Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας έδωσε σήμα στις περιφερειακές κυβερνήσεις και τους Δήμους της χώρας ότι οι μέρες της γενναιόδωρης έκτακτης χρηματοδότησης για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης έχουν τελειώσει.
Οπως μεταδίδει το Bloomberg, o υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ επιμένει στην αποκατάσταση τoυ στυναγματικού φρένου στον δανεισμό και βρίσκεται εν μέσω δύσκολων διαπραγματεύσεων με τους συναδέλφους του στο υπουργικό συμβούλιο για την κατανομή περιορισμένων κεφαλαίων. Στην τελευταία μηνιαία έκθεσή του που δημοσιεύθηκε σήμερα Τρίτη, το υπουργείο του Λίντνερ καθιστά σαφές ότι η κυβέρνηση στο Βερολίνο δεν είναι πλέον πρόθυμη ή σε θέση να παρέχει τόση υποστήριξη στα 16 κρατίδια και στις χιλιάδες τοπικές αρχές.
«Όλος αυτός ο επιμερισμός του βάρους βασίζεται σε αποφάσεις που λαμβάνονται σε έκτακτες πολιτικές και οικονομικές καταστάσεις», δήλωσε στην έκθεση η Luise Hoelscher, αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών.
«Είναι σαφές ότι δεν μπορεί να είναι το μέτρο για την αντιμετώπιση μελλοντικών προκλήσεων», πρόσθεσε. «Η οικονομική κατάσταση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης έχει πράγματι επιδεινωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια σε σύγκριση με την οικονομική κατάσταση των πολιτειών».
Η πανδημική βοήθεια και υποστήριξη σε επιχειρήσεις και καταναλωτές που επλήγησαν από την ενεργειακή κρίση συνέβαλαν σε έλλειμμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ύψους 129,3 δισ. ευρώ το 2022, ενώ τα κρατίδια ανέφεραν πλεόνασμα 12,4 δισ. ευρώ και οι Δήμοι 8,8 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο, σύμφωνα με στην έκθεση.
Το υπουργείο βλέπει σημαντικές δυνατότητες εξοικονόμησης πόρων. Μόνο φέτος, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρέχει 53,7 δισ. σε οικονομική βοήθεια στα 16 κρατίδια, συμπεριλαμβανομένων 10,9 δισ. ευρώ για τις δημόσιες συγκοινωνίες, παρόλο που αυτό εμπίπτει στις αρμοδιότητές τους.
Η έκθεση του υπουργείου Οικονομικών περιελάμβανε επίσης αξιολόγηση των οικονομικών προοπτικών για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Οι ειδικοί του υπουργείου αναμένουν μείωση του πληθωρισμού κατά τη διάρκεια του έτους, αν και οι κίνδυνοι παραμένουν ανοδικοί.
Πηγή: Euro2day.gr