29.8 C
Nicosia
Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021 | 13:25

Ταμεία για πολιτική ασύλου και διαχείριση συνόρων ύψους €16,12 δισ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που συνέρχεται στο Στρασβούργο, ενέκρινε δύο ταμεία για την πολιτική ασύλου και τη διαχείριση των συνόρων.

Συγκεκριμένα ενέκρινε το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης ύψους 9,88 δισ. ευρώ για τη στήριξη της πολιτικής ασύλου και μετανάστευσης και το Ταμείο για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Συνόρων ύψους 6,24 δισ. ευρώ για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, με σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα.

Στόχος είναι τα κονδύλια αυτά να συμβάλουν στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, να διευκολύνουν την ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών και να βελτιώσουν τη διαχείριση των συνόρων.

Το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης για την περίοδο 2021-2027 (9,88 δισ. ευρώ) θα ενισχύσει την κοινή πολιτική ασύλου της ΕΕ, θα αναπτύξει τη νόμιμη μετανάστευση λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των κρατών μελών, θα στηρίξει την ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών και θα συμβάλει στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης. Κατόπιν αιτήματος του Κοινοβουλίου, τα χρήματα θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιηθούν με τέτοιο τρόπο ώστε τα κράτη μέλη να μοιραστούν πιο δίκαια την ευθύνη υποδοχής προσφύγων και αιτούντων άσυλο σε ολόκληρη την ΕΕ.

Με προϋπολογισμό ύψους 6,24 δισ. ευρώ για την περίοδο των επόμενων επτά ετών, το Ταμείο για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Συνόρων προορίζεται για την ενίσχυση της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, διασφαλίζοντας παράλληλα το σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα. Το Ταμείο θα συμβάλει επίσης σε μια κοινή, εναρμονισμένη πολιτική θεωρήσεων («βίζα») και θα θεσπίσει προστατευτικά μέτρα για τα ευάλωτα άτομα που καταφθάνουν στην Ευρώπη, ιδίως τα ασυνόδευτα παιδιά.

Η εισηγήτρια, Ευρωβουλευτής της Σλοβενίας, Tanja Fajon, δήλωσε πως «για να βρεθεί η αλληλεγγύη στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση και το άσυλο, χρειάζεται πρόσθετη στήριξη».

Επεσήμανε πως ψηφοφορία που έγινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγγυάται ότι η ΕΕ επενδύει όχι μόνο στην ενίσχυση των συστημάτων ασύλου, αλλά και σε δίκαιη κατανομή των μεταναστευτικών πιέσεων μεταξύ των κρατών μελών.

«Όσον αφορά τη διαχείριση των συνόρων, τα σύνορα της ΕΕ πρέπει στο μέλλον να είναι αποτελεσματικά, ψηφιακά, ανθρώπινα και ασφαλή. Τα νέα αυτά μέσα εγγυώνται την προοδευτική επίτευξη αυτού του στόχου. Μαζί μπορούμε να επαναφέρουμε την πολιτική για τα σύνορα, τις θεωρήσεις και το άσυλο στη σωστή κατεύθυνση σύμφωνα με τις υποχρεώσεις μας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως με την αύξηση της χρηματοδότησης για την έρευνα και τη διάσωση για παροχή βοήθειας σε εκείνους που πνίγονται στα σύνορα της Ευρώπης. Οι επενδύσεις αυτές θα ωφελήσουν όχι μόνο την ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά και την κοινωνία στο σύνολό της», πρόσθεσε.

Μετά την τελική τους έγκριση, οι κανονισμοί για τα εν λόγω ταμεία θα δημοσιευθούν στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ. Θα τεθούν αμέσως μετά σε εφαρμογή, με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2021.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Νουρής: Μέτρα σε θάλασσα και πράσινη γραμμή για τους μετανάστες

Η Τουρκία συστηματικά και σε καθημερινή βάση προωθεί μέσω των κατεχομένων παράτυπους μετανάστες προερχόμενους από τα νότια της παράλια. Η δε ανυπαρξία δυστυχώς συνεργασίας...

Η άτυπη τριμερής συνάντηση στη Νέα Υόρκη, στον τ/κ Τύπο

Δύο μόνο εφημερίδες από τις 14 που κυκλοφορούν στα κατεχόμενα, η Κίπρις και η Βατάν, έχουν κύριο θέμα σήμερα, τη χθεσινή άτυπη τριμερή συνάντηση...

Πριν την κατάρρευση το τραπεζικό σύστημα του Αφγανιστάν

Το τραπεζικό σύστημα του Αφγανιστάν πλησιάζει την κατάρρευση, προειδοποίησε ο επικεφαλής ενός από τα μεγαλύτερα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας. Η χρηματοπιστωτική βιομηχανία της χώρας βρίσκεται...

Βιοκαρπέτ: Αύξηση τζίρου 54,69% με κέρδη 1,2 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο

Σημαντική αύξηση τζίρου κατά 54,69% σημείωσε στο α’ εξάμηνο ο όμιλος Βιοκαρπέτ εμφανίζοντας επίσης μεγάλη αύξηση οικονομικών αποτελεσμάτων. Tα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 1,90...

Αναβιώνει η Κεντροαριστερά;

Του Μωυσή Λίτση Η εκλογική επιτυχία του SPD, λίγες εβδομάδες μετά την πρόσφατη επικράτηση του ομογάλακτου Εργατικού Κόμματος στις εκλογές στη Νορβηγία, ενισχύει τις ελπίδες...

Σταϊκούρας: Μέτρα στήριξης των σεισμόπληκτων στην Κρήτη- Εντός εβδομάδας η πλατφόρμα για 36-72 δόσεις

Εντός της ημέρας αναμένεται να ανακοινωθούν μέτρα για τη στήριξη των πολιτών που επλήγησαν από τον πρόσφατο σεισμό στην Κρήτη. Όπως δήλωσε ο υπουργός...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!