5 C
Nicosia
Παρασκευή 1 Μάρτιος 2024 | 2:57

Διολισθαίνει στην ύφεση η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη

Ο δείκτης PMI στο 47,1 τον Σεπτέμβριο, κάτω από το 50 για τέταρτο διαδοχικό μήνα. Οι οικονομίες της Γερμανίας και της Γαλλίας βασικοί μοχλοί της συρρίκνωσης της ζώνης του ευρώ.

Η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στη ζώνη του ευρώ συνέχισε να συρρικνώνεται τον Σεπτέμβριο, υποδηλώνοντας ύφεση της οικονομίας το τρέχον τρίμηνο.

Ένας δείκτης PMI από την S&P Global έδειξε για τέταρτο διαδοχικό  μήνα πτώση της παραγωγής, φτάνοντας το 47,1. Αν και τον Σεπτέμβριο καταγράφεται είναι μια πολύ μικρή βελτίωση σε σχέση με τον Αύγουστο, η ένδειξη είναι σαφώς κάτω από το επίπεδο 50 που δείχνει ύφεση. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει πτώση στο 46,5.

«Αναμένουμε ότι η ευρωζώνη θα εισέλθει σε ύφεση το τρίτο τρίμηνο», δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος στην Hamburg Commercial Bank. «Η εκτίμηση, στην οποία ενσωματώνουμε τους δείκτες PMI, δείχνει πτώση 0,4% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο».

Παρά την αποφυγή της ύφεσης στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ευρωζώνη αγωνίζεται υπό το βάρος των υψηλότερων τιμών της ενέργειας, της αύξησης του κόστους δανεισμού και της μείωσης της ζήτησης σε εξαγωγικές αγορές όπως η Κίνα. Ενώ υπάρχει συμφωνία ότι το νομισματικό μπλοκ περνά από μια δύσκολη κατάσταση, οι τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξακολουθούν να βλέπουν το τρίτο τρίμηνο ως στάσιμο — όχι σε  συρρίκνωση — και η συγκλίνουσα εκτίμηση των οικονομολόγων είναι για ανάπτυξη 0,1%.

Οι αριθμοί PMI για τον Σεπτέμβριο έδειξαν αρνητικές μετρήσεις τόσο για τη μεταποίηση — που είναι κάτω από 50 εδώ και 15 μήνες — όσο και για τις υπηρεσίες, οι οποίες το πρώτο εξάμηνο του έτους αντιστάθμισαν την αδυναμία στα εργοστάσια.

Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής ήταν οι βασικοί μοχλοί της ύφεσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, σύμφωνα με την S&P Global. Ενώ η συρρίκνωση κάπως μειώθηκε στη Γερμανία, βάθυνε στη Γαλλία. Οι οικονομολόγοι περίμεναν ότι η δυναμική στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης θα παραμείνει γενικά σταθερή.

Η απόδοση του τομέα των υπηρεσιών της Γερμανίας ήταν μια «ευχάριστη έκπληξη», καθώς συρρικνώθηκε οριακά μόνο αυτόν τον μήνα, δήλωσε η S&P Global. Η μεταποίηση, η οποία υποφέρει από επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και υψηλότερα επιτόκια, οδήγησε στη μείωση της συνολικής δραστηριότητας.

Επίσης, η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Βρετανία συρρικνώνεται με τον ισχυρότερο ρυθμό από από την οικονομική κρίση, εξαιρουμένης της περιόδου Covid-19.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κεντρική: Αναθεώρηση προς τα κάτω του ρυθμού ανάπτυξης – Τι λέει για ανεργία και πληθωρισμό

Τις νέες της προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας της χώρας, δημοσιοποίησε η Κεντρική Τράπεζα, με μικρή προς τα κάτω αναθεώρηση για το ρυθμό...

Μικρά κέρδη στο ΧΑΚ και ο γενικός δείκτης στις 143,25 μονάδες

Κέρδη κατέγραψε το ΧΑΚ κατά την χρηματιστηριακή συνάντηση της Πέμπτης, μετά τις χθεσινές απώλειες. Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΚ έκλεισε στις 143,25 μονάδες και στο...

Στα €87 εκατ. τα κέρδη της Demetra Holdings

Αύξηση των κερδών της ανακοίνωσε για το 2023 η Demetra Holdings λόγω της συμπερίληψης στα αποτελέσματα του μεριδίου κέρδους που αναλογεί στο Συγκρότημα από...

Συνάντηση Στιούαρτ με αξιωματούχο ελληνικού ΥΠΕΞ

Συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Ρούσο Κούνδουρο, είχε την Πέμπτη ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην...

Παράταση έξι μηνών για Σχέδιο Ενίσχυσης Νέας Επιχειρηματικής Δραστηριότητας

Παράταση έξι μηνών για την πλήρη υλοποίηση των επενδυτικών προτάσεων των αιτητών που έχουν εγκριθεί στο πλαίσιο της Πρώτης Προκήρυξης του Σχεδίου Χορηγιών για...

Ενοχλημένος ο Υπουργός Άμυνας για υπονοούμενα περί διαφθοράς – Όσα έγιναν για τα πυρομαχικά ήταν νομότυπα

Ενοχλημένος από το γεγονός ότι αφήνονται υπονοούμενα και αιχμές για διαφθορά δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας, Βασίλης Πάλμας, μιλώντας μετά την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!