Η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ την επόμενη Πέμπτη κατά επιπλέον 50 μονάδες βάσης θεωρείται δεδομένη από τις αγορές. Εκείνο όμως που δεν θεωρείται δεδομένο είναι η περαιτέρω παράταση των επιθετικών αυξήσεων και η διεύρυνση του κύκλου της νομισματικής σύσφιγξης και πέραν του Μαρτίου. Κοινώς, οι αγορές ζητούν από την Κριστίν Λαγκάρντ να στείλει σήμα επικείμενου τέλους στον κύκλο του ακριβού χρήματος και στροφής σε πιο μετριοπαθείς κινήσεις.
Το κλίμα στη Φραγκφούρτη όμως δεν είναι μετριοπαθές, τα «γεράκια» έχουν πάρει το πάνω χέρι και η Societe Generale προειδοποίησε, μόλις προχθές, πως η αισιοδοξία για στροφή στην πολιτική της ΕΚΤ δεν συνάδει με τις τάσεις που έχουν διαμορφωθεί στους κόλπους της κεντρικής τράπεζας.
Τούτου δοθέντος, το Bloomberg βλέπει ότι ήρθε η ώρα της μάχης: της σύγκρουσης ανάμεσα στις αγορές και στην Κριστίν Λαγκάρντ, που δείχνει έτοιμη, για μια ακόμη φορά, να βάλει «πάγο» στις προσδοκίες και να προτάξει την ανάγκη για ολοκληρωτική νίκη κόντρα στο «τέρας» του πληθωρισμού.
Η πρώτη φορά που η πρόεδρος της ΕΚΤ επανέφερε στην τάξη της νομισματικής ορθοδοξίας τις αγορές ήταν πριν από έξι εβδομάδες, διαμηνύοντας ουσιαστικά πως οι επενδυτές έχουν υποτιμήσει το εύρος της σύσφιγξης που απαιτείται για να τεθούν υπό έλεγχο οι τιμές. Το ίδιο μήνυμα έστειλε grosso modo η πρόεδρος της ΕΚΤ πριν από μία εβδομάδα και από το Νταβός.
Εάν το μήνυμα τριτώσει και την επόμενη Πέμπτη, μπορεί να θεωρηθεί και casus belli. «Πάμε σε ανοιχτή αναμέτρηση ανάμεσα στην ΕΚΤ και τις αγορές» λέει ο αναλυτής της Nomura, Αντρέι Στζεπάνιακ. «Είναι σαφές πια», προσθέτει, «πως οι αγορές αμφισβητούν στην πράξη την ορθότητα του δόγματος της ΕΚΤ υπέρ αλλεπάλληλων αυξήσεων των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης».
Το διά ταύτα αυτής της αμφισβήτησης είναι πως οι επενδυτές θεωρούν ως έσχατη κόκκινη γραμμή τον τερματισμό των αυξήσεων των επιτοκίων τον Μάρτιο με κορύφωσή τους στο 3%-3,5% και έναρξη της αποκλιμάκωσης από τον επόμενο Σεπτέμβρη. Κάθε άλλη εκδοχή, όπως λένε οι αναλυτές, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για το ευρώ και για τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης. Τα οποία, παρεμπιπτόντως, κινούνται ήδη σε οριακά επίπεδα, με την απόδοση του γερμανικού δεκαετούς να κλείνει την περασμένη εβδομάδα στο 2,56% και σε υψηλό ενδεκαετίας και του ιταλικού στο 4,23%.