Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στην τελευταία συνδερίαση για το 2023, όπως ήταν ευρέως αναμενόμενο, ενώ παράλληλα αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό.
Έτσι, τα τρία βασικά επιτόκια διαμορφώνονται ως εξής: το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο ύψος του 4%, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης στο 4,5% και το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 4,75%.
Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη φορά που η ΕΚΤ διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια. Η απόφαση ήρθε μία μέρα μετά την ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), που επίσης διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια.
We kept our interest rates unchanged at our latest meeting.
See our monetary policy decisions https://t.co/whYDllDcVm pic.twitter.com/X1tGIEazzA
— European Central Bank (@ecb) December 14, 2023
Οι προβλέψεις για την πορεία του πληθωρισμού
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της απόφασης, παρόλο που ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες, είναι πιθανό να αυξηθεί και πάλι προσωρινά στο άμεσο μέλλον.
Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις, ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί σταδιακά κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, προτού προσεγγίσει τον στόχο της ΕΚΤ για 2% το 2025. Συνολικά, αναμένεται ότι ο πληθωρισμός θα είναι κατά μέσο όρο 5,4% το 2023, 2,7 % το 2024, 2,1% το 2025 και 1,9% το 2026. Σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Σεπτεμβρίου, πρόκειται για αναθεώρηση προς τα κάτω για το 2023 και ειδικά για το 2024.
Ο υποκείμενος πληθωρισμός έχει υποχωρήσει περαιτέρω, σύμφωνα με την ΕΚΤ. Ωστόσο, οι εγχώριες πιέσεις τιμών παραμένουν υψηλές, κυρίως λόγω της ισχυρής αύξησης του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος. Αναμένεται έτσι ότι ο πληθωρισμός εξαιρουμένων της ενέργειας και των τροφίμων θα είναι κατά μέσο όρο 5,0% το 2023, 2,7% το 2024, 2,3% το 2025 και 2,1% το 2026.
«Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% εγκαίρως. Με βάση την τρέχουσα αξιολόγησή του, το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ βρίσκονται σε επίπεδα που, διατηρούμενα για αρκετά μεγάλη διάρκεια, θα συμβάλουν ουσιαστικά σε αυτόν τον στόχο. Οι μελλοντικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου θα διασφαλίσουν ότι τα επιτόκια θα καθορίζονται σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί», σημειώνεται.
Πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP) και έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP)
Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι η ΕΚΤ θα επιταχύνει την έξοδό της από τα μέτρα τόνωσης που υιθετήθηκαν την περίοδο της πανδημίας, ύψους 1,7 τρισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ αποφάσισε να μειώσει το χαρτοφυλάκιο PEPP κατά 7,5 δισεκ. ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο το β’ εξάμηνο του 2024 με σκοπό να τερματίσει τις επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP στο τέλος του 2024.
Αυτό θα θέσει όλα τα εργαλεία πολιτικής σε καθεστώς αυστηροποίησης, ακόμη και όταν οι νέες προβλέψεις δείχνουν ότι η ασθενέστερη οικονομία αμβλύνει τις προοπτικές για τον πληθωρισμό.
«Το χαρτοφυλάκιο APP μειώνεται με μετρημένο και προβλέψιμο ρυθμό, καθώς το Ευρωσύστημα δεν επανεπενδύει πλέον τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων κατά τη λήξη τους.
Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει πλήρως τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP κατά τη λήξη τους στη διάρκεια του α΄ εξαμήνου του 2024. Στη διάρκεια του β΄ εξαμήνου του έτους, σκοπεύει να μειώσει το χαρτοφυλάκιο PEPP κατά 7,5 δισεκ. ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο. Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να τερματίσει τις επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP στο τέλος του 2024.
Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να εφαρμόζει ευελιξία στις επανεπενδύσεις ποσών από την εξόφληση τίτλων του χαρτοφυλακίου PEPP καθώς φθάνουν στη λήξη τους, με σκοπό να αντιμετωπίζονται οι κίνδυνοι για τον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής που σχετίζονται με την πανδημία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.