Ως απόδειξη της «αλλαγής πορείας» του Ηνωμένου Βασιλείου μετά από το Brexit προς μία οικονομία υψηλών μισθών, απεξαρτημένη από τη «χαμηλόμισθη, χαμηλής ειδίκευσης, χαμηλής παραγωγικότητας και ανεξέλεγκτη μετανάστευση», θα παρουσιάσει τις ελλείψεις σε καύσιμα και τρόφιμα στην αγορά, ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στην ομιλία του με την οποία θα κλείσει το μεσημέρι το συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος στο Μάντσεστερ.
Σε συνεντεύξεις του χθες ο κ. Τζόνσον χρησιμοποίησε τη φράση της Μάργκαρετ Θάτσερ «δεν υπάρχει εναλλακτική», αναφερόμενος σε αυτή τη μετάβαση της βρετανικής οικονομίας.
Όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει κρίση, απάντησε αρνητικά, ενώ παρατήρησε πως «δεν είναι η δουλειά της κυβέρνησης να επεμβαίνει και να προσπαθεί να διορθώσει κάθε πρόβλημα στις επιχειρήσεις και στη βιομηχανία».
Η φράση αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις ακόμα και σε μερίδα του φιλοκυβερνητικού Τύπου, καθώς εντάσσεται σε μια σειρά τοποθετήσεων από κυβερνητικά στελέχη με τις οποίες φαίνεται να επιρρίπτεται στις επιχειρήσεις η ευθύνη για τις ελλείψεις οδηγών φορτηγών και βυτιοφόρων που προκαλούν τις άδειες αντλίες και τα άδεια ράφια.
Τον εκνευρισμό του επιχειρηματικού κόσμου για αυτή τη στάση της κυβέρνησης άφησε να διαφανεί με δηλώσεις του ο διευθυντής πολιτικής στο Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο Τζέιμς Μάρτιν, ο οποίος είπε ότι ναι μεν ο επιχειρηματικός κόσμος στηρίζει τη φιλοδοξία μετάβασης σε μια βιώσιμη οικονομία υψηλής ειδίκευσης και υψηλών μισθών με ανάπτυξη του εγχώριου ταλέντου, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να συμβεί εν μία νυκτί και έως τότε «απλά το να υπομένουμε τις επιπτώσεις δεν αποτελεί επιλογή».
Ο ίδιος προειδοποίησε ότι με την αύξηση στο κόστος των πρώτων υλών, των μεταφορικών και την επικείμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τεράστια αύξηση στις δαπάνες, με αποτέλεσμα να χρειαστούν ανατιμήσεις προϊόντων.
Πάντως ο Μπόρις Τζόνσον υποβάθμισε τις ανησυχίες για την εμφάνιση ενός πληθωριστικού σπιράλ, για το οποίο έχει προειδοποιήσει και η Τράπεζα της Αγγλίας, μεταξύ άλλων. Είπε ότι αυτός αντίθετα κοιτάζει την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη.
Σε ό,τι αφορά την ομιλία του, ο κ. Τζόνσον θα αναφερθεί επίσης στην ατζέντα του για την «εξίσωση προς τα πάνω» όλων των περιοχών του Ηνωμένου Βασιλείου, εξηγώντας ότι θέλει να υπάρχει ισομερής κατανομή ταλέντου και ευκαιριών σε όλη την επικράτεια.
Σε μία κριτική ακόμα και προς τις προηγούμενες κυβερνήσεις Συντηρητικών ο Βρετανός Πρωθυπουργός θα πει: «Αντιμετωπίζουμε με λύσεις τα μεγαλύτερα υποκείμενα ζητήματα της οικονομίας μας και της κοινωνίας, τα προβλήματα που καμία κυβέρνηση δεν είχε τα κότσια να αντιμετωπίσει προηγουμένως».