Οι πρόσφατες απεργίες που έγιναν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στη Γαλλία είναι απίθανο να βλάψουν την οικονομία της χώρας, δήλωσε την Παρασκευή στο Bloomberg TV ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ.
«Δεν νομίζω ότι οι απεργίες θα έχουν πραγματικά σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο στη γαλλική οικονομία», δήλωσε ο κ. Λεμέρ από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, προσθέτοντας ότι η γαλλική οικονομία «τα πάει καλά».
«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτή η μεταρρύθμιση είναι αναγκαιότητα για τη Γαλλία. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλιστεί περισσότερη ευημερία για τον γαλλικό λαό», τόνισε ο κ. Λεμέρ, αν και είπε ότι η Κυβέρνηση θα είναι «ανοιχτή» για αλλαγές στο πλαίσιο των συνομιλιών.
Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι διαδήλωσαν την Πέμπτη στη Γαλλία για να διαμαρτυρηθούν για τις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις, με ορισμένους διαδηλωτές να συγκρούονται με την αστυνομία στο Παρίσι, καθώς οι απεργίες διέκοψαν την λειτουργία των δημόσιων μέσων μεταφοράς, των σχολείων και μεγάλου μέρους της δημόσιας υπηρεσίας.
Το Υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι ο συνολικός αριθμός των διαμαρτυρόμενων που διαδήλωσαν κατά του σχεδίου του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, ανήλθε στα 1,2 εκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένων 80.000 στο Παρίσι.
Το συνταξιοδοτικό σχέδιο, που παρουσίασε η Κυβέρνηση του Μακρόν την περασμένη εβδομάδα, αυξάνει το όριο συνταξιοδότησης για τους περισσότερους εργαζομένους από το 62ο έτος ηλικίας – από τα χαμηλότερα στην ΕΕ – στο 64ο έτος, αυξάνοντας παράλληλα και τα έτη εισφορών που απαιτούνται για πλήρη σύνταξη.
Ο Μακρόν, μιλώντας από την γαλλο-ισπανική σύνοδο κορυφής στη Βαρκελώνη, υπερασπίστηκε το σχέδιο το οποίο αποκάλεσε «δίκαιη και υπεύθυνη μεταρρύθμιση».
Η αριστερή συνδικαλιστική οργάνωση CGT ανακοίνωσε πως υπήρχαν πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι στις διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία, ενώ 400.000 ήταν μόνο στην γαλλική πρωτεύουσα.
Νέα διαδήλωση έχει προγραμματιστεί για τις 31 Ιανουαρίου.
Γύρω από την περιοχή της Βαστίλης, στο Παρίσι, ορισμένοι διαδηλωτές πέταξαν μπουκάλια, κάδους απορριμμάτων και καπνογόνα κατά της αστυνομίας, η οποία απάντησε με δακρυγόνα για να διαλύσει τους ταραχοποιούς, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων που βρέθηκαν στο σημείο.
Η πορεία διαμαρτυρίας ολοκληρώθηκε το βράδυ, ενώ ομάδες νεαρών διαδηλωτών συγκρούστηκαν επίσης με τις δυνάμεις ασφαλείας στην πλατεία «Nation» στο ανατολικό Παρίσι, πυρπολώντας πολλά ποδήλατα και σπάζοντας στάσεις λεωφορείων.
Για πρώτη φορά οι συνδικαλιστικές οργανώσεις κάλεσαν σε μαζική κινητοποίηση, ύστερα από 12 χρόνια, όταν τότε το όριο συνταξιοδότησης αυξήθηκε στα 62, από 60.
Η αστυνομία, νωρίτερα, είχε αναφέρει ότι προετοιμάστηκε για ένα αριθμό διαδηλωτών από 550.000 μέχρι 750.000 σε όλη τη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένων μέχρι και 80.000 στην πρωτεύουσα.
«Ο Μακρόν θέλει να πεθάνουμε στη δουλειά», είπε Hamidou, 43 ετών, που συμμετείχε στην διαδήλωση. «Ξυπνάμε πολύ νωρίς. Μερικοί συνάδελφοι ξυπνούν στις 3 τα ξημερώματα. Το να δουλεύεις μέχρι τα 64 είναι πάρα πολύ», πρόσθεσε.
Σε κοντινή απόσταση, ο 15χρονος Charlie Perrin δήλωσε ότι «όπως πάνε τα πράγματα, δεν θα είμαστε σχεδόν σε θέση να περπατήσουμε ή να ζήσουμε από τη στιγμή που θα μας δοθεί το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούμε».
Σχεδόν ένας στους τρεις εργαζόμενους του δημόσιου τομέα συμμετείχε στην απεργία μέχρι το μεσημέρι, εκτιμά η κυβέρνηση.
Πολλοί γονείς αναγκάστηκαν να μείνουν με τα παιδιά τους καθώς περίπου το 40% των δασκάλων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και πάνω από το 30% της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αποχώρησαν από την εργασία τους, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις.
Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι περίπου τα δύο τρίτα των Γάλλων αντιτίθενται στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, μια κίνηση που έρχεται εν μέσω υψηλού πληθωρισμού και με τη χώρα να ανακάμπτει ακόμη από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19.
Η τελευταία προσπάθεια του Μακρόν για μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που ήταν το 2019 έληξε ένα χρόνο αργότερα, όταν η Covid-19 έπληξε την Ευρώπη. Αλλά είχε ήδη προκαλέσει τη μεγαλύτερη απεργία στο δίκτυο μεταφορών του Παρισιού κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.