Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank), Γιόακιμ Νάγκελ επεσήμανε την ανάγκη να συνεχιστεί η αυστηρή νομισματική πολιτική του Ευρωσυστήματος, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι υποκείμενες ισχυρές πιέσεις τιμών.
Μιλώντας σε εκδήλωση στη Λευκωσία, κατά τη διάρκεια επίσκεψης μετά από πρόσκληση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Κωνσταντίνου Ηροδότου, ο Πρόεδρος της Bundesbank υπογράμμισε τον κρίσιμο ρόλο των επιτοκίων ως πρωταρχικού εργαλείου για την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού.
Όπως είπε, στην τρέχουσα αξιολόγηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), τα επιτόκια κρίνεται ότι βρίσκονται σε επίπεδα που θα συμβάλουν σημαντικά στην έγκαιρη επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο. Ωστόσο, ο κ. Νάγκελ, ο οποίος είναι επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, τόνισε ότι αυτά τα επίπεδα πρέπει να διατηρηθούν για μια αρκετά παρατεταμένη περίοδο.
Παρά την τρέχουσα στάση της ΕΚΤ, ο κ. Νάγκελ άφησε να εννοηθεί ότι ο συνεχιζόμενος κύκλος των αυξήσεων των επιτοκίων ενδέχεται να μην ολοκληρωθεί απαραίτητα. «Επιπλέον, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο τρέχων κύκλος αυξήσεων έχει πλέον τελειώσει. Φυσικά, θα μπορούσε, εάν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό επιδεινωθούν, να χρειαστεί να αυξήσουμε ξανά τα επιτόκια. Η αντίθετη περίπτωση, ο πληθωρισμός να επιστρέψει πολύ πιο γρήγορα στο 2% μου φαίνεται πολύ λιγότερο πιθανή», είπε.
Ο Πρόεδρος της Bundesbank προειδοποίησε ενάντια στις πρόωρες εικασίες για μείωση των επιτοκίων. Η έμφαση, όπως είπε, δεν δόθηκε μόνο στο σημερινό επίπεδο των επιτοκίων αλλά και στη διαχείριση των προσδοκιών για τη μελλοντική τους τροχιά. Ο κ. Νάγκελ επιβεβαίωσε τη δέσμευση της ΕΚΤ για την επίτευξη διαρκούς σταθερότητας των τιμών.
«Οι κύριες επιπτώσεις της σύσφιξης της πολιτικής του Ευρωσυστήματος στον πληθωρισμό δεν έχουν ακόμη εκδηλωθεί. Εξακολουθεί να χρειάζεται καθώς οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές είναι ακόμα ισχυρές. Ως εκ τούτου, πρέπει να μείνουμε σε αυτή την πορεία. Είναι πεποίθησή μου ότι δεν πρέπει να χαλαρώσουμε την πολιτική μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι θα επιστρέψουμε στη σταθερότητα των τιμών σε μόνιμη βάση», είπε στην ομιλία του.
Υπογραμμίζοντας ότι ο πληθωρισμός επιμένει, τον συνέκρινε με ένα «άπληστο και επίμονο θηρίο», ενώ εξέφρασε εμπιστοσύνη στην ικανότητα της ΕΚΤ να τον τιθασεύσει αποτελεσματικά.
Ο κ. Νάγκελ τόνισε επίσης τη σημασία μιας συντονισμένης προσέγγισης της νομισματικής με τη δημοσιονομική πολιτική. Κάλεσε για επιστροφή σε μια «μετριοπαθή δημοσιονομική πολιτική» και τόνισε την ανάγκη συνεργασίας με τους πολιτικούς ηγέτες στην Ευρώπη.
Ενώ ο συνολικός πληθωρισμός μειώθηκε τους τελευταίους μήνες, όντας ελαφρώς κάτω από το 3% τον Οκτώβριο, ο Πρόεδρος της Bundesbank προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να θεωρηθεί η πτώση ως δεδομένη. Τονίζοντας τη σημασία της έγκαιρης επιστροφής στον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό, τον συνέδεσε με τη διατήρηση σταθερών προσδοκιών για τον πληθωρισμό. Η αποτυχία να επιτευχθεί αυτό, προειδοποίησε, θα μπορούσε να επηρεάσει τον καθορισμό των τιμών και των μισθών, καθιστώντας αναγκαία μια ισχυρότερη απάντηση στη νομισματική πολιτική.
Ο Διοικητής περιέγραψε τους τρεις πυλώνες που καθοδηγούν τις μελλοντικές αποφάσεις της ΕΚΤ που είναι η αξιολόγηση των μεσοπρόθεσμων προοπτικών πληθωρισμού, η δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και αξιολόγηση της ισχύος της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.
