Δεν έχει τέλος το ράλι των τιμών καταναλωτή στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, τον Ιούνιο ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ελλάδα εκτινάχθηκε στο 12% από 10,5% τον Μάιο και 9,1% τον Απρίλιο.
Στο σύνολο της Ευρωζώνης ενισχύθηκε κατά μισή μονάδα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο 8,6%. Η ενέργεια εξακολουθέι να «καίει» ολοένα και περισσότεορ νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Οι τιμές ενέργειας στη ζώνη του ευρώ έκαναν άλμα 41,9% τον Ιούνιο σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, ύστερα από άνοδο 39,1% τον Μάιο.
Ακρίβεια στο κόκκινο και για τα τρόφιμα, με τον δείκτη τους να ενισχύεται 8,9% τον περασμένο μήνα ύστερα από αύξηση 7,5% τον Μάιο. Τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά είδαν το κόστος τους να αυξάνεται κατά 4,3% (4,2% τον Μάιο) και οι υπηρεσίες ήταν πιο ακριβές κατά 3,4%.
Η εκτίναξη του πληθωρισμού σε επίπεδα – ρεκόρ στην Ευρωζώνη αναγκάζει την ΕΚΤ να προβεί στη συνεδρίαση του Ιουλίου στην πρώτη αύξηση επιτοκίων εδώ και 11 χρόνια. Θα είναι της τάξης των 25 μονάδων βάσης, όπως έχει προαναγγείλει η Κριστίν Λαγκάρντ. Βέβαιη θεωρείται μία δεύτερη αύξηση του καταθετικού επιτοκίου τον Σεπτέμβριο και μένει να φανεί εάν και αυτή θα είναι 25 μονάδες βάσης ή ακόμη πιο επιθετική (50 μβ). H επιστροφή σε περιοριστική πολιτική έχει θέσει υπό πίεση τα κρατικά ομόλογα της περιφέρειας. Η ΕΚΤ από σήμερα θέτει σε ισχύ τη μεγαλύτερη ευελιξία στις επανεπενδύσεις του PEPP, ενώ στα σκαριά έχει ακόμη ένα νέο εργαλείο.
Σημεκιώνεται ότι ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι ο 5ος υψηλότερος στη νομισματική ένωση, αφού οι ανατιμήσεις είναι ακόμη πιο εκρηκτικές στις χώρες της Βαλτικής Τη χειρότερη επίδοση εμφανίζει η Εσθονία (22%), ενώ ακολουθούν η Λιθουανία (20,5%), η Λετονία (19%) και η Σλοβακία (12,5%). Στον αντίποδα τα χαμηλότερα επίπεδα πληθωρισμού (5,8%) συναντάμε σε Γαλλία και Μάλτα – δύο χώρες που έχουν και μικρότερη ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία.