13.9 C
Nicosia
Παρασκευή 1 Μάρτιος 2024 | 18:59

Λαγκάρντ: Οι σταθερές τιμές περνούν μέσα από την «πράσινη» οικονομία

Πρωταρχικός στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) είναι να διατηρήσει τις τιμές σταθερές, σημειώνει η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ σε άρθρο της με την αφορμή τη διοργάνωση της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κλίμα COP27.

Στο άρθρο εξηγεί γιατί αυτός ο αγώνας να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός και να διατηρηθούν σταθερές οι τιμές, ανοίγει παράλληλα μέτωπο με την κλιματική αλλαγή αναδεικνύοντας τη σημασία της «πράσινης» στροφής για την οικονομία και την ίδια τη λειτουργία της ΕΚΤ. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η νομισματική μας πολιτική λαμβάνει υπόψη τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής», λέει χαρακτηριστικά.

Οι σταθερές τιμές «είναι η πυξίδα που καθοδηγεί κάθε μας δράση, τώρα περισσότερο από ποτέ. Για να ανταποκριθούμε σε αυτή τη βασική ευθύνη, χρειαζόμαστε την πλήρη εικόνα όλων των παραγόντων που επηρεάζουν τον πληθωρισμό, ώστε οι πολιτικές μας να παραμείνουν αποτελεσματικές» αναφέρει τονίζοντας ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένας από αυτούς τους παράγοντες, «δεδομένης της εκτεταμένης επίδρασής της στην οικονομία μα».

Πώς η κλιματική αλλαγή τροφοδοτεί τον πληθωρισμό

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, αναγνωρίζει ότι ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε τα χειρότερα στο πεδίο της κλιματικής αλλαγής, είναι να «πράσινουμε» την οικονομία μας. «Πρέπει να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το μηδέν. Εάν το κάνουμε αυτό νωρίς, τα μακροπρόθεσμα οφέλη θα υπερβούν κατά πολύ το βραχυπρόθεσμο κόστος από αυτήν την ενέργεια», σημειώνει.

Περιγράφοντας τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην οικονομία και πώς μπορεί να τροφοδοτήσει τις πληθωριστικές πέσεις, η Λαγκάρντ αναφέρει: «Τα ακραία καιρικά φαινόμενα μπορούν να βλάψουν τις υποδομές, να καταστρέψουν τις σοδειές και να διαταράξουν τις αλυσίδες εφοδιασμού. Αυτό μπορεί να ωθήσει προς τα πάνω τις τιμές για βασικά προϊόντα και ως εκ τούτου να τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό, καθιστώντας πιο δύσκολο για εμάς να διατηρήσουμε τις τιμές σταθερές. Αντίθετα, οι ενισχυμένες προσπάθειες να μετατοπίσουμε τον ενεργειακό μας εφοδιασμό προς πιο οικονομικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει τελικά να συμβάλουν στην επιβράδυνση του πληθωρισμού».

 

«Εάν δεν λάβουμε υπόψη τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στην οικονομία μας, κινδυνεύουμε να χάσουμε ένα κρίσιμο μέρος της συνολικής εικόνας», προειδοποιεί. «Αυτό σημαίνει ότι η δουλειά μας για τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών πρέπει να περιλαμβάνει περαιτέρω εργασία για την καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τον ρόλο μας. Πρέπει να ενσωματώσουμε την κλιματική αλλαγή σε ό,τι κάνουμε: τα μοντέλα, τα δεδομένα, τις προβλέψεις και τις αναλύσεις μας. Τελικά, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η νομισματική μας πολιτική λαμβάνει υπόψη τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής», προσθέτει.

«Δεν ήταν ποτέ πιο σημαντική» η επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης

Αναφερόμενη στην ενεργειακή κρίση, η επικεφαλής της ΕΚΤ υπογραμμίζει ότι η επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης δεν ήταν ποτέ πιο σημαντική. «Οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας έδειξαν πόσο εξαρτώμενοι είμαστε από τα ορυκτά καύσιμα και πόσο ευάλωτους μας κάνει αυτό», σημειώνει προσθέτοντας ότι η αξιοποίηση της ευκαιρίας να προωθήσουμε μια έγκαιρη στροφή του ενεργειακού μας συστήματος προς περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όχι μόνο θα καταστήσει την οικονομία μας πιο πράσινη και πιο αυτάρκη, αλλά θα μειώσει επίσης τον κίνδυνο εκτίναξης των τιμών της ενέργειας.

«Οι χαμηλότεροι και πιο σταθεροί ρυθμοί πληθωρισμού, που θα προκύψουν, θα κάνουν τις οικονομίες μας να λειτουργούν καλύτερα προς όφελος όλων», λέει δίνοντας έμφαση στην αναγκαιότητα για διεθνή συνεργασία και διαφάνεια. «Αυτές θα είναι το κλειδί για την επίτευξη αυτού του μακροπρόθεσμου μετασχηματισμού».

Περιγράφοντας ορισμένα από τα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το «πρασίνισμα» της οικονομίας  αναφέρει τα εξής:

  • η τιμολόγηση των αρνητικών επιπτώσεων του άνθρακα,
  • οι άφθονες επενδύσεις στην καινοτόμο πράσινη τεχνολογία και η προσαρμογή του κλίματος,
  • οι συνεπείς και συγκρίσιμες γνωστοποιήσεις σχετικά με το κλίμα, και
  • οι σαφείς και έγκαιρες οδοί μετάβασης με ενδιάμεσα ορόσημα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Αυτοί είναι οι υποψήφιοι που υποστηρίζει το ΔΗΚΟ στις εκλογές ΤA

Το Εκτελεστικό Γραφείο του Δημοκρατικού Κόμματος το οποίο συνεδρίασε στις 28 Φεβρουαρίου 2024, επικύρωσε τις εξής υποψηφιότητες, που αφορούν τους Προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών...

Νέο ψηλό 10ετίας πέτυχε το ΧΑΚ – Στις 145,69 μονάδες (+1.7%) ο γενικός δείκτης

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε το ΧΑΚ κατά την τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας, με το Γενικό Δείκτη Τιμών να κλείνει σε νέο ψηλό δεκαετίας. Ο Γενικός...

Τέμπη: Νέο βίντεο ντοκουμέντο – Η «κόλαση» δευτερόλεπτα μετά τη σύγκρουση των τρένων

Νέο συγκλονιστικό ντοκουμέντο από την τραγωδία στα Τέμπη ήλθε σήμερα (3/1) στο φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτοντας στιγμές λίγο μετά την τρομακτική σύγκρουση των τρένων η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον...

Επιμένει προκλητικά ο Ερντογάν για «δύο κράτη» στην Κύπρο

«Η Τουρκία θα  συνεχίσει την προσπάθεια αναγνώρισης της ισότιμης κυριαρχίας και του διεθνούς ισότιμου καθεστώτος των αδελφών Τουρκοκύπριων», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν μιλώντας...

Μέρες και έργα του (διαβόητου) παπα-Ευθύμ’: Σαν σήμερα, το 1922, έκλεισε 68 ορθόδοξα εκπαιδευτήρια της Καππαδοκίας

Δεκανίκι του Μουσταφά Κεμάλ και εφιάλτης των Ρωμιών. Αυτός ο «τίτλος» έχει αποδοθεί στον Ευθύμιο Καραχισαρίδη, τον παπα-Ευθύμ’ όπως είναι γνωστός. Ο αυτοδιορισμένος πατριάρχης των… ορθοδόξων...

Λονδίνο: Φωτιά σε κτίριο πολυτελών διαμερισμάτων – 11 άτομα στο νοσοκομείο

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα σε κτίριο πολυτελών διαμερισμάτων στο Λονδίνο, με αποτέλεσμα την απομάκρυνση 130 ατόμων. Κινητοποιήθηκαν περίπου εκατό πυροσβέστες, ενώ 11 άτομα...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!