16.9 C
Nicosia
Παρασκευή 19 Απρίλιος 2024 | 3:07

Βρετανία: «Καμπανάκι» επιχειρηματιών για τα Χριστούγεννα

Οι επικεφαλής των επιχειρήσεων της Βρετανίας προειδοποίησαν τους υπουργούς ότι η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού θα μπορούσε να μειώσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών ενόψει των Χριστουγέννων και ζήτησαν σαφήνεια σχετικά με περαιτέρω περιορισμούς εάν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα.

Ο Υπουργός Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής, Κουάζι Κβάρτενγκ και άλλοι αξιωματούχοι πραγματοποίησαν μια σειρά συναντήσεων με επιχειρήσεις τη Δευτέρα για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης για τον περιορισμό της παραλλαγής Όμικρον, αφού ο αριθμός των κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε σε 11.

Σύμφωνα με