32.6 C
Nicosia
Τετάρτη 22 Μάιος 2024 | 18:35

Μάχη για τον προϋπολογισμό των €86 δισ. της ΕΕ – Σύννεφα στη χρηματοδότηση της Ουκρανίας

Οι διαφωνίες που έχουν ξεσπάσει μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθυστερούν τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας. Οι ανησυχίες για τους εθνικούς προϋπολογισμούς και το αυξανόμενο κόστος στις Βρυξέλλες απειλούν τη ροή οικονομικής στήριξης προς το Κίεβο.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, τα αιτήματα των Βρυξελλών για συνολική πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ, με στόχο την άμβλυνση των πιέσεων στον προϋπολογισμό της ΕΕ, διχάζουν τα κράτη-μέλη και οδηγούν σε εκκλήσεις για μειώσεις και μεγαλύτερο χρονοδιάγραμμα έγκρισης, σύμφωνα με πηγές.

Η συζήτηση είναι ένα βασικό τεστ για την αποφασιστικότητα της Δύσης σχετικά με την Ουκρανία, καθώς οι σκεπτικιστές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ αρχίζουν να επισημαίνουν τα περιορισμένα κέρδη από την καλοκαιρινή αντεπίθεση του Κιέβου κατά της Ρωσίας.

Ο τελευταίος γύρος αμερικανικής χρηματοδότησης για την Ουκρανία μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει μια δύσκολη διαδρομή μέσω του Καπιτωλίου εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για τον πόλεμο και ευρύτερων διαφωνιών για τις κρατικές δαπάνες.

Οι Βρυξέλλες πρότειναν το τελευταίο πακέτο χρηματοδότησης για την Ουκρανία που θα εκτείνεται σε τέσσερα χρόνια, εν μέρει για να προφυλάξουν το Κίεβο από την πολιτική αστάθεια. Οι υπουργοί της ΕΕ θα ξεκινήσουν εκ νέου τις διαβουλεύσεις σήμερα μετά τις καλοκαιρινές τους διακοπές, με την υποστήριξη της Ουκρανίας στην κορυφή της ατζέντας στις συναντήσεις των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών.

Μέχρι στιγμής, οι διαπραγματεύσεις για τη χρηματοδότηση περιπλέκονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που συνέδεσε την οικονομική στήριξη για την Ουκρανία με συμπληρωματικές απαιτήσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων διατάξεων για την κάλυψη κόστους τόκων χρέους και αύξησης μισθών για τους αξιωματούχους της ΕΕ.

Πολλά κράτη-μέλη δήλωσαν ότι ενώ η πρόσθετη οικονομική στήριξη για την Ουκρανία είναι λογική, τα άλλα στοιχεία του πακέτου είναι αποτέλεσμα ενός εσωτερικού ζητήματος διαχείρισης του προϋπολογισμού της ΕΕ που δεν χρειάζεται πρόσθετα κονδύλια.

Χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία ηγήθηκαν της αντίστασης, υποστηρίζοντας ότι η σύσφιξη των εθνικών δημοσιονομικών ζωνών λόγω των αυξανόμενων επιτοκίων και των μισθολογικών απαιτήσεων θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται και στις Βρυξέλλες.

«Η συγκυρία δεν είναι κατάλληλη», είπε ένας ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ. «Οι κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν δύσκολες αποφάσεις οι ίδιες και τώρα οι Βρυξέλλες τους ζητούν να συνεισφέρουν περισσότερο».

Η διαμάχη φέρνει στο προσκήνιο μια από τις πιο επώδυνες διαπραγματεύσεις της ΕΕ για το υπόλοιπο της χρονιάς. Τον Ιούνιο, η Επιτροπή όρισε συμπληρωματικές απαιτήσεις ύψους 66 δισ. ευρώ για τον προϋπολογισμό 2021-2027, ο οποίος χρηματοδοτήθηκε από τα κράτη-μέλη. Οι Βρυξέλλες έχουν προτείνει χωριστά 20 δισ. ευρώ για προμήθειες όπλων στην Ουκρανία.

Τα 66 δισ. ευρώ περιλαμβάνουν σχεδόν 19 δισ. ευρώ για την κάλυψη αναπάντεχα υψηλών τόκων για τον κοινό δανεισμό της ΕΕ, περίπου 2 δισ. ευρώ για αυξήσεις διοικητικού κόστους συμπεριλαμβανομένων αυξήσεων μισθών για υπαλλήλους, 15 δισ. ευρώ για δαπάνες που σχετίζονται με την αύξηση της μετανάστευσης και τη χρηματοδότηση για εξωτερικές χώρες και 10 δισ. ευρώ για πρωτοβουλίες συμπεριλαμβανομένου ενός νέου ταμείου καινοτομίας.

Πηγή: Euro2day.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Απτόητο συνέχισε την άνοδο του το ΧΑΚ – Κέρδη 1,63% με πρωταγωνιστές τις τράπεζες

Νέα κέρδη κατέγραψε το ΧΑΚ κατά την χρηματιστηριακή συνάντηση της Τετάρτης, φθάνοντας σε νέο υψηλό, με τις μετοχές των τραπεζών να εκτοξεύονται επίσης σε...

Μπηκτές Αννίτας κατά Χριστοδουλίδη – “Να ρωτηθεί ο ίδιος τι πρεσβεύει και που ανήκει”

Η Πρόεδρος της Βουλής και του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αννίτα Δημητρίου μετά την ομιλία της στο πλαίσιο παρουσίασης του πολιτικού μανιφέστου θέσεων για τις Ευρωεκλογές,...

ΣΥΝΕΔΡΙΟ FMW: Ναι στη φορολογική μεταρρύθμιση απ’όλους – Ποιες οι επιμέρους προτάσεις από κόμματα, μαζικές οργανώσεις και επαγγελματίες

οΜΟΦΩΝΙΑ για την ανάγκη φορολογικής μεταρρύθμιση έχουν κόμματα, μαζικές οργανώσεις, επαγγελματίες του τομέα και τεχνοκράτες της κυβέρνησης. Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα του σημερινού...

Διορισμοί στο Συμβούλιο της ΚΤΚ και της Αρχής Στοιχημάτων από το Υπουργικό

Τον διορισμό δύο εκτελεστικών συμβούλων και ενός μη εκτελεστικού μέλους στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, στη συνεδρίασή του...

Ποιες χώρες έχουν ήδη αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης – Τι αλλάζει με την αναγνώριση από χώρες της Ε.Ε.

Ελίζα Καραγιώργη • [email protected] Η Ιρλανδία αναγνώρισε σήμερα και επίσημα την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος, και, όπως δήλωσαν οι πρωθυπουργοί τους, Νορβηγία και Ισπανία θα προχωρήσουν στην ίδια κίνηση...

Ερντογάν – Ιμάμογλου: Κόντρα με φόντο το… κρασί και το ταξίδι του δημάρχου Κωνσταντινούπολης στη Ρώμη

Κόντρα μεταξύ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Εκρέμ Ιμάμογλου πυροδότησαν οι αναφορές του Τούρκου προέδρου για το ταξίδι του δημάρχου Κωνσταντινούπολης στη Ρώμη. Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Ιμάμογλου...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!