Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η άνιση ανάκαμψη από την πανδημία του κοροναϊού και η ξηρασία σε ένα αρκετά μεγάλο μέρος της Ευρώπης έχουν «συνωμοτήσει» ώστε να προκαλέσουν σοβαρή ενεργειακή κρίση, υψηλό πληθωρισμό, χαμηλή ανάπτυξη – και τεράστια αβεβαιότητα για το οικονομικό μέλλον της Ευρώπης. Οι κυβερνήσεις προσπαθούν με κάθε τρόπο να βοηθήσουν τους περισσότερο ευάλωτους. Και μέσα σε όλη αυτή την ταραχή, όλοι συμφωνούν σε ένα πράγμα: η ύφεση είναι προ των θυρών.
Το πόσο άσχημη θα είναι η ύφεση εξαρτάται από το πώς θα εξελιχθεί το ενεργειακό σοκ και πώς θα ανταποκριθούν σε αυτό οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής. Αυτή την εβδομάδα, οι τιμές ενέργειας έφτασαν σε δυσθεώρητα ύψη: πάνω από 290 ευρώ (291 δολάρια) ανά μεγαβατώρα (MWh) για το φυσικό αέριο αναφοράς – το οποίο θα παραδοθεί το τέταρτο τρίμηνο του έτους (η συνήθης τιμή του πριν την πανδημία κυμαινόταν σε περίπου 30 ευρώ)- και πάνω από 1.200 ευρώ ανά MWh για την ημερήσια ηλεκτρική ενέργεια, το ίδιο τρίμηνο, στη Γερμανία (από περίπου 60 ευρώ). Το φυσικό αέριο καθορίζει ευρύτερα την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς αποτελεί το οριακό καύσιμο στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.
Η ευρωπαϊκή οικονομία εισήλθε στην κρίση, όντας σε αρκετά ισχυρή θέση. Η αγορά εργασίας εξακολουθεί να είναι σχετικά υγιής, με την ανεργία στο 6,6%, γεγονός που σημαίνει ότι, για τα μέτρια πρότυπα της Ευρώπης, πλησιάζει την πλήρη απασχόληση. Η αύξηση των μισθών θα επιταχυνθεί κατά τους επόμενους μήνες, καθώς ξεκινά η επαναδιαπραγμάτευση μακροχρόνιων συμβάσεων. Με το ξέσπασμα του πολέμου, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών μειώθηκε σημαντικά, στην κατανάλωση, ωστόσο, δεν σημειώθηκε κάποια πτώση. Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό έχουν, επίσης, κατά κάποιο τρόπο, υποχωρήσει.
Εντούτοις, τα πράγματα θα μοιάζουν αρκετά πιο δυσοίωνα σε λίγους μήνες, για τρεις βασικούς λόγους. Πρώτον, η βιομηχανία βρίσκεται υπό πίεση. Την άνοιξη, οι ηγέτες των μεγαλύτερων κατασκευαστών στην Ευρώπη υποστήριξαν ότι η άμεση διακοπή της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομική κρίση στην ήπειρο. Παρά τις υψηλές τιμές, η βιομηχανική παραγωγή έχει παραμείνει ισχυρή, μέχρι στιγμής. «Αυτό συμβαίνει εν μέρει διότι οι επιχειρήσεις επεξεργάζονται όσες παραγγελίες είναι ακόμη σε εκκρεμότητα», αναφέρει ο Michael Hüther από το Γερμανικό Οικονομικό Ινστιτούτο, δεξαμενή σκέψης.
ΠΗΓΗ: ΟΤ