Να καθησυχάσει πολίτες και επιχειρήσεις ότι η κυβέρνησή του θα εκσυγχρονίσει την οικονομία και θα στηρίξει ζωτικές βιομηχανίες όπως τα εργοστάσια κατασκευής τσιπ, παρά μια δικαστική απόφαση που άνοιξε «τρύπα» στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, επιχείρησε σήμερα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.
Όπως σημειώνει το Reuters, με απόφασή του πριν από περίπου δύο εβδομάδες το συνταγματικό δικαστήριο μπλόκαρε τα σχέδια του Βερολίνου να ανακατανείμει αχρησιμοποίητα κονδύλια για την πανδημία σε πράσινες πρωτοβουλίες και στήριξη της βιομηχανίας, εγείροντας φόβους ότι η οικονομία της Γερμανίας θα μπορούσε να αποδυναμωθεί περαιτέρω και κλονίζοντας την κυβέρνηση συνασπισμού του Σολτς.
Η ετυμηγορία έθεσε επίσης υπό αμφισβήτηση την παραδοσιακά αυστηρή δημοσιονομική πολιτική της Γερμανίας και πυροδότησε προειδοποιήσεις ότι οι εταιρείες θα μπορούσαν να στερηθούν την υποστήριξη που θα τις διατηρούσε ανταγωνιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς οι επιδοτήσεις θα προσφέρονταν αλλού.
«Πρέπει να εκσυγχρονιστούμε»
Μιλώντας στο κοινοβούλιο, ο Σολτς αναφέρθηκε στην πανδημία COVID, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας.
«Θα ήταν σοβαρό και ασυγχώρητο λάθος να παραμελήσουμε τον εκσυγχρονισμό της χώρας μας μπροστά σε όλες αυτές τις οξείες προκλήσεις» δήλωσε ο Σολτς στην Bundestag σε μια 25λεπτη ομιλία.
Πρόσθεσε ότι τα ομόσπονδα κρατίδια της χώρας έχουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την εξασφάλιση επενδύσεων σε τομείς όπως οι ημιαγωγοί, η φιλική προς το κλίμα παραγωγή χάλυβα και τα εργοστάσια μπαταριών. Ξεκαθάρισε δε ότι η κυβέρνηση θα τερματίσει το πρόγραμμα που έθετε πλαφόν στις τιμές της ενέργειας μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, υποσχόμενος πάντως να δράσει γρήγορα εάν τα τιμολόγια του ηλεκτρισμού τραβήξουν ξανά την ανιούσα.
Άφησε πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να παρατείνει την αναστολή του συνταγματικά κατοχυρωμένου φρένου χρέους της χώρας και για το 2024. Πρόκειται για μέτρο που ζητούν μέλη του συνασπισμού του και των συνδικάτων, αλλά εναντίον του οποίου η αντιπολίτευση θα μπορούσε να προσφύγει στα δικαστήρια.
Ο προϋπολογισμός
Σύμφωνα με το Reuters, ο Σολτς δήλωσε ότι η κυβέρνησή του συνεργάζεται με το κοινοβούλιο για την κατάρτιση ενός προϋπολογισμού του 2024 ο οποίος θα μπορούσε να περιλαμβάνει περιορισμούς δαπανών.
Σημειώνεται ότι οι διαβεβαιώσεις του Σολτς ότι η κυβέρνησή του θα επιλύσει την κρίση του προϋπολογισμού με προσοχή έγιναν δεκτές με χλευασμούς και γέλια από τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της αντιπολίτευσης.
Όσον αφορά την Ουκρανία, ο Γερμανός καγκελάριος υποσχέθηκε ότι η στήριξη θα συνεχιστεί, αφού η πρόσφατη αναταραχή στον προϋπολογισμό δημιούργησε ερωτήματα σχετικά με το πόση στρατιωτική βοήθεια είναι διατεθειμένο να δεσμεύσει το Βερολίνο. Η κυβέρνηση του Σολτς έχει δεσμευτεί να διπλασιάσει τη στήριξη προς το Κίεβο στα 8 δισεκατομμύρια ευρώ το επόμενο έτος.
Η υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock δήλωσε αργότερα σε σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ότι η Γερμανία θα αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες στον στόχο της συμμαχίας για το 2% του ΑΕΠ το επόμενο έτος.
Επίθεση από το CDU
Από την πλευρά του ο ηγέτης του CDU Φρίντριχ Μερτς κατηγόρησε την κυβέρνηση Σολτς για θρασύτατη προσπάθεια να παρακάμψει τους κανόνες δανεισμού και δήλωσε ότι η συμπεριφορά της κινδυνεύει να υπονομεύσει τις ευρύτερες δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις. «Αν τα “φράγματα” σπάσουν στη Γερμανία, δεν θα αντέξουν ούτε σε όλες τις άλλες χώρες της νομισματικής ένωσης», είπε ο Μερτς, προσθέτοντας ότι η Γερμανία λειτουργεί ως πρότυπο για τις υπόλοιπες χώρες.
Ο Χέντρικ Βουέστ, πρωθυπουργός του CDU στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση κατέστρεψε τη φήμη της Γερμανίας ως άγκυρα σταθερότητας μέσα σε μόλις δύο χρόνια. «Η διεθνής ζημιά είναι τεράστια», δήλωσε στην εφημερίδα Rheinische Post.
Έρχονται περικοπές
Σημειώνεται ότι προκειμένου να συνεχίσει να στηρίζει τη βιομηχανία, ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ απέκλεισε τις αυξήσεις φόρων και δήλωσε ότι η εξοικονόμηση πόρων θα πρέπει να προέλθει από αλλού, ακόμα και από περικοπές σε προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας.
Όπως μεταδίδει το Reuters, οι ηγέτες των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού πρόκειται να συναντηθούν το βράδυ της Τετάρτης για να χαράξουν την πορεία προς τον προϋπολογισμό του 2024. Η δημοτικότητά τους όμως έχει υποχωρήσει κατά λόγω των αδύναμων οικονομικών επιδόσεων, του αυξανόμενου πληθωρισμού και των υψηλότερων επιτοκίων.
Ωστόσο, νέα δημοσκόπηση δείχνει ότι μόλις το ένα τρίτο των Γερμανών πιστεύει ότι μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του CDU θα μπορούσε να χειριστεί την κρίση του προϋπολογισμού καλύτερα από τον κυβερνητικό συνασπισμό.