9.8 C
Nicosia
Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2025 | 23:53

Ευρωζώνη: Με φόρα από την ενέργεια στο 4,1% ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο

Εντείνονται οι πληθωριστικές πιέσεις στις χώρες της Ευρωζώνης, με τον πληθωρισμό να «σκαρφαλώνει» τον Οκτώβριο ξεπερνώντας κατά πολύ τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Η χώρα μας βρίσκεται στην τετράδα με τα χαμηλότερα ποσοστά.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ αυξήθηκε 0,8% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο, σημειώνοντας άνοδο 4,1% σε ετήσια βάση.

Έτσι, ο δείκτης τιμών καταναλωτή «άγγιξε» το 4,1% τον Οκτώβριο του 2021, από 3,4% τον προηγούμενο μήνα. Ένα χρόνο νωρίτερα, ο πληθωρισμός ήταν στο -0,3%.

Η ΕΚΤ θέλει να διατηρήσει τον πληθωρισμό στο 2,0% μεσοπρόθεσμα και υποστηρίζει ότι η άνοδος του πληθωρισμού είναι προσωρινή. Η τράπεζα αναμένει ότι η αύξηση των τιμών θα επιβραδυνθεί το 2022, αλλά παραδέχτηκε ότι θα διαρκέσει περισσότερο από ό,τι αρχικά αναμενόταν.

«Καθώς η ανάκαμψη συνεχίζεται και τα σημεία συμφόρησης της προσφοράς διορθώνονται, μπορούμε να περιμένουμε ότι η πίεση των τιμών στα αγαθά και τις υπηρεσίες θα ομαλοποιηθεί», είπε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας στους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τη Δευτέρα.

Με τον πληθωρισμό ήδη διπλάσιο του στόχου του και πιθανότατα να αυξάνεται περαιτέρω αργότερα φέτος, η ΕΚΤ δέχεται πιέσεις να εγκαταλείψει τη χαλαρή νομισματική πολιτική της και να αντιμετωπίσει την αύξηση των τιμών που «διαβρώνει» την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Ωστόσο, μια πιο αυστηρή νομισματική πολιτική σε αυτή τη φάση θα μπορούσε να καταδικάσει την οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία, δήλωσε η Λαγκάρντ.

Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ετήσιος πληθωρισμός έφτασε το 4,4% τον Οκτώβριο του 2021, από 3,6% τον Σεπτέμβριο και 0,3% ένα χρόνο νωρίτερα.

EUROSTAT

Όπως προαναφέρθηκε, η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες που τον Οκτώβριο κατέγραψαν τις χαμηλότερες πληθωριστικές πιέσεις. Η χώρα με το χαμηλότερο ποσοστό, και κάτω του στόχου του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είναι η Μάλτα, με 1,4%. Δεύτερη έρχεται η Πορτογαλία με 1,8%), και στην τρίτη θέση βρίσκουμε από κοινού τη Φινλανδία και την Ελλάδα, με 2,8%.

Υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Οκτώβριο έδειξαν άλμα πληθωρισμού στο 3,4%.

Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Λιθουανία, με 8,2%), στην Εσθονία ,με 6,8%, και στην Ουγγαρία, με 6,6%.

Συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε και στα είκοσι επτά κράτη μέλη.

Τον Οκτώβριο, η μεγαλύτερη συμβολή στον ετήσιο πληθωρισμό της Ευρωζώνης προήλθε από την ενέργεια, ακολουθούμενη από τις υπηρεσίες, τα βιομηχανικά προϊόντα εκτός ενέργειας και την κατηγορία τρόφιμα, αλκοόλ & καπνός.

Ο βασικός πληθωρισμός, ο οποίος αποκλείει τις ασταθείς τιμές της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, αυξήθηκε  κατά 0,3% σε μηνιαία βάση, σημειώνοντας άνοδο 2,1% σε ετήσια βάση.

Νωερίτερα έγιναν γνωστά τα στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. Ο ετήσιος ρυθμός του δείκτη τιμών καταναλωτή αυξήθηκε στο 4,2% τον περασμένο μήνα, από 3,1% τον Σεπτέμβριο, καταγράφοντας τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης από τον Νοέμβριο του 2011, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!