8.9 C
Nicosia
Σάββατο 24 Φεβρουάριος 2024 | 5:53

Καμπανάκι από Ντράγκι για την Ευρώπη: «Το μοντέλο ανάπτυξής της διαλύθηκε»

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι παραδέχτηκε ότι αισθάνεται «ανησυχία» για το μέλλον της Ευρώπης, λέγοντας ότι η ΕΕ βρίσκεται σε μια «κρίσιμη στιγμή».

«Ας ελπίσουμε ότι οι ιδρυτικές αξίες που μας ενώνουν, θα μας κρατούν ενωμένους», είπε ο Ντράγκι στην παρουσίαση ενός νέου βιβλίου του Ιταλού δημοσιογράφου Άλντο Καζούλο.

«Το (προηγούμενο) μοντέλο ανάπτυξης της Ευρώπη έχει διαλυθεί και πρέπει να εφεύρουμε εκ νέου έναν τρόπο ανάπτυξης, αλλά σαν Ιταλία πρέπει να γίνουμε κράτος για να το κάνουμε αυτό. Η ευρωπαϊκή αγορά είναι πολύ μικρή, υπάρχουν πολλές αγορές και, ως εκ τούτου, οι μικρές επιχειρήσεις που ξεκινούν στην Ευρώπη είτε πουλάνε είτε πηγαίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες μόλις αναπτυχθούν. Το πιο σημαντικό πράγμα τώρα είναι να καταλάβουμε πώς να δημιουργήσουμε ευρωπαϊκά ταμεία για τη χρηματοδότηση της άμυνας και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Χρειαζόμαστε μια συντονισμένη εξωτερική πολιτική, γιατί οι υπουργοί Εξωτερικών μιλάνε, αλλά δεν συμφωνούν.
Πρέπει να σκεφτούμε για μεγαλύτερη πολιτική ολοκλήρωση, για ένα πραγματικό Κοινοβούλιο της Ευρώπης, για να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ότι είμαστε (και οι δύο) Ιταλοί και Ευρωπαίοι».

Το λάθος της Ευρώπης

Για τον Ντράγκι, αυτό που έγινε «με τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς αλλαγή των κανόνων που λειτουργούσαν όταν ήμασταν δώδεκα μέλη ήταν ένα κολοσσιαίο λάθος».

Ο πρώην πρωθυπουργός, ωστόσο, παρατήρησε πώς «σήμερα η δημοσιονομική ένωση είναι λιγότερο σημαντική από ό,τι πριν από 10 χρόνια γιατί με το ενιαίο νόμισμα οι χώρες μοιάζουν πολύ περισσότερο» από βιομηχανική άποψη. Και μετά κατέληξε με μια ειρωνική αναφορά στο «ό,τι χρειαστεί» – από μια συγκεκριμένη ημερομηνία η ΕΚΤ λειτούργησε ως σταθεροποιητής των αγορών…».

Η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει περισσότερα για τη Μέση Ανατολή από το να στείλει χρήματα στον ΟΗΕ

Στο μελλοντικό σενάριο της Μέσης Ανατολής «η Ευρώπη θα πρέπει να είναι παρούσα όχι μόνο χρηματοδοτώντας τον ΟΗΕ από μακριά, αλλά να κάνει κάτι περισσότερο από ό,τι έχει κάνει μέχρι τώρα», για παράδειγμα στην Ουκρανία.

Για τον Ντράγκι «δεν αρκεί να βάλεις πολλά χρήματα: θα υπάρχει αναγκαστικά ένας ρόλος για την ανάμειξη της Ευρώπης, μια εμπλοκή που ωστόσο προφανώς δεν θα είναι στρατιωτική, δεδομένου ότι είμαστε αδύναμοι και μη αξιόπιστοι, ενώ θα υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ανθρωπιστική παρουσία».

Πηγή: in.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Σε εκδήλωση διαμαρτυρίας κατήλθαν φοιτητές και ακαδημαϊκοί του ΤΕΠΑΚ

Σε συμβολική εκδήλωση διαμαρτυρίας, στο προαύλιο του Κτιρίου της Πρυτανείας, κατήλθαν σήμερα Παρασκευή, φοιτητές του ΤΕΠΑΚ και η Συντεχνία Ακαδημαϊκών (ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ), με αίτημα να...

Πτήση Δένδια πάνω από το Αιγαίο

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας πραγματοποήσε πτήση πάνω από το Αιγαίο, με σχηματισμό F-16 Viper της 340 Μοίρας της 115 ΠΜ.

Στουρνάρας: Τον Ιούνιο η πρώτη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Τον Ιούνιο «βλέπει» την πρώτη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας. Μιλώντας στο Bloomberg,...

Μικρή υποχώρηση στο ΧΑΚ – Στις 141,61 μονάδες ο γενικός δείκτης

Μικρές πιέσεις δέχθηκε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο, περιορίζοντας τα εβδομαδιαία κέρδη του στο μόλις 0,25%. Ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε στη τελευταία συνεδρία της εβδομάδας πτώση...

Γαλλία: Αγρότες με τρακτέρ καταφθάνουν στο Παρίσι

Στους δρόμους του Παρισιού καταφθάνουν στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους αγρότες με τρακτέρ, μία ημέρα πριν από την έναρξη της Αγροτικής Έκθεσης (Salon de...

Στο κόκκινο η Bundesbank: Zημιές πολλών δισ. ευρώ για τη γερμανική κεντρική τράπεζα

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, που μετράει 57 χρόνια, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας είχε αρνητικό καθαρό αποτέλεσμα, συσσωρεύοντας ζημιές 13,9 δισ. ευρώ. Παρόλα αυτά...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!