Customise Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorised as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyse the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customised advertisements based on the pages you visited previously and to analyse the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

24.6 C
Nicosia
Δευτέρα 12 Μαΐου 2025 | 20:12
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΥΡΩΠΗΗ εκτίναξη των τιμών του ελαιόλαδου επιβαρύνει το παραδοσιακό φαγητό Ιταλίας και...

Η εκτίναξη των τιμών του ελαιόλαδου επιβαρύνει το παραδοσιακό φαγητό Ιταλίας και Ισπανίας

Μπορεί ο βασικός πληθωρισμός να υποχωρεί στην Ευρώπη, ωστόσο οι τιμές του ελαιολάδου συνέχισαν να αυξάνονται, ανεβάζοντας σημαντικά το κόστος των κορυφαίων πιάτων της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Τον Σεπτέμβριο οι δείκτες Pizza και Paella του Bloomberg, οι οποίοι υπολογίζουν πόσα πρέπει να ξοδέψουν τα ιταλικά και τα ισπανικά νοικοκυριά σε υλικά για να φτιάξουν τα επώνυμα αυτά μεσογειακά πιάτα, αυξήθηκαν κατά 8,2% και 20,6% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Τα ποσοστά αυτά είναι πολλαπλάσια του συνολικού πληθωρισμού στις δύo χώρες, που διαμορφώθηκε στο 5,6% στην Ιταλία και στο 3,3% στην Ισπανία. Τα ιταλικά και τα ισπανικά σπίτια πλήρωναν επίσης περισσότερα για λαχανικά. 

Αυτό που πραγματικά ξεχωρίζει, ωστόσο, είναι το κόστος του ελαιολάδου: Στην Ιταλία, αυξήθηκε κατά 43% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και η Ισπανία σημείωσε ακόμη μεγαλύτερο άλμα 67%.

Περιορισμός στην κατανάλωση

Μάλιστα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι οι αυξανόμενες τιμές του ελαιολάδου στην Ευρώπη θα διατηρηθούν για άλλη μια σεζόν, αναγκάζοντας τους καταναλωτές να περιορίσουν την κατανάλωσή του. Η Ευρώπη φιλοξενεί τα δύο τρίτα της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου και είναι τεράστιος καταναλωτής. Οι τιμές έχουν διπλασιαστεί τον περασμένο χρόνο, αφού η ξηρασία πλήγωσε τη συγκομιδή σε βασικούς καλλιεργητές. Τα παράσιτα και οι ασθένειες έχουν αναπτυχθεί καθώς το κλίμα θερμαίνεται.

Το κόστος των τροφίμων υπήρξε κινητήρια δύναμη του πληθωρισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ωστόσο, ο παγκόσμιος δείκτης κόστους τροφίμων που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα άλλαξε ελάχιστα τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό οφείλεται εν μέρει στα φθηνότερα φυτικά έλαια, καθώς οι συγκομιδές ηλίανθων στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και οι καλλιέργειες φοίνικα στη Νοτιοανατολική Ασία μείωσαν τις τιμές σχεδόν κατά 4%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΥΡΩΠΗΗ εκτίναξη των τιμών του ελαιόλαδου επιβαρύνει το παραδοσιακό φαγητό Ιταλίας και...