9.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 20:39

«Όχι» Κομισιόν στην γερμανική πρόταση για μείωση του χρέους στην ΕΕ

Η Κομισιόν απορρίπτει τις προτάσεις της γερμανικής κυβέρνησης για τη μείωση του χρέους στην Ευρωπαϊκή Ενωση, γράφει σήμερα η Handelsblatt.

«Οι Βρυξέλλες θεωρούν την πρόταση του Βερολίνου υπερβολικά άκαμπτη σε ότι αφορά την μεταρρύθμιση των κανόνων για το χρέος της ΕΕ», σημειώνει στο κύριο άρθρο της η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει: «​​Η Επιτροπή της ΕΕ απογοητεύει τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε προτείνει οι υπερχρεωμένες χώρες του ευρώ να υπόκεινται σε μια ενιαία ελάχιστη απαίτηση για ετήσια μείωση του χρέους, απαιτώντας περισσότερη αυστηρότητα.

Πριν το Πάσχα, ο Λίντνερ είχε στείλει ένα τρισέλιδο non paper στην Κομισιόν εκ μέρους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, στο οποίο  περιέγραφε τις απαιτήσεις των Γερμανών για ένα νέο σύνολο κανόνων. Το σχέδιο Λίντνερ προέβλεπε ότι οι υπερχρεωμένες χώρες θα πρέπει να μειώνουν το ποσοστό χρέους ως προς το ΑΕΠ  κατά τουλάχιστον 1% ετησίως και οι λιγότερο χρεωμένες χώρες κατά 0,5%. Σύμφωνα με το non paper, ο κανόνας αυτός θα έπρεπε να ισχύει έως ότου το ποσοστό δεν υπερβαίνει πλέον το 60% του ΑΕΠ .

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υπερασπίστηκε μάλιστα το σχέδιό του αυτό κατά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον. «Είναι μια πολύ εποικοδομητική προσέγγιση», είπε. Κανείς δεν μπορεί να εκπλαγεί που η Γερμανία κάνει μια τέτοια πρόταση με δείκτες και  stop που ισχύουν για όλους. Είναι προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά», υποστήριξε ο Λίιντνερ .

Ο Γερμανός υπουργός ,στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ , συναντήθηκε μάλιστα με τον Ιταλό Επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ, Πάολο Τζεντιλόνι και συζήτησαν το θέμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τζεντιλόνι εξέφρασε τη σαφή αντίθεσή του στη γερμανική πρόταση, προτείνοντας αντίθετα, μια σαφή άμβλυνση των κανόνων του Συμφώνου Σταυερότητας και Ανάπτυξης. Ο Τζεντιλόνι κατέστησε σαφές ότι πολλές χώρες μέλη δεν θα μπορούσαν πλέον να επιτύχουν αυτούς τους στόχους μετά τα δισεκατομμύρια ευρώ που αναγκάστηκαν να δαπανήσουν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας και σε μια εποχή υψηλών τιμών ενέργειας.

Ο Τζεντιλόνι τάχθηκε υπέρ του ελέγχου της βιωσιμότητας του χρέους ξεχωριστά για κάθε χώρα, μέσα από «μεμονωμένες διαδρομές μείωσης».

Αντίθετα, ο Λίντνερ ήθελε να καταστήσει τις προδιαγραφές μείωσης του χρέους , δεσμευτικές για όλα τα κράτη μέλη.

Η Γερμανία δεν είναι μόνη σε αυτή τη σκληρή θέση στην ΕΕ, καθώς την ίδια άποψη έχει και η Ολλανδία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!