7.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 0:58

Πώς βλέπουν τα γερμανικά μμε την πρόεδρο της ΕΚΤ; Ως Luxury Λαγκάρντ

Με την παρέμβασή της, επισημαίνοντας ότι τα επιτόκια του ευρώ είναι απίθανο να αυξηθούν μέσα στο 2022, τόνωσε χθες τα κρατικά ομόλογα. Ο λόγος για την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρτν, η οποία δέχεται τα πυρά των γερμανικών μέσων ενημέρωσης. Μερικές από τις επιθέσεις έχουν προσωπικό χαρακτήρα και, όπως εξηγεί το Politico, συνδυάζουν στερεότυπα και σεξιστικές προσεγγίσεις για να απεικονίσουν τη Λαγκάρντ ως μια Γαλλίδα υψηλής κοινωνίας που αγαπά τη μόδα και δεν νοιάζεται για τους κοινούς θνητούς ανθρώπους.

«Η Λαγκάρντ που αγαπά την πολυτέλεια κάνει φτωχότερους τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς», έγραψε η Bild την περασμένη εβδομάδα, αφότου η ΕΚΤ άφησε το βασικό της επιτόκιο σε αρνητικό έδαφος, διατηρώντας παράλληλα αμετάβλητες τις αγορές περιουσιακών στοιχείων.

Ο πληθωρισμός ανεβάζει τους τόνους

Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι χάνουν πράγματι αγοραστική δύναμη καθώς οι μισθοί και οι συντάξεις δεν συμβαδίζουν με τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη,ο οποίος έφτασε στο 4,1% τον Οκτώβριο. Αλλά σε αντίθεση με τη Γαλλία, όπου η κυβέρνηση στέλνει επιταγές 100 ευρώ, το Βερολίνο έμεινε μακριά από τέτοιου είδους διορθωτικά μέτρα.

Μεγάλο μέρος της οργής για τον πληθωρισμό στη Γερμανία επικεντρώνεται στην ΕΚΤ, η οποία θεωρεί ότι η άνοδος των τιμών είναι προσωρινή και δεν απαιτείται καμία δραματική δράση.

Αυτή η πικρή διάθεση απέναντι στην ΕΚΤ θα αποτελέσει άλλη μία νέα πρόκληση για το νέο πρόεδρο της Bundesbank, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Γενς Βάιντμαν στις αρχές του επόμενου έτους. Στόχος πλέον θα είναι να διασφαλίσουν ότι οι Γερμανοί δεν θα χάσουν την πίστη τους στην ΕΚΤ και τη δέσμευσή της στη σταθερότητα των τιμών.

Επικαλούμενος την αυτοστέψη του Ναπολέοντα, ο σχολιαστής και πρώην αρχισυντάκτης της Handelsblatt, Γκάμπορ Στάινγκαρτ, κατηγόρησε την Τετάρτη την κεντρική τράπεζα για απόπειρα αρπαγής της εξουσίας, γοητευμένη από τον ρόλο της ως σωτήρα της νομισματικής ένωσης. «Είμαστε μάρτυρες μιας αυτοστέψης», είπε στο ενημερωτικό δελτίο του Morning Briefing. Σύμφωνα με το σκεπτικό του, ο Βάιντμαν επέλεξε να ανακοινώσει την παραίτησή του την περασμένη εβδομάδα επειδή δεν ήθελε να υποβιβαστεί στο ρόλο του «λιβανιστή».

Από το «Mamma mia» στη Chanel

Η τελευταία φορά που ο γερμανικός Τύπος εξαπέλυσε τόσο σφοδρές, προσωπικές επιθέσεις κατά της ΕΚΤ ήταν όταν ο Μάριο Ντράγκι κέρδισε τον γερμανό υποψήφιο Άξελ Βέμπερ για να γίνει πρόεδρος το 2011. «Mamma mia», φώναξε τότε η Bild. «Για τους Ιταλούς, ο πληθωρισμός και η ζωή είναι μαζί όπως τα ζυμαρικά και η σάλτσα ντομάτας».

Αυτή τη φορά, με μια γυναίκα ως επικεφαλής της ΕΚΤ, οι σχολιαστές έχουν προσθέσει στο μείγμα την κριτική για τη μόδα. «Στη Λαγκάρντ αρέσει η πολυτελής μόδα, συμπεριλαμβανομένης της Chanel, κερδίζει σχεδόν 40.000 ευρώ το μήνα — αλλά δεν φαίνεται να νοιάζεται για τις ανησυχίες των κανονικών ανθρώπων», έγραψε η Bild, δίνοντάς της το παρατσούκλι Luxury Lagarde.

Η εφημερίδα υπολόγισε επίσης ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός θα κοστίσει φέτος 1.400 ευρώ σε κάθε Γερμανό που αφήνει χρήματα στην άκρη, ένα ποσό για το οποίο η Λαγκάρντ δεν μπορεί παρά να γελάσει, σχολίασε η εφημερίδα.  «Για αυτά τα χρήματα θα έπαιρνε μόνο το μπράτσο από ένα σακάκι Chanel», έγραψε. «Μερικά από τα πολυτελή μπουφάν της προέδρου της ΕΚΤ κοστίζουν 7.000 ευρώ και άνω», συνέχισε.

Η Τηλεόραση RTL στη δική της κατά μέτωπο επίθεση ανέφερε ότι η Λαγκάρντ θα μπορούσε εύκολα να περάσει ως επικεφαλής μιας εταιρείας μόδας. Στέλνει το μήνυμα «Μου αρέσει το ακριβό», αυτό δεν αμφισβητείται, υποστήριξε ρεπορτάζ στον τηλεοπτικό σταθμό.

naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!