Ένα σημαντικό πρόβλημα που καταγράφεται είναι το λεγόμενο greenwashing – ένα ιδιότυπο ξέπλυμα που «βαφτίζει» πράσινες κάποιες επενδύσεις που δεν πληρούν τα σχετικά κριτήρια.
Με βάση τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας της ΕΚΤ, σχεδόν το 40% των επιχειρήσεων εκτιμά ότι η έλλειψη προθυμίας των επενδυτών να χρηματοδοτήσουν τις πράσινες επενδύσεις αποτελεί πολύ σημαντικό εμπόδιο για την υλοποίησή τους. Την ίδια στιγμή τεράστιες δεξαμενές ιδιωτικής χρηματοδότησης αναζητούν επενδύσεις ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία και Διακυβέρνηση).
Σημαντικό χρηματοδοτικό κενό παρατηρείται σε ό,τι αφορά την κάλυψη των επενδύσεων των επιχειρήσεων στην Ευρώπη οι οποίες σχετίζονται με την ενεργειακή μετάβαση και το κλίμα. Το γεγονός αυτό δημιουργεί εξαιρετικά έντονο προβληματισμό στους ευρωπαϊκούς φορείς, με αποτέλεσμα όλα να δείχνουν τον δρόμο προς την άμεση έκδοση ευρωπαϊκού πράσινου ομολόγου.
Το όλο θέμα συζητήθηκε σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν οι επικεφαλής της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) με αξιωματούχους των χωρών-μελών της Ε.Ε. και εκπροσώπους μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών.
Η ισχυρή επόπτρια του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ευρώπη Κριστίν Λαγκάρντ τάσσεται υπέρ μιας «Πράσινης Ένωσης Κεφαλαιαγορών», που στην πράξη θα μπορούσε να σημαίνει την έκδοση πράσινου ομολόγου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κοινή ήταν η διαπίστωση της ύπαρξης χρηματοδοτικού κενού, όσον αφορά το ύψος των επενδύσεων που απαιτεί η πράσινη μετάβαση, στο πλαίσιο των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή. Βέβαια, κάποιοι απέδωσαν την απροθυμία των επενδυτών στα υψηλά επιτόκια, μετά τις συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ, θέμα πάντως που οι επόπτες αρνούνται να σχολιάσουν.
Κριτήρια χρηματοδότησης
Η μία μετά την άλλη, οι χώρες της Ε.Ε. δημιουργούν συνθήκες αφύπνισης στις εταιρείες μιας και τα χρηματοδοτικά προγράμματα των επιχειρήσεων θα περάσουν υποχρεωτικά μέσα από τη βάσανο της πράσινης μετάβασης. Άλλωστε, οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να υπολογίσουν διαφορετική τιμολόγηση για τις «πράσινες» και τις λοιπές επιχειρήσεις στο πλαίσιο των απαιτήσεων των αρχών από αυτές.
Το βασικό επιχείρημα της ΕΚΤ υπέρ της πράσινης μετάβασης είναι ότι οι περιβαλλοντικές καταστροφές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αστάθεια των τιμών και σε κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Άλλωστε, τα αποτελέσματα του stress test για τις τράπεζες κατέγραψαν ότι μια ταχύτερη πράσινη μετάβαση θα ήταν καλύτερη για τη σταθερότητά τους.
Εξάλλου, τα αυστηρότερα κλιματικά πρότυπα παρέχουν ισχυρότερο κίνητρο για επενδύσεις από τις φυσικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, φέρεται να δήλωσε η κ. Λαγκάρντ, σύμφωνα με το Euractiv, υποστηρίζοντας ότι η «αναβολή» των επενδύσεων είναι αντιπαραγωγική.
Βασικό αντικίνητρο
Ένα βασικό εμπόδιο για τις πράσινες επενδύσεις είναι βέβαια το υψηλό κόστος χρηματοδότησης. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε μια ισχυρότερη «αγορά πράσινης χρηματοδότησης στην Ευρώπη, η οποία θα μείωνε το ασφάλιστρο κινδύνου και το κόστος χρηματοδότησης».
Υπενθυμίζεται πως, όπως κατ’ αποκλειστικότητα έγραψε χθες η «Ν», οι ελληνικές τράπεζες προχωρούν σε έρευνα απέναντι στους 150 μεγαλύτερους πελάτες τους ώστε να καταγράψουν τα δυνατά και αδύνατα σημεία τους σε ό,τι αφορά τη λειτουργία τους με κριτήρια ESG.
Ειρήνη Σακελλάρη • [email protected]