Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, του φιλελεύθερου FDP, διαβεβαίωσε από το βήμα της Bundestag ότι το «φρένο χρέους» θα τεθεί και πάλι σε ισχύ για το 2024, μετά την έκτακτη άρση του για το 2023, ούτως ώστε να καλυφθεί η δημοσιονομική «τρύπα».
«Το 2024 θα συμμορφωθούμε με το φρένο χρέους. Είναι σημαντικό ώστε να υλοποιηθούν οι μελλοντικές επενδύσεις και τα σημαντικά έργα του κυβερνητικού συνασπισμού, ενώ άλλες – όχι πλέον απαραίτητες – δαπάνες, θα ακυρωθούν», τόνισε ο κ. Λίντνερ και υποσχέθηκε αναδιάρθρωση των δημοσίων δαπανών. «Η συγκέντρωση ακόμη μεγαλύτερου χρέους, με απότομα αυξημένα επιτόκια δεν είναι ο ορθός τρόπος», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το χρηματοδοτικό κενό για το επόμενο έτος ανέρχεται σε 17 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά προς το παρόν δεν έχει ξεκαθαριστεί ο τρόπος κάλυψής του, καθώς υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των κομμάτων του συνασπισμού.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, συζητούνται μεταξύ άλλων διάφορα μέτρα λιτότητας, αλλά ακόμη και μια νέα άρση του φρένου χρέους προκειμένου να χρηματοδοτηθεί με δανεισμό η βοήθεια προς την Ουκρανία. Ο Κρίστιαν Λίντνερ πάντως δήλωσε ότι προτιμά την ενίσχυση του ανταγωνισμού και τη μείωση της γραφειοκρατίας αντί της ανάληψης νέου χρέους για επιδοτήσεις. Αναφερόμενος στις ενδοκυβερνητικές διαβουλεύσεις, παραδέχθηκε ότι «τίποτα από όλα αυτά που συζητούνται δεν θα είναι εύκολο». Το δημόσιο χρέος θα περιοριστεί το 2024 στο 64% του ΑΕΠ, από το 69% που ήταν το 2021. «Η κατεύθυνση είναι σωστή. Θέλουμε να τη συνεχίσουμε», ανέφερε.
Η Bundestag αποφασίζει σήμερα για τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του 2023, προκειμένου να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο έκρινε αντισυνταγματική την διοχέτευση 60 δισεκατομμυρίων στο Ταμείο για το Κλίμα και τον Μετασχηματισμό (KTF) και στο Ταμείο για τη Σταθεροποίηση της Οικονομίας (WSF), από έκτακτο δανεισμό για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