Η Ευρωζώνη πλησιάζει περισσότερο στο σενάριο της ύφεσης λόγω του ενεργειακού σοκ, της πολιτικής αύξησης των επιτοκίων και της επιδείνωσης των όρων του εμπορίου, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος.
«Αυτό που θεωρούσαμε ως αρνητικό σενάριο τον Σεπτέμβρη κινείται πιο κοντά στο βασικό σενάριο», δήλωσε ο κ. ντε Γκίντος σε συνέντευξη στην λιθουανική επιχειρηματική εφημερίδα Verslo žinios, η οποία δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ.
Όπως είπε, το υφιστάμενο παγκόσμιο πλαίσιο, περιλαμβανομένης της δράσης νομισματικής πολιτικής, του ενεργειακού σοκ και της επιδείνωσης των όρων του εμπορίου, καταδεικνύουν προς μια επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και εν τέλει, του ρυθμού του πληθωρισμού.
Αναφορικά με την πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη, ο κ. ντε Γκίντος είπε πως στη βάση των προβλέψεων του αρνητικού σεναρίου τον Σεπτέμβριο, η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα παρουσιάσει συρρίκνωση σχεδόν 1% το 2023, ενώ το βασικό σενάριο προνοούσε ανάπτυξη 0,9%. Εξήγησε ότι η διαφορά μεταξύ βασικού και αρνητικού σεναρίου αφορούσε στην προμήθεια αερίου από τη Ρωσία. Το βασικό σενάριο προνοούσε ότι θα υπήρχε προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου σε ποσοστό 20%, ενώ το αρνητικό σενάριο προνοούσε πλήρη διακοπή της προμήθειας.
«Σήμερα, κινούμαστε πιο κοντά στο αρνητικό σενάριο», πρόσθεσε.
Σε σχέση με τις δημοσιονομικές πολιτικές των κρατών μελών, ο κ. ντε Γκίντος είπε ότι καθώς βρισκόμαστε σε διαδικασία ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής, η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να διαδραματίσει ένα διαφορετικό ρόλο από αυτό κατά την περίοδο της πανδημίας.
Η δημοσιονομική πολιτική, είπε, πρέπει να είναι πιο επιλεκτική και στοχευμένη για να στηρίξει τις πιο ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας. «Αν οι χώρες αρχίσουν να εφαρμόζουν οριζόντια αστόχευτα μέτρα η αποστολή της νομισματικής πολιτικής θα καταστεί πιο δύσκολη και μπορεί να μην καταφέρουμε να πετύχουμε τους τελικούς στόχους της μείωσης της εξάρτησης από την ρωσική ενέργεια και να στηρίξουμε την πράσινη μετάβαση», κατέληξε.