Οι ειδικοί επί της oικονομίας προβλέπουν ότι οι Γερμανοί θα πληγούν φέτος λιγότερο από τις αυξήσεις των τιμών. Μετά από πληθωρισμό ύψους 7,9% το 2022, πολλοί οικονομολόγοι αναμένουν ότι ο δείκτης αύξησης των τιμών θα κυμανθεί το 2023 μόνο μεταξύ 4 και 6%.
«Η αναστροφή της τάσης είναι εδώ», δήλωσε ο Τίμο Βολμερχάουζερ από το Ινστιτούτο Ifo. «Έχουμε ξεπεράσει την κορύφωση του πληθωρισμού». Αυτό είναι αξιοσημείωτο, καθώς μέχρι πρόσφατα οι ειδικοί θεωρούσαν δεδομένο ότι ο πληθωρισμός φέτος θα κυμαινόταν σε τιμές περί το 9% ή και υψηλότερες.
Ο επικεφαλής θεμάτων Προϋπολογισμού του Ifo υπολογίζει ότι και μόνο το φρένο της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης στις τιμές της Ηλεκτρικής Ενέργειας και του φυσικού αερίου θα μειώσει τον πληθωρισμό κατά περίπου δύο ποσοστιαίες μονάδες. Τα μέτρα αποσκοπούν στην απαλλαγή των πολιτών από μεγάλο μέρος του πρόσθετου κόστους που προκύπτει από τις τιμές της Ενέργειας, οι οποίες αυξήθηκαν απότομα ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Ο πληθωρισμός περιορίζεται και από το γεγονός ότι η Ενέργεια σε κάποιες περιπτώσεις είναι και πάλι φθηνότερη. Το πετρέλαιο κοστίζει πλέον λιγότερο απ’ ό,τι πριν από τη ρωσική επίθεση. Οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου βρίσκονται στο 1/7 της τιμής που είχαν τον περασμένο Αύγουστο.
«Το 2022 ο πληθωρισμός προκλήθηκε και από την ατμόσφαιρα στις χρηματοπιστωτικές αγορές, από τον πόλεμο και το φόβο, με αποτέλεσμα οι τιμές της Ενέργειας στις αγορές spot να είναι υπερβολικές», δήλωσε ο Γκίντερ Σνάμπλ, επικεφαλής του Ινστιτούτου για την Οικονομική Πολιτική στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας. Καθώς οι τιμές της ενέργειας έχουν συρρικνωθεί σημαντικά, ο πληθωρισμός δεν θα είναι τόσο υψηλός φέτος. «Οι τιμές της ενέργειας δεν θα ωθούν σε βάθος χρόνου προς τα πάνω τον πληθωρισμό», προβλέπει ο Στέφαν Κουθς, Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία.
Ο Σεμπάστιαν Ντούλιεν, Διευθυντής του Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Έρευνας Επιχειρηματικού Κύκλου, αναμένει ότι και οι ακραίες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων θα αποτελέσουν μάλλον παρελθόν. «Οι τιμές στο παγκόσμιο εμπόριο πέφτουν εδώ και λίγους μήνες. Αυτό αναμένεται να γίνει αισθητό μεταξύ των καταναλωτών».
Ο οικονομολόγος αναφέρει ότι «πρέπει να έχει επιτευχθεί η αναστροφή της τάσης όσον αφορά τον πληθωρισμό». Το 2024 ο πληθωρισμός θα μπορούσε να μειωθεί ξανά στο 2-3%, προβλέπουν πολλοί ερευνητές. Αυτό δεν θα απείχε πολύ από την εξέλιξη των τιμών που είχαν συνηθίσει οι πολίτες πριν από τον ακραίο πληθωρισμό του περασμένου έτους.
Ωστόσο, δεδομένης της αβέβαιης παγκόσμιας κατάστασης υπάρχουν κίνδυνοι για τη θετική τάση. Αυτοί κυμαίνονται από την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και πιθανά νέα κενά στον ενεργειακό εφοδιασμό έως το ξέσπασμα περαιτέρω γεωπολιτικού χαρακτήρα συγκρούσεων. Αρκετοί ερευνητές επισημαίνουν ότι πολλές επιχειρήσεις αυξάνουν τις τιμές περισσότερο από την άνοδο του κόστους, προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους.
Υπάρχει διαμάχη μεταξύ των οικονομολόγων, ως προς το εάν ο υψηλός πληθωρισμός θα μπορούσε να επιστρέψει ως συνέπεια της σημαντικής αύξησης των δημοσίων δαπανών. Ο Σνάμπλ, για παράδειγμα, επικρίνει τις υψηλές δημόσιες δαπάνες στις χώρες της Ευρωζώνης και επισημαίνει ότι κατά το παρελθόν ο υψηλός πληθωρισμός συνδεόταν κυρίως με την ανεξέλεγκτη αύξηση των δαπανών. Ο Ντούλιεν αντιτάσσει ότι τα ελλείμματα των χωρών της Ευρωζώνης δεν είναι επί του παρόντος υπερβολικά υψηλά, ούτε αναμένεται να αυξηθούν στο ορατό μέλλον.