21.9 C
Nicosia
Πέμπτη 25 Απρίλιος 2024 | 1:08

Κομισιόν: Επιστροφή ΑΕΠ σε προ κρίσης επίπεδα το 4ο το 3μηνο 2021

Η ευρωπαϊκή οικονομία αναμένεται να ανακάμψει γρηγορότερα από ό, τι αναμενόταν προηγουμένως, καθώς η δραστηριότητα το πρώτο τρίμηνο του έτους υπερέβη τις προσδοκίες και η βελτιωμένη κατάσταση της υγείας οδήγησε στην ταχύτερη χαλάρωση των περιορισμών ελέγχου πανδημίας το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τις θερινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν, που παρουσίασε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η οικονομία στην ΕΕ και στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να επεκταθεί κατά 4,8% φέτος και 4,5% το 2022. Σε σύγκριση με τις προηγούμενες προβλέψεις την άνοιξη, ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2021 είναι σημαντικά υψηλότερος στην ΕΕ (+0,6 pps.) και στη ζώνη του ευρώ (+0,5 pps.), ενώ για το 2022 είναι ελαφρώς υψηλότερος και στις δύο περιοχές (+0,1 pp.). Το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να επιστρέψει στο επίπεδο πριν από την κρίση το τελευταίο τρίμηνο του 2021 τόσο στην ΕΕ όσο και στη ζώνη του ευρώ. Για τη ζώνη του ευρώ, αυτό είναι ένα τέταρτο νωρίτερα από το αναμενόμενο στις εαρινές προβλέψεις.

Οι κίνδυνοι από την εμφάνιση και εξάπλωση των μεταλλάξεων του ιού COVID-19 υπογραμμίζουν τη σημασία της περαιτέρω αύξησης του ρυθμού των εκστρατειών εμβολιασμού. Οι οικονομικοί κίνδυνοι σχετίζονται ιδίως με την ανταπόκριση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων σε αλλαγές στους περιορισμούς.

Ο πληθωρισμός μπορεί να αποδειχθεί υψηλότερος από τον προβλεπόμενο, εάν οι περιορισμοί εφοδιασμού είναι πιο επίμονοι και οι πιέσεις των τιμών μεταφερθούν στις τιμές καταναλωτή πιο έντονα.

Η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό φέτος και την επόμενη χρονιά έχει επίσης αναθεωρηθεί υψηλότερα. Η άνοδος των τιμών της ενέργειας και των βασικών εμπορευμάτων, τα σημεία συμφόρησης της παραγωγής λόγω των περιορισμών της παραγωγικής ικανότητας και της έλλειψης ορισμένων συστατικών και πρώτων υλών, καθώς και η ισχυρή ζήτηση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό αναμένεται να ασκήσουν ανοδική πίεση στις τιμές καταναλωτή φέτος. Το 2022, αυτές οι πιέσεις θα πρέπει να μετριαστούν σταδιακά, καθώς επιλύονται οι περιορισμοί στην παραγωγή και συγκλίνουν η προσφορά και η ζήτηση.

Κατά συνέπεια, ο πληθωρισμός στην ΕΕ προβλέπεται τώρα να είναι 2,2% κατά μέσο όρο φέτος (+0,3 pps. Σε σύγκριση με την εαρινή πρόβλεψη) και 1,6% το 2022 (+0,1 pps). Στη ζώνη του ευρώ, ο πληθωρισμός προβλέπεται να είναι 1,9% κατά μέσο όρο το 2021 (+ 0,2 pps) και 1,4% το 2022 (+0,1 pps).

Η ανάπτυξη αναμένεται να ενισχυθεί λόγω διαφόρων παραγόντων καταγράφει η Κομισιόν:

Πρώτον, η δραστηριότητα το πρώτο τρίμηνο του έτους υπερέβη τις προσδοκίες.

Δεύτερον, μια αποτελεσματική στρατηγική περιορισμού της πανδημίας και η πρόοδος με τους εμβολιασμούς οδήγησαν σε μειωμένο αριθμό νέων μολύνσεων και νοσηλείας, η οποία με τη σειρά της επέτρεψε στα κράτη μέλη της ΕΕ να ανοίξουν ξανά τις οικονομίες τους το επόμενο τρίμηνο. Αυτή η επανέναρξη ωφέλησε ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις του τομέα των υπηρεσιών.

