7.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 2:12

Προειδοποιήσεις Τζεντιλόνι για αύξηση επιτοκίων – «Μπορεί να οδηγήσει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης»

Την έντονη ανησυχία του για την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη, εκφράζει ο Επίτροπος της ΕΕ για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, προειδοποιώντας ότι η αύξηση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάσταση «κοινωνικής έκτακτης ανάγκης».

Σε συνέντευξή του στην γαλλική Les Echos και την γερμανική Handelsblatt, o Ευρωπαίος Επίτροπος σημειώνει ότι για να στηριχθεί η οικονομία πρέπει να υπάρξουν «κοινά ευρωπαϊκά επενδυτικά σχέδια, αλλά και να συζητηθεί το θέμα νέων ευρωομολόγων της ΕΕ.»

Απαιτείται ένα «μίγμα εθνικών και κοινών ευρωπαϊκών μέτρων», γιατί «αν αυξήσουμε τις οικονομικές διαφορές μεταξύ των κρατών της ΕΕ, δεν θα βοηθήσουμε τις οικονομίες της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας ή της Γαλλίας», προειδοποίησε ο Τζεντιλόνι και πρόσθεσε ότι σε αντίθετη περίπτωση «θα εμβαθύνουμε μόνο τους διαχωρισμούς που είναι επικίνδυνοι για το μέλλον της ΕΕ. Εάν αυξήσουμε τις ανισότητες μεταξύ των κρατών μελών, δεν θα βοηθήσουμε κανέναν και το μόνο που θα πετύχουμε θα ήταν να  επιδεινώσουμε τις διαφορές. Χρειαζόμαστε τον σωστό συνδυασμό εθνικών απαντήσεων και κοινών εργαλείων.

Ο Τζεντιλόνι εμφανίζεται δύσπιστος σχετικά με την επιδότηση της βιομηχανικής ηλεκτρικής ενέργειας: «Θα υποτιμούσαμε το πρόβλημα για την ανταγωνιστικότητά μας αν πιστεύαμε ότι οι εθνικές επιδοτήσεις ήταν η λύση», υποστηρίζει ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Ερωτηθείς για τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ο Τζεντιλόνι σημειώνει ότι είναι «μακράν τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή τράπεζα στον κόσμο. Πρέπει να διευρύνουμε το φάσμα δράσης, όπως κάνει η Παγκόσμια Τράπεζα, για να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των βιομηχανικών μας δραστηριοτήτων»

Το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Αναφορικά με συζήτηση γύρω από το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, ο Ευρωπαίος Επίτροπος δηλώνει «πολύ περήφανος για την πρόταση που έθεσε στο τραπέζι η Επιτροπή τον Απρίλιο. Όλοι έχουν διαπιστώσει ότι οι παλιοί κανόνες δεν λειτουργούν. Δεν στήριξαν την ανάπτυξη ούτε μείωσαν το χρέος.

Τώρα, ορισμένα κράτη μέλη θέλουν να αυστηροποιήσουν τις ρήτρες διασφάλισης και να γίνονται αυτόματα, ενώ άλλα τις αμφισβητούν, φοβούμενοι ότι θα ενεργήσουν προκυκλικά, σε περιόδους επιβράδυνσης. Είμαι σίγουρος γιατί βλέπω στους υπουργούς Οικονομικών να έχουν επίγνωση της ανάγκης για συμφωνία…Η υποστήριξη για επενδύσεις στη Γερμανία θα στείλει ένα καλό μήνυμα. Θα ήταν ευπρόσδεκτη μια εθνική απάντηση στις τρέχουσες προκλήσεις, για τα κράτη μέλη που διαθέτουν τη δημοσιονομική ικανότητα. Αλλά πρέπει ήδη να αναρωτηθούμε ποια συνέχεια θα δοθεί στο μεγάλο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, που αποφασίστηκε το 2020 και το οποίο θα τελειώσει μετά το 2026. Πρέπει να σκεφτούμε τις νέες κοινές πρωτοβουλίες που θέλουμε».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!