17.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 14:23

ΕΚΤ: Κίνδυνοι από την αδύναμη οικονομία της ευρωζώνης

Η υποτονική ανάπτυξη της οικονομίας της ευρωζώνης απειλεί να ενισχύσει τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα που ενέχουν τα υψηλότερα επιτόκια, προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Καθώς ο αντίκτυπος της ιστορικής εκστρατείας νομισματικής σύσφιξης της ΕΚΤ συνεχίζει να εκτυλίσσεται, τα εισοδήματα των νοικοκυριών, τα εταιρικά έσοδα και τα δημόσια οικονομικά θα μπορούσαν να έχουν επιπλέον πίεση εάν η οικονομία συνεχίσει να απογοητεύει, προειδοποίησε η κεντρική τράπεζα στην εξαμηνιαία Επισκόπηση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

«Οι αδύναμες οικονομικές προοπτικές μαζί με τις συνέπειες του υψηλού πληθωρισμού επιβαρύνουν την ικανότητα των ανθρώπων, των επιχειρήσεων και των κυβερνήσεων να εξυπηρετήσουν το χρέος τους», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουί ντε Γκίντος στη Φρανκφούρτη. «Είναι κρίσιμο να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση καθώς η οικονομία μεταβαίνει σε ένα περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων σε συνδυασμό με αυξανόμενες αβεβαιότητες και γεωπολιτικές εντάσεις».

Οι ισολογισμοί των τραπεζών της ευρωζώνης δείχνουν «πρώιμα σημάδια πίεσης» μετά την αύξηση των αθετήσεων δανείων και τις καθυστερημένες αποπληρωμές από τα ιστορικά χαμηλά, προειδοποίησε επίσης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι αξιωματούχοι προτρέπουν τις τράπεζες να αυξήσουν τις προβλέψεις για την κάλυψη των αυξανόμενων ζημιών από δάνεια και εκτιμούν ότι τα κέρδη τους θα δεχθούν χτύπημα από τη μείωση του όγκου δανεισμού και το αυξημένο κόστος χρηματοδότησης. «Μια μεγαλύτερη περίοδος υψηλών επιτοκίων είναι πιθανό να οδηγήσει σε υψηλότερες προβλέψεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα επιβραδύνουν την κερδοφορία».

Οπως σημειώνουν οι Financial Times, στην εξαμινιαία επισκόπηση, η ΕΚΤ δήλωσε ότι το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε «καλή θέση» για να αντιμετωπίσει την επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού λόγω των επιπέδων «ισχυρού κεφαλαίου και ρευστότητας» και της αυξανόμενης κερδοφορίας του, η οποία πρόσφατα έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας και περισσότερο.

Το σύστημα παρέμεινε ανθεκτικό κατά τη διάρκεια της αναταραχής στον τομέα νωρίτερα φέτος, όταν αρκετές τράπεζες σε ΗΠΑ και Ελβετία, συμπεριλαμβανομένων των Silicon Valley Bank και Credit Suisse, κατέρρευσαν ή χρειάστηκε να διασωθούν.

Οι πτωχεύσεις εταιρειών αρχίζουν να επιταχύνονται και ενδέχεται να αυξηθούν περαιτέρω, καθώς η οικονομική ύφεση γίνεται πιο ευρεία και το πιστωτικό κόστος αυξάνεται, ανέφερε η ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ απειλεί 20 τράπεζες με πρόστιμα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προειδοποιήσει περίπου 20 τράπεζες ότι θα επιβάλει πρόστιμα, εκτός εάν αντιμετωπίσουν τις ανεπάρκειες στη διαχείριση του κλιματικού κινδύνου, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, σε επιστολές που εστάλησαν και αυτόν τον μήνα και τον περασμένο, η ΕΚΤ έδωσε στις τράπεζες συγκεκριμένες προθεσμίες, όπως το τέλος Μαρτίου, για να διορθώσουν τα προβλήματα που εντόπισε. Οι πληρωμές χρηματικών ποινών σηματοδοτούν μια κλιμάκωση, καθώς η υπομονή της ΕΚΤ όσον αφορά τις καθυστερήσεις εξαντλείται.

Η ΕΚΤ έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι οι τράπεζες δεν κάνουν αρκετά για να προετοιμαστούν για τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών σοκ στις αξίες των περιουσιακών στοιχείων ή για τον κίνδυνο οι πελάτες με μεγάλο αποτύπωμα άνθρακα να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους. Σε συνέντευξή του στο Bloomberg τον Σεπτέμβριο, ο ανώτατος εποπτικός αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας είπε ότι οι κυρώσεις γίνονται όλο και περισσότερο το προτιμώμενο εργαλείο για την επιβολή της συμμόρφωσης σε ορισμένους τομείς.

Τα πρόστιμα με τα οποία απειλεί τώρα η ΕΚΤ θα αυξάνονται καθημερινά και μπορούν να ανέλθουν στο 5% των μέσων ημερήσιων εσόδων τους. Για μια τράπεζα με ετήσια έσοδα 10 δισ. ευρώ, για παράδειγμα, αυτό θα σήμαινε ημερήσιες κυρώσεις έως και 1,4 εκατ. ευρώ.

Η σοβαρότητα των ελλείψεων που παρατηρούνται από την ΕΚΤ ποικίλλει μεταξύ των τραπεζών και δεν είναι πιθανό να πληγούν όλες από κυρώσεις, είπαν πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Η ΕΚΤ εποπτεύει άμεσα τις 109 πιο σημαντικές συστημικά τράπεζες στην Ευρώπη και οι εθνικές Αρχές χειρίζονται την καθημερινή εποπτεία των μικρότερων τραπεζών.

Πηγή: Euro2day.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!