Όπως είπε, η μετάδοση στις χρηματοπιστωτικές αγορές λειτουργεί επί του παρόντος καλά, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η μετάδοση στην πραγματική οικονομία και στον πληθωρισμό σημειώνει πρόοδο.
Σε απάντηση στις ανησυχίες σχετικά με την υπερβολικά περιοριστική στάση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, ο κ. Νάγκελ παρέμεινε αμετακίνητος, επικαλούμενος την εμπιστοσύνη στην αποφυγή μιας «απότομης προσγείωσης».
«…Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να αποφύγουμε μια “απότομη προσγείωση”. Η αγορά εργασίας, τα χαμηλά επίπεδα χρέους των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και η έντονη επενδυτική δραστηριότητα υποδηλώνουν ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια “ομαλή προσγείωση”», είπε.
Αποκάλυψε επίσης ότι η επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο θα ενημερωθεί με βάση νέες προβλέψεις. Αυτές οι προβλέψεις, όπως είπε, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση μελλοντικών αποφάσεων νομισματικής πολιτικής.
Ανάγκη αφοσίωσης στη σταθερότητα των τιμών εν μέσω προκλήσεων είπε ο Ηροδότου
Στην ομιλία του ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, εξήρε τις πρόσφατες ενέργειες νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ ως απόδειξη της δέσμευσής της για σταθερότητα των τιμών.
Αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίστηκαν και τα οφέλη της ακολουθούμενης πολιτικής, ο κ. Ηροδότου τόνισε την ανάγκη «να παραμείνουμε αφοσιωμένοι στην προσαρμογή των πολιτικών για την αντιμετώπιση του διαρκώς μεταβαλλόμενου οικονομικού περιβάλλοντος», πάντα με στόχο την ενίσχυση της σταθερότητας των τιμών για μια ευημερούσα ζώνη του ευρώ.
«Οι ενέργειες της ΕΚΤ όχι μόνο υπήρξαν αποτελεσματικές ως προς τον στόχο της σταθερότητας των τιμών, κατά τη διάρκεια αυτών των ταραγμένων περιόδων, αλλά ενίσχυσαν επίσης την αξιοπιστία των πολιτικών μας παρεμβάσεων. Αυτή η αξιοπιστία είναι θεμελιώδης για τη διασφάλιση της συνεχούς αποτελεσματικότητας των νομισματικών πολιτικών μας και για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης των αγορών και του κοινού», είπε.
Ο κ. Ηροδότου τόνισε την ανάγκη για μια κοινή προσέγγιση μεταξύ της δημοσιονομικής και της νομισματικής πολιτικής για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει ο πληθωρισμός. Υπογράμμισε ότι η δημοσιονομική πολιτική δεν πρέπει να λειτουργεί ενάντια στη νομισματική πολιτική.
Αναφορικά με τη δημοσιονομική πολιτική σημείωσε ότι ευάλωτα τμήματα της ευρωπαϊκής κοινωνίας χρειάζονται υποστήριξη, ενώ τόνισε επίσης τη σημασία της στόχευσης στους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας. Αυτή η στοχευμένη προσέγγιση, σύμφωνα με τον Διοικητή, είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.
Ο Διοικητής τόνισε επίσης την ανάγκη η δημοσιονομική πολιτική να είναι συμπληρωματική και χωρίς αποκλεισμούς, καλύπτοντας την ετερογένεια μεταξύ των μελών της ζώνης του ευρώ. Αναφερόμενος στη σημασία της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, ο Διοικητής τόνισε τον κεντρικό ρόλο της στην αποτροπή ενός σπίραλ ανόδου των τιμών και των μισθών, συμβάλλοντας στη συνολική οικονομική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ.
Υπογραμμίζοντας τη συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση, ο Διοικητής υπογράμμισε τη σημασία της επίσπευσης της πράσινης μετάβασης.
Ο Διοικητής τόνισε την ανάγκη οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των διοικητών Κεντρικών Τραπεζών, να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που προκύπτουν από την πράσινη μετάβαση. Όπως είπε, η αύξηση των τιμών του άνθρακα και το αυξημένο κόστος των πρώτων υλών λόγω των πράσινων τεχνολογιών θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια περίοδο υψηλών τιμών ενέργειας.
Ο Διοικητής τόνισε την προληπτική προσέγγιση της ΕΚΤ. Όπως είπε, η τελευταία ανασκόπηση της στρατηγικής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ ενσωματώνει τις κλιματικές εκτιμήσεις, περιγράφοντας έναν οδικό χάρτη για μέτρα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Αυτό, όπως είπε, περιλαμβάνει την ανάπτυξη νέων μακροοικονομικών μοντέλων, την εισαγωγή νέων δεικτών για τα πράσινα χρηματοπιστωτικά μέσα και τα κλιματικά stress tests για τις τράπεζες στη ζώνη του ευρώ.