7.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 2:26

Μήνυμα Κεραυνού στις τράπεζες: Aναμένει επιπλέον θετικά μέτρα

H οικονομία μας έχει αποδείξει την εξαιρετική της ανθεκτικότητα τα τελευταία χρόνια, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός στο 4ο Συνέδριο «Τραπεζικό Σύστημα: Νέες προκλήσεις και ευκαιρίες», που οργάνωσε η FMW στη Λευκωσία, αναφερόμενος την ίδια ώρα σε προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει ο τραπεζικός τομέας. Μίλησε για τις διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων και τις επιπτώσεις τους στην οικονομία, σημειώνοντας ότι οι τράπεζες έχουν υιοθετήσει κάποια θετικά μέτρα, ενώ είπε ότι προβλέπει σε επιπλέον θετικά μέτρα από όλες τις τράπεζες.

Στην ομιλία του, την οποία διάβασε εκ μέρους του η Ανώτερη Οικονομικός Λειτουργός Γεωργία Θεμιστοκλέους, ο Υπουργός είπε ότι η οικονομία μας έχει αποδείξει την εξαιρετική της ανθεκτικότητα τα τελευταία χρόνια, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά πολλές δυσκολίες και προκλήσεις.

Ο τραπεζικός τομέας, είπε, έχοντας πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια αξιόλογα βήματα προόδου, με ισχυρή κεφαλαιουχική βάση και ρευστότητα, διαδραμάτισε έναν καθοριστικό και παραγωγικό ρόλο σε αυτήν τη συλλογική προσπάθεια και αναμένεται να συνεχίσει να το κάνει.

Ωστόσο, τόνισε ο Υπουργός, ελλοχεύουν ορατές προκλήσεις και κίνδυνοι που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Μία από τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας, σημείωσε, είναι η σειρά επανειλημμένων αυξήσεων των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία ακολουθεί ίσως τον πιο αποφασιστικό κύκλο περιοριστικής νομισματικής πολιτικής των τελευταίων 40 ετών.

“Αυτές οι διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων έχουν σημαντικές και πολύπλευρες επιπτώσεις στην οικονομία, καθώς αυξάνουν το κόστος δανεισμού για την αγορά κατοικίας, την εκπαίδευση και άλλες αναγκαίες χρηματοδοτήσεις, περιορίζοντας το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών”.

Πρόσθεσε ότι κατανοώντας τις σοβαρές προεκτάσεις που προκύπτουν, οι τράπεζες έχουν υιοθετήσει κάποια θετικά μέτρα όσον αφορά την απορρόφηση του αυξημένου κόστους από την αύξηση των επιτοκίων, καθώς επίσης και όσον αφορά τη διαμόρφωση των καταθετικών επιτοκίων.

Εξέφρασε βεβαιότητα ότι οι τράπεζές αναλαμβάνοντας το κοινωνικό τους μερίδιο ευθύνης θα συνεχίσουν να παρακολουθούν προσεκτικά αυτές τις εξελίξεις και προβλέπω ότι θα ληφθούν επιπλέον θετικά μέτρα από όλες τις τράπεζες.

Αναφερόμενος στα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, είπε ότι σήμερα το ποσοστό των ΜΕΔ έχει μειωθεί σημαντικά και αποτελεί θετική εξέλιξη για την κυπριακή οικονομία, καθώς αποδεικνύει ότι οι προσπάθειες για τη διαχείριση των ΜΕΔ και την ανάκαμψη του τραπεζικού τομέα έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς.

Ενδεικτικά, είπε, είναι τα συμπεράσματα της  έκθεσης προόδου σχετικά με την εξέλιξη των ΜΕΔ σε σχέση με συγκεκριμένους στόχους οι οποίοι έχουν τεθεί στα πλαίσια του σχεδίου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, η οποία κατατέθηκε και εγκρίθηκε πρόσφατα από το Υπουργικό Συμβούλιο. Σημείωσε ότι οι δύο ποσοτικοί στόχοι του Σχεδίου σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν ικανοποιηθεί, και η υλοποίηση του στόχου θα συμβάλει στην εκταμίευση της επόμενης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ανέφερε ακόμη ότι η προοπτική για το αύριο είναι άκρως ενθαρρυντική, καθώς η Κυβέρνηση έχει λάβει σημαντικά μέτρα και συνεχίζει να επεξεργάζεται μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ).

“Η ψήφιση νομοσχεδίων για ενδυνάμωση του νομικού πλαισίου διαχείρισης της δευτερογενούς αγοράς των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό βήμα προς την οικονομική σταθερότητα και την ενίσχυση του τραπεζικού τομέα” είπε.

Ανέφερε ακόμα ότι η στροφή των τραπεζών προς την ηλεκτρονική τραπεζική αποτελεί μια θετική εξέλιξη που αντικατοπτρίζει την ανάγκη του χρηματοπιστωτικού τομέα να προσαρμοστεί στην ψηφιακή εποχή.

Ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι ο τραπεζικός χάρτης στην Κύπρο έχει αλλάξει ριζικά την τελευταία δεκαετία, υπενθυμίζοντας πως τέσσερις τράπεζες έφυγαν από το τραπεζικό σύστημα της χώρας με ανακατατάξεις και στα μετοχικά κεφάλαια εκείνων των τραπεζών που έμειναν στην εγχώρια αγορά.

“Το τραπεζικό σύστημα είναι ενδογενές, με επικέντρωση στην εγχώρια αγορά και με το μέγεθος του ως προς το ΑΕΠ της χώρας να βρίσκεται στον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Υπουργείο Οικονομικών θεωρεί τυχόν εξαγορές και συγχωνεύσεις, ένδειξη ενός υγιούς τομέα και λειτουργίας των κανόνων της ελεύθερης αγοράς” είπε.

Πρόσθεσε ότι διαρθρωτικές  αλλαγές, είτε μέσω εξαγορών είτε μέσω τεχνολογικής αναβάθμισης, αναμένεται να συμβάλουν στη ενίσχυση του ανταγωνισμού και στην βελτίωση των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών για τους καταναλωτές στην Κύπρο.

Αναφέρθηκε και στις θετικές αξιολογήσεις από διεθνείς οίκους αξιολόγησης, λέγοντας ότι αποτελούν ένα σημαντικό δείγμα εμπιστοσύνης, καθιστώντας προφανές ότι βρισκόμαστε στη σωστή πορεία προς την οικονομική ανάκαμψη, καταρρίπτοντας τις όποιες κινδυνολογίες ακούγονται το τελευταίο διάστημα, όπως είπε.

“Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και να λαμβάνουμε αποτελεσματικά μέτρα όπου χρειάζεται, προκειμένου να διασφαλίσουμε την ευημερία και την αξιοπιστία μας τόσο στο εσωτερικό όσο και στη διεθνή σκηνή” τόνισε.

Τέλος, είπε ότι προσβλέπει στη συνεργασία όλων για την απάμβλυνση των συνεπειών στην αγορά και τα νοικοκυριά από τα αυξημένα επιτόκια και στην ενεργότερη συμμετοχή στην παροχή εθνικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων για διευκόλυνση της πρόσβασης των επιχειρήσεων στην χρηματοδότηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!