29.1 C
Nicosia
Δευτέρα 8 Ιούλιος 2024 | 11:10

Βρετανία: «Πέταξε» σε υψηλό 30 ετών ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτινάχθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό 30 ετών, στο 6,2%, αυξάνοντας την πίεση στους αξιωματούχους να προστατεύσουν τους καταναλωτές από μια πιο έντονη πίεση στο βιοτικό επίπεδο.

Ειδικότερα, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή του Φεβρουαρίου ήταν πάνω από τις προσδοκίες των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Refinitiv προβλέποντας 5,9% και ξεπέρασε κατά πολύ το προηγούμενο ιστορικό υψηλό 30 ετών του Ιανουαρίου, 5,5%.

«Οι μεγαλύτερες ανοδικές συνεισφορές στο δωδεκάμηνο ποσοστό πληθωρισμού CPIH του Φεβρουαρίου 2022 προήλθαν από τη στέγαση και τις οικιακές υπηρεσίες (1,39 ποσοστιαίες μονάδες, κυρίως από ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα, και το κόστος στέγασης των ιδιοκτητών) και τις μεταφορές (1,26 ποσοστιαίες μονάδες, κυρίως από καύσιμα κινητήρων και μεταχειρισμένα αυτοκίνητα)», εξήγησε το ONS στην έκθεσή του την Τετάρτη.

Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,8%, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες για άνοδο 0,6% και σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου από το 2009.

Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει αυξήσει τα επιτόκια σε τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού από το ιστορικό χαμηλό της 0,1% στο 0,75%.

«Το αυξανόμενο κόστος των λογαριασμών ενέργειας θα οδηγήσει το ετήσιο ποσοστό πάνω από το 8% τον Απρίλιο, πιέζοντας πιθανώς την κεντρική τράπεζα να δράσει τον Μάιο. Στη συνέχεια, αναμένουμε μια παύση… καθώς το υψηλό ενεργειακό κόστος πλήττει τη δύναμη των δαπανών, προκαλώντας πλήγμα στην οικονομία. Ο κίνδυνος για τις προβλέψεις μας είναι ότι οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας αρχίζουν να πέφτουν αργότερα φέτος, δίνοντας στην BOE περισσότερο περιθώριο να αυξήσει τα επιτόκια πέρα ​​από τον Μάιο», σχολιάζει το Bloomberg Economics.

naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας – Τα επικρατέστερα σενάρια

Χωρίς απόλυτη πλειοψηφία, με νικήτρια την εύθραυστη συμμαχία της αριστεράς που θα κληθεί να ξεπεράσει μεγάλες προκλήσεις για την ενότητά της, και με την παράταξη του...

Αυτό είναι το νέο διάταγμα για την ποσόστωση στο χαλλούμι – Η ανακοίνωση της Υπ.Γεωργίας

Νέο διάταγμα για την ποσόστωση γάλακτος στην παρασκευή του χαλλουμιού Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), ανακοίνωσε η Υπουργός Γεωργίας Μαρία Παναγιώτου, μαζί με χρηματοδοτικά μέτρα...

Η Ελληνική Τράπεζα σε πάει Παρίσι για να … «ζήσεις πολλά περισσότερα»

Ένα αξέχαστο τριήμερο στο Παρίσι θα έχει την ευκαιρία να ζήσει ένας τυχερός κάτοχος καρτών Mastercard Business, Platinum και World Elite της Ελληνικής Τράπεζας. Ο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!