Τώρα αρχίζουν να επιδρούν στην οικονομία οι αυξήσεις των επιτοκίων από πλευράς της ΕΚΤ, τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ, εκτιμώντας ωστόσο πως ο αντίκτυπός τους μπορεί να γίνει ισχυρότερος ως αποτέλεσμα της αναταραχής στις τράπεζες.
Οι επενδυτές διερωτώνται αν η ΕΚΤ θα μπορεί να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων για την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού παρά την αναταραχή στον τραπεζικό τομέα που εκδηλώθηκε με την κατάρρευση των SVB και Signature Bank, αλλά και τη διάσωση -της τελευταίας στιγμής- της Credit Suisse.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Nagel (ΕΚΤ): Εχουμε ακόμη δρόμο για τα επιτόκια
Οι κινήσεις της ΕΚΤ, είπε η Λαγκάρντ, για την αύξηση των επιτοκίων μπορεί να έχουν μεγαλύτερο αποτέλεσμα, αν οι τράπεζες γίνουν πιο επιφυλακτικές στην ανάληψη κινδύνων και αρχίσουν να ζητούν υψηλότερα επιτόκια για τα δάνεια που δίνουν, υπονοώντας μάλλον ότι η ΕΚΤ θα χρειαστεί να αυξήσει λιγότερο τα επιτόκιά της.
«Αν, για παράδειγμα, οι τράπεζες αρχίσουν να εφαρμόζουν ένα υψηλότερο “περιθώριο διαμεσολάβησης” -κάτι που σημαίνει ότι για κάθε επίπεδο των βασικών επιτοκίων ζητούν μεγαλύτερη αποζημίωση για τον κίνδυνο που παίρνουν με τον δανεισμό-, τότε η μετάδοση θα είναι ισχυρότερη», είπε.
Η Λαγκάρντ επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ να μειώσει τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης στον στόχο του 2% από 8,5% τον Φεβρουάριο.
«Για να μειωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις, είναι σημαντικό η νομισματική πολιτική μας να κινείται ισχυρά προς περιοριστική κατεύθυνση… Και αυτή η διαδικασία μόλις έχει αρχίσει να υλοποιείται», πρόσθεσε.
Η ΕΚΤ αύξησε τα βασικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων κατά 350 μονάδες βάσης (3,5 ποσοστιαίες μονάδες) στο 3% από τον περασμένο Ιούλιο, ενώ οι αγορές αναμένουν να φθάσει στο 3,5% φέτος.
Nagel (ΕΚΤ): Εχουμε ακόμη δρόμο για τα επιτόκια
Ο πρόεδρος της Bundesbank, Joachim Nagel, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει τελειώσει με τις αυξήσεις των επιτοκίων, σύμφωνα με συνέντευξή του στους Financial Times.
«Υπάρχει ακόμα δρόμος, αλλά πλησιάζουμε σε περιοριστικά εδάφη», είπε ο Nagel.
Πρόσθεσε επίσης στους FT ότι από τη στιγμή που η ΕΚΤ σταματήσει τις αυξήσεις, θα πρέπει στη συνέχεια να αντισταθεί στις εκκλήσεις για μείωση των επιτοκίων, καθώς κάτι τέτοιο θα επέτρεπε «να φουντώσει ξανά ο πληθωρισμός».
«Οι πιέσεις στις τιμές είναι ισχυρές και έχουν ευρεία βάση σε ολόκληρη την οικονομία», είπε. «Αν θέλουμε να τιθασεύσουμε αυτόν τον επίμονο πληθωρισμό, θα πρέπει να είμαστε ακόμη πιο επίμονοι».
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters