαταλείπουν τη χώρα τους για...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

Nomisma Test

FREE
VIEW