Τα θετικά αποτελέσματα της έρευνας μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων, καθώς και η κινητικότητα παρακολούθησης δεδομένων υποδηλώνουν ότι έχει ήδη ξεκινήσει μια ισχυρή ανάκαμψη στην ιδιωτική κατανάλωση.

Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις αναζωογόνησης της τουριστικής δραστηριότητας εντός της ΕΕ, οι οποίες θα πρέπει να επωφεληθούν περαιτέρω από την έναρξη εφαρμογής του νέου Πιστοποιητικού Ψηφιακού COVID της ΕΕ από την 1η Ιουλίου.

Μαζί, αυτοί οι παράγοντες αναμένεται να αντισταθμίσουν τις δυσμενείς επιπτώσεις των προσωρινών ελλείψεων εισροών και του αυξανόμενου κόστους που πλήττει τμήματα του μεταποιητικού τομέα, αναφέρει η Κομισιόν.

Η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις αναμένεται να είναι οι κύριοι μοχλοί ανάπτυξης, υποστηριζόμενοι από την απασχόληση που αναμένεται να κινηθεί παράλληλα με την οικονομική δραστηριότητα.

Η ισχυρή ανάπτυξη των κυριότερων εμπορικών εταίρων της ΕΕ θα ωφελήσει τις εξαγωγές αγαθών της ΕΕ, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αναμένεται να υποφέρουν από τους εναπομείναντες περιορισμούς στον διεθνή τουρισμό.

Τέλος, το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF) αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη.

Ο συνολικός πλούτος που δημιουργείται από το RRF στον ορίζοντα προβλέψεων αναμένεται να είναι περίπου 1,2% του πραγματικού ΑΕΠ της ΕΕ το 2019.

Το αναμενόμενο μέγεθος της ώθησης ανάπτυξης παραμένει σχεδόν αμετάβλητο από την προηγούμενη πρόβλεψη, καθώς οι πληροφορίες από τα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που υποβλήθηκαν επίσημα τους τελευταίους μήνες επιβεβαιώνουν σε γενικές γραμμές την αξιολόγηση που έγινε την άνοιξη.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Βουλή: Προτάσεις βουλευτών για τις πολλαπλές συντάξεις – Δείτε τι εισηγούνται

Έξι συν μια προτάσεις νόμου καταθέτουν την Πέμπτη Βουλευτές για ρύθμιση του ζητήματος των πολλαπλών συντάξεων και του ορίου αφυπηρέτησης κρατικών αξιωματούχων. Τις έξι προτάσεις...

Επιπρόσθετα μέσα πυρόσβεσης για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού

Επιπρόσθετες δυνάμεις πυρόσβεσης κλήθηκαν για την κατάσβεση της φωτιάς που ξέσπασε λίγο πριν τις 10 πρωί, εντός του Κρατικού Δάσους Λεμεσού. Σύμφωνα με το Τμήμα...

Η Τράπεζα Κύπρου συνεχίζει να αγοράζει μετοχές της

Συνεχίζει τις αγορές ιδίων μετοχών η Τρ. Κύπρου, καθώς σήμερα ανακοινώθηκε νέα πράξη. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Bank of Cyprus Holdings απέκτησε χθες αριθμό...

Συνέχισε την ανοδική πορεία του το ΧΑΚ

Νέα κέρδη κατέγραψε το ΧΑΚ κατά την χρηματιστηριακή συνάντηση της Τετάρτης. Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΚ έκλεισε στις 145,36 μονάδες και στο +0,2%. Ο Δείκτης FTSE/CySE...

Λονδίνο: Άλογα το έσκασαν στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας – 4 τραυματίες, ζημιές σε οχήματα (βίντεο)

Τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν τουλάχιστον δύο άλογα το έσκασαν και άρχισαν να τρέχουν χωρίς αναβάτες στο κέντρο του Λονδίνου, προς μεγάλη έκπληξη των περαστικών, σήμερα Τετάρτη το...

Δικαστήριο διατάσσει τη σύλληψη του Ρώσου υφυπουργού Άμυνας με κατηγορίες περί δωροληψίας

Τη σύλληψη του Ρώσου υφυπουργού Άμυνας διέταξε δικαστήριο καθότι βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για δωροληψία, στην πιο πολύκροτη υπόθεση διαφθοράς από τότε που ο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!