9.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 20:57

Δεδομένη η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Ιούλη – Τι θα γίνει τον Σεπτέμβριο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στις 27 Ιουλίου, σύμφωνα με όλους τους οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, με μια μικρή πλειοψηφία από αυτούς να αναμένουν τώρα και νέα αύξηση τον Σεπτέμβριο.

Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό, στο 5,5% τον Ιούνιο, από το μέγιστο ποσοστό του 10,6% που καταγράφηκε τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να αποτρέψει νέες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, η οποία δήλωσε ότι ο πληθωρισμός “προβλέπεται να παραμείνει πολύ υψηλός για πολύ καιρό” και ότι έχει “περισσότερο έδαφος να καλύψει”.

Ύστερα από οκτώ διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων που άρχισαν τον Ιούλιο του 2022 με συνολική αύξηση 400 μονάδων βάσης, οι επενδυτές και οι αναλυτές συζητούν τώρα έντονα για πόσες ακόμη αυξήσεις χρειάζονται και για πόσο καιρό θα πρέπει να παραμείνουν τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για να υποχωρήσει ο πληθωρισμός στον στόχο της ΕΚΤ, του 2%.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ έχουν αναφερθεί σε μία αύξηση τον Ιούλιο, οδηγώντας και τους 75 ερωτηθέντες που συμμετείχαν στην έρευνα του Reuters που έγινε στις 14 – 19 Ιουλίου στο συμπέρασμα ότι θα γίνει αυτή η αύξηση.

Ωστόσο, δεν υπήρξε ομοφωνία μεταξύ των οικονομολόγων σε σχέση με την περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Ενώ 35 από τους 75 προέβλεπαν ότι δεν θα υπάρξουν άλλες αυξήσεις, 40 οικονομολόγοι βλέπουν τώρα άλλη μια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο – μια σημαντική αύξηση του αριθμού των οικονομολόγων σε σχέση με νέα αύξηση τον Σεπτέμβριο, από μόλις τέσσερις οικονομολόγους που ήταν στην δημοσκόπηση του Ιουνίου.

Εάν πραγματοποιηθεί, αυτό θα οδηγήσει το επιτόκιο καταθέσεων στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που καθιερώθηκε για πρώτη φορά ως εργαλείο πολιτικής το 1999.

“Ο Ιούλιος είναι λίγο πολύ δεδομένος, έχουν ανακοινώσει ότι θα αυξήσουν τα επιτόκια και δεν πρόκειται να αποτελέσει έκπληξη για κανέναν. Το ερώτημα είναι αν θα χρειαστεί να προβούν σε νέα αύξηση τον Σεπτέμβριο ή όχι”, δήλωσε ο Bas van Geffen, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής μακροοικονομικών θεμάτων στη Rabobank.

“Για την επόμενη συνεδρίαση, η επικοινωνία θα είναι το πιο δύσκολο κομμάτι… μάλλον θα κρατήσουν ανοιχτά τα ενδεχόμενα τόσο για τερματισμό των αυξήσεων όσο και για νέα αύξηση. Θα είναι μια δύσκολη απόφαση, είτε έτσι είτε αλλιώς”, πρόσθεσε

Σε γενικές γραμμές σχόλια από την ΕΚΤ έχουν παγιώσει τις απόψεις ότι οι μειώσεις των επιτοκίων δεν θα έρθουν σύντομα. Πάνω από το 90%, 55 από τους 61 οικονομολόγους, δεν έβλεπαν μειώσεις τουλάχιστον μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να προβεί στην τελευταία αύξηση των επιτοκίων της στον τρέχοντα κύκλο, μια ημέρα πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ. Λίγο περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες στην εν λόγω έρευνα αναμένουν μία ή περισσότερες μειώσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2024.

Η προσδοκία μείωσης των διαφορών των επιτοκίων έχει ενισχύσει εν μέρει το ευρώ κατά περίπου 5% έναντι του δολαρίου φέτος.

Ένα ισχυρότερο νόμισμα συμβάλλει στην άσκηση καθοδικής πίεσης στις τιμές μέσω φθηνότερων εισαγωγών, αλλά ο πληθωρισμός εξακολουθεί να μην θεωρείται ότι θα φθάσει τον στόχο τουλάχιστον μέχρι το 2025, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΚΤ.

Ο πυρήνας του πληθωρισμού, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές τροφίμων και ενέργειας και δίνει μια καλύτερη εικόνα της υποκείμενης ζήτησης, θα είναι ελαφρώς χαμηλότερος από το τρέχον επίπεδο του 6,8% μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσαν 20 από τους 32 ερωτηθέντες σε μια επιπλέον ερώτηση. Δώδεκα εκτίμησαν σημαντικά χαμηλότερα.

Ο πληθωρισμός των μισθών θα είναι η πιο επίμονη συνιστώσα του πυρήνα του πληθωρισμού, σύμφωνα με τις απόψεις σχεδόν όλων των οικονομολόγων, εκτός από δύο από τους συνολικά 26. Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να αυξηθεί μόλις και μετά βίας στο 6,8%, από 6,5% σήμερα.

Παρόλα αυτά, η ζήτηση στα 20 μέλη της Ευρωζώνης έχει επιβραδυνθεί, με την Ευρωζώνη να έχει περιέλθει σε ύφεση, παρασυρόμενη κυρίως από τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!