7 C
Nicosia
Παρασκευή 1 Μάρτιος 2024 | 4:43

Λέιν: H νομισματική πολιτική της ΕΚΤ αποδίδει – Καμία ένδειξη για τις επόμενες κινήσεις

H μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στις χρηματοδοτικές συνθήκες και στην πραγματική οικονομία, αποδίδουν, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Φίλιπ Λέιν χωρίς, ωστόσο, να διαφωτίζει για τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ σε σχέση με την πορεία των επιτοκίων.

Η ΕΚΤ από τον Ιούλιο του 2022 εισήλθε σε ένα κύκλο νομισματικής σύσφιξης, αυξάνοντας τα βασικά της επιτόκια συνολικά δέκα φορές με τη σωρευτική αύξηση να φτάνει τις 450 μονάδες βάσης.

«Στη βάση της τρέχουσας αξιολόγησής μας, τα επιτόκια μας έχουν φτάσει σε επίπεδα που, αν διατηρηθούν σε μια επαρκή μεγάλη διάρκεια, θα έχουν μια σημαντική συνεισφορά στην έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο μας», είπε ο κ. Λέιν σε ομιλία του στη Νέα Υόρκη για να διευκρινίσει πως οι μελλοντικές αποφάσεις θα διασφαλίσουν ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ «θα τεθούν σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο καιρό είναι αναγκαίο».

Σημείωσε ότι στη βάση των βασικών εκτιμήσεων, εξομοιώσεις καταδεικνύουν ότι το επίπεδο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων 400 μονάδων, ενόσω υπάρχει αντίληψη ότι θα διατηρηθεί για επαρκή μακρά διάρκεια θεωρείται συμβατό με την επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο μέσα στον ορίζοντα των εκτιμήσεων.

Επεσήμανε, ωστόσο, ότι το υψηλό επίπεδο της αβεβαιότητας γύρω από το βασικό σενάριο των εκτιμήσεων σημαίνει ότι «θα παραμείνουμε εξαρτώμενοι από τα δεδομένα στον καθορισμό του σωστού επιπέδου και της διάρκεια της περιοριστικής νομισματικής μας στάσης».

Ο κ. Λέιν τόνισε πως τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στις ευρύτερες χρηματοδοτικές συνθήκες και στην πραγματική οικονομία αποδίδουν σταθερά. Σημείωσε ότι η οικονομική επιβράδυνση από τα μέσα του 2022 αναμένεται να συνεχιστεί σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και το επίπεδο του ΑΕΠ θα είναι σημαντικά χαμηλότερα απ’ ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Όπως είπε, η συνακόλουθη οικονομική αδυναμία θα συνεισφέρει περαιτέρω στη μείωση του πληθωρισμού, ενώ ένα σημαντικό μέρος της σύσφιξης από τις αυξήσεις των επιτοκίων αναμένεται να επιδράσει στη συνέχεια.

Ο κ. Λέιν επεσήμανε ακόμη ότι οι εξοφλήσεις των μακροχρόνιων στοχευμένων πράξεων νομισματικής πολιτικής τρίτης σειράς (TLTRO III) και η διακοπή των επανεπενδύσεων του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP), έχουν μειώσει τον ισολογισμό της ΕΚΤ κατά €1,6 τρισεκατομμύρια και €109 δισεκατομμύρια αντίστοιχα.

«Αυξάνοντας τα περιθώρια και απορροφώντας ρευστότητα από το τραπεζικό σύστημα, αυτές οι υποστηρικτικές πολιτικές συνεισφέρουν επίσης στην σύσφιξη των χρηματοδοτικών συνθηκών, αν και οι αυξήσεις των επιτοκίων είναι το κύριο εργαλείο προσαρμογής της νομισματικής πολιτικής», τόνισε ο κ. Λέιν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κεντρική: Αναθεώρηση προς τα κάτω του ρυθμού ανάπτυξης – Τι λέει για ανεργία και πληθωρισμό

Τις νέες της προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας της χώρας, δημοσιοποίησε η Κεντρική Τράπεζα, με μικρή προς τα κάτω αναθεώρηση για το ρυθμό...

Μικρά κέρδη στο ΧΑΚ και ο γενικός δείκτης στις 143,25 μονάδες

Κέρδη κατέγραψε το ΧΑΚ κατά την χρηματιστηριακή συνάντηση της Πέμπτης, μετά τις χθεσινές απώλειες. Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΚ έκλεισε στις 143,25 μονάδες και στο...

Στα €87 εκατ. τα κέρδη της Demetra Holdings

Αύξηση των κερδών της ανακοίνωσε για το 2023 η Demetra Holdings λόγω της συμπερίληψης στα αποτελέσματα του μεριδίου κέρδους που αναλογεί στο Συγκρότημα από...

Συνάντηση Στιούαρτ με αξιωματούχο ελληνικού ΥΠΕΞ

Συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Ρούσο Κούνδουρο, είχε την Πέμπτη ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην...

Παράταση έξι μηνών για Σχέδιο Ενίσχυσης Νέας Επιχειρηματικής Δραστηριότητας

Παράταση έξι μηνών για την πλήρη υλοποίηση των επενδυτικών προτάσεων των αιτητών που έχουν εγκριθεί στο πλαίσιο της Πρώτης Προκήρυξης του Σχεδίου Χορηγιών για...

Ενοχλημένος ο Υπουργός Άμυνας για υπονοούμενα περί διαφθοράς – Όσα έγιναν για τα πυρομαχικά ήταν νομότυπα

Ενοχλημένος από το γεγονός ότι αφήνονται υπονοούμενα και αιχμές για διαφθορά δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας, Βασίλης Πάλμας, μιλώντας μετά την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!