Διαμετρικά αντίθετη, η άποψη της ιταλικής ιστοσελίδας “Milano Finanza”: «Μια νέα αύξηση των επιτοκίων θα ήταν λάθος».
Όλα τα βλέμματα των επενδυτών, αλλά και των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, είναι στραμμένα στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Φρανκφούρτη: Θα αυξήσει για 10η συνεχόμενη φορά τα επιτόκια, όπως αξιώνουν τα «γεράκια»; `Η θα κάνει διάλειμμα, όπως ζητούν τα «περιστέρια»; Η απάντηση είναι δύσκολη, όπως και το δίλημμα: Συνέχιση της καταπολέμησης του πληθωρισμού ή αποτροπή της διολίσθησης των οικονομιών της ευρωζώνης σε ύφεση, η μία μετά την άλλη;
Σε λιγότερο από ένα χρόνο, η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 425 μονάδες βάσης. Και τώρα «βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Νομίζω ότι θα αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, αλλά πραγματικά δεν θα εκπλαγώ αν τα αυξήσει κατά 25 μονάδες βάσης», εκτιμά ο Στίβεν Μπάροου, οικονομολόγος της Standard Bank. «Οι τελευταίες οικονομικές δημοσιεύσεις δείχνουν ότι η επιβράδυνση της οικονομίας έχει πλέον μεγάλο αντίκτυπο. Η αύξηση των επιτοκίων και του κόστους δανεισμού βαραίνει τις επενδύσεις και τους καταναλωτές», σύμφωνα με τον Κέβιν Τοζέ, στέλεχος του επενδυτικού ομίλου Carmignac.
Aπό την άλλη πλευρά, ο πληθωρισμός παραμένει μεγάλο πρόβλημα, γεγονός που πιέζει την ΕΚΤ να διατηρήσει «επιθετική στάση και να σφίξει τις βίδες για τελευταία φορά, πριν σταματήσει, αξιολογώντας ξανά την κατάσταση».
Η Κριστίνα Μορένο, επικεφαλής οικονομολόγος στην Ibercaja Gestión, συμφωνεί ότι θα υπάρξει μεν νέα αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, αλλά ότι η ΕΚΤ θα την αναβάλει προς το παρόν. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Μάρτιν Βόλμπουργκ, ανώτερος οικονομολόγος της Generali Investments, πιστεύει ότι η ΕΚΤ θα αποφύγει να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων, καθώς το κλίμα στον τομέα των υπηρεσιών «επιδεινώθηκε σε επίπεδα που συνάδουν με πτώση της δραστηριότητας, επιβεβαιώνοντας μια απότομη επιβράδυνση της οικονομίας».
Υποχωρεί η ανάπτυξη λόγω Γερμανίας
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ υπολόγιζε στο 1,1% την ανάπτυξη στην ευρωζώνη το 2023, αναθεώρησε τις προβλέψεις της και πλέον αναμένει αύξηση 0,8%. Για το 2024, προβλέπει αύξηση κατά 1,3% του ΑΕΠ της ευρωζώνης.
Το πρακτορείο Bloomberg, που διοργάνωσε έρευνα αναλυτών, είναι ακόμη λιγότερο αισιόδοξο: προβλέπει ανάπτυξη 0,6% το 2023 και 0,8% το επόμενο έτος.
Στην προς τα κάτω αναθεώρηση βαραίνει η εκτίμηση για το ΑΕΠ της Γερμανίας, της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης, η οποία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,4% φέτος πριν αναπτυχθεί ξανά, κατά 1,1%, το 2024.
Η γερμανική βιομηχανία υποφέρει από την αυξημένη τιμή της ενέργειας και το τέλος της πρόσβασής της στο φθηνό ρωσικό αέριο, αλλά και από την μείωση των εξαγωγών της, ένα από τα δυνατά της σημεία. Ωστόσο, το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία για τους επόμενους έξι μήνες βελτιώθηκε περαιτέρω τον Σεπτέμβριο, μετά από την αύξηση που κατέγραψε τον Αύγουστο. Ο δείκτης αναφοράς του οικονομικού κλίματος κέρδισε 0,9 μονάδες σε ένα μήνα, αν και παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος, στις -11,4 μονάδες, ανέφερε το ινστιτούτο οικονομικών ερευνών ZEW. Αλλά με αυτά τα δεδομένα, δεν υπάρχει σαφής κατεύθυνση για την οικονομία της ευρωζώνης.
Ο ελέφαντας στο δωμάτιο
Η αυξανόμενη τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε επίσης να γίνει ξανά «ο ελέφαντας στο δωμάτιο» της ευρωζώνης. Η τιμή του Brent παραμένει σταθερά πάνω από τα 92 δολάρια, καταγράφοντας άνοδο, σχεδόν 8% σε ένα μήνα. «Εάν οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα για παρατεταμένη περίοδο, είναι πληθωριστικές και θα περιορίσουν την ανάπτυξη. Αυτό θα υπονόμευε τη συναίνεση για μια ήπια προσγείωση στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα επιδείνωνε τον στασιμοπληθωρισμό στην Ευρώπη και θα τερμάτιζε απότομα τη νομισματική χαλάρωση στις αναδυόμενες χώρες», τονίζουν οι ειδικοί της Muzinich & Co.
Η ΕΚΤ θα πρέπει επίσης να ελέγξει εξονυχιστικά την αγορά εργασίας στην ευρωζώνης, που παραμένει σε θετικό έδαφος. Ο αριθμός των απασχολουμένων το β’ τρίμηνο ανήλθε σε 168,46 εκατομμύρια, ελαφρώς αυξημένος από 168,16 εκατομμύρια το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ. Επιπλέον, το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 6,4% τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο, το χαμηλότερο ιστορικό επίπεδο
Η διάδοχος του Ενρία
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ πρόκειται σήμερα να λάβει επίσης μια άλλη βασική απόφαση-για τη διαδοχή του Ιταλού Αντρέα Ενρία, επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Ο Ενρία αποχωρεί από τα καθήκοντά του τον Δεκέμβριο και ήδη δύο γυναίκες διεκδικούν τη θέση: Η αντιπρόεδρος της Bundesbank, Κλαούντια-Μαρία Μπουχ και η υποδιοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας, Μαργκαρίτα Ντελγάδο. Η Ισπανίδα έχει μάλιστα την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο, όπως ανέφερε το Bloomberg, με επιστολή της ηγεσίας του, περιγράφει τη Ντελγάδο ως την πιο κατάλληλη για να αναλάβει τα ηνία της αρχής που εποπτεύει τις μεγαλύτερες τράπεζες στην ευρωζώνη
Το Bloomberg διαβεβαιώνει ότι η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, επέλεξε να μην μοιραστεί αυτή την επιστολή με τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και ότι θα ευνοούσε με τη ψήφο της, την Γερμανίδα υποψήφιο. Αυτό θα προκαλούσε προφανείς τριβές με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο πρέπει να εγκρίνει την απόφαση της ΕΚΤ.
Μιχάλης Ψύλος • [email protected]