Ωστόσο «δεν κλείνει τίποτα αν δεν κλείσουν όλα» δήλωσε η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνο καταδεικνύοντας ότι ακόμα υπάρχουν διαφορές μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.
Το τελευταίο Ecofin φαίνεται, με βάση τις δηλώσεις των εμπλεκομένων μερών, να κατέληξε σε μία συμφωνία στα βασικά στοιχεία και τους μηχανισμούς των νέων δημοσιονομικών κανόνων. Δηλαδή την ανάγκη να υπάρχει δημοσιονομική πειθαρχία, αξιοπιστία, εμπιστοσύνη αλλά και διασφάλιση αντικυκλικότητας και σωστών κινήτρων για την ενίσχυση της ανάπτυξης, των επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που ανταποκρίνονται στις κοινές ευρωπαϊκές προτεραιότητες.
Η κα Καλβίνο έκανε λόγο για «ζώνη προσγείωσης» (landing zone) σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς κανόνες, η οποία προβλέπει σταδιακή μείωση του χρέους που δημιουργεί «χώρο» ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί μια μελλοντική κρίση και κίνητρα για μεταρρυθμίσεις σε τομείς ενδιαφέροντος της Ευρώπης.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν μπροστά τους 4 εβδομάδες εντατικών διαβουλεύσεων προκειμένου να βρουν τη «χρυσή τομή» και να καταλήξουν σε μία ισορροπημένη συμφωνία. Τέσσερις εβδομάδες διαπραγματεύσεων σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο, εν μέσω ανταλλαγής νομικών κειμένων. Μάλιστα δεν αποκλείεται, ανάλογα με την πορεία των συζητήσεων, να υπάρξει κι ένα έκτακτο Ecofin, περί τα τέλη του μήνα, όπως αποκάλυψε η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών (η Ισπανία κατέχει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκού της Ε.Ε έως το τέλος του έτους) με στόχο να επέλθει συμφωνία στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Ecofin στις 8 Δεκεμβρίου.
Η μεταρρύθμιση αποτελείται από τρεις προτάσεις:
- κανονισμός για τον αποτελεσματικό συντονισμό των οικονομικών πολιτικών και την πολυμερή δημοσιονομική εποπτεία
- κανονισμός για την επιτάχυνση και την αποσαφήνιση της εφαρμογής της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος
- οδηγία για τις απαιτήσεις για τα δημοσιονομικά πλαίσια των κρατών μελών
Γαλλία και Γερμανία φαίνεται να κρατούν το «κλειδί» για να προχωρήσει η διαδικασία. Το Βερολίνο επιμένει στην ανάγκη καθορισμού μιας ελάχιστης ετήσιας μείωσης του χρέους κατά 1% σε χώρες που υπερβαίνουν το όριο του 60%.
Η Γαλλία, όπως και η Ιταλία, αντιτίθενται και οι συζητήσεις συνεχίζονται. Το επόμενο διάστημα αναμένεται νέα συνάντηση μεταξύ των υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ και του Γερμανού ομολόγου του.
«Τώρα το θέμα είναι τα νούμερα, όχι μόνο τα εργαλεία. Είμαι αισιόδοξος αλλά χρειάζεται δουλειά να γίνει ακόμα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Εcofin. «Κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση» σχολίασε ο κ. Λεμέρ.
Ακόμα όμως κι αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους, τα κράτη-μέλη έχουν ήδη συντάξει τους προϋπολογισμούς τους για το 2024 με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές που έδωσε η Κομισιόν την περασμένη Άνοιξη.
Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, η Άνοιξη του 2024 είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς η Κομισιόν θα πρέπει να δώσει στις χώρες τις βασικές κατευθύνσεις για τους προϋπολογισμούς του 2025. Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Ντομπρόβσκις, θα πρέπει να γίνει με βάση τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες.
Η θέση της Ελλάδας
Στο αίτημα της Αθήνας ότι οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για τις χώρες με υψηλές αμυντικές δαπάνες εστίασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στην παρέμβαση του στη χθεσινή συνεδρίαση του Ecofin. Όπως σημείωσε «οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες θα πρέπει να διασφαλίζουν ταυτόχρονα τη δημοσιονομική πειθαρχία και την οικονομική ανάπτυξη, ενώ θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για τις χώρες με υψηλές αμυντικές δαπάνες. Σήμερα κάναμε ένα βήμα μπροστά και είμαι αισιόδοξος ότι σύντομα θα καταλήξουμε σε μια ισορροπημένη συμφωνία που θα αντανακλά αυτές τις βασικές αρχές».
Σύμφωνα με το υπουργείο, στη συζήτηση για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες σημειώθηκε πρόοδος όσον αφορά τα εκκρεμή ζητήματα και συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των διεργασιών σε όλα τα επίπεδα, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν. Στην παρέμβασή του ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι το συμβιβαστικό κείμενο που παρουσίασε η Ισπανική Προεδρία αποτελεί καλή βάση περαιτέρω συζήτησης.
Ραλλού Αλεξοπούλου • [email protected]