Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη επιταχύνθηκε σε υψηλό όλων των εποχών, ξεπερνώντας τις προσδοκίες καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία απειλεί να εκτοξεύσει το ενεργειακό κόστος στα ύψη με ακόμη ταχύτερους ρυθμούς.
Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 5,8% από πέρυσι τον Φεβρουάριο, από 5,1% τον προηγούμενο μήνα και περισσότερο από το 5,6% της μέσης εκτίμησης των οικονομολόγων σε έρευνα του Bloomberg. Ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 6,3% στην Ελλάδα σύμφωνα με τη Eurostat.
Η ενέργεια παρέμεινε ο κύριος μοχλός πιέσεων, με ανάλυση της Deutsche Bank να προειδοποιεί ότι οι αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου σπρώχνουν το ευρώ χαμηλότερα και προκαλούν «μια αέναη πληθωριστική σπείρα». Η τιμή του αργού ανήλθε σε υψηλό όλων των εποχών την Τρίτη.
Τα στοιχεία έρχονται μια εβδομάδα πριν από τη συνάντηση των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να καθορίσουν τη νομισματική πολιτική — ένα έργο που περιπλέκεται από το ξέσπασμα του πολέμου ακριβώς πέρα από τα σύνορα της ευρωζώνης.
Με την Ευρώπη σε κατάσταση ανάκαμψης καθώς η πανδημία εξασθενεί, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής υποστηρίζουν ότι ο στόχος τους εξακολουθεί να είναι η μείωση των αγορών περιουσιακών στοιχείων. Αλλά σηματοδοτούν ότι μια απόφαση για την κατάργηση της αγοράς ομολόγων πιθανότατα θα αναβληθεί καθώς η εστίαση μετατοπίζεται στον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων από τη μάχη.
Πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς η επίθεση της Ρωσίας θα επηρεάσει την οικονομία της ευρωζώνης, η οποία παραμένει ταλαιπωρημένη από τις ελλείψεις εφοδιασμού, τους παρατεταμένους περιορισμούς για τον κορωνοϊό και την άνοδο των τιμών της ενέργειας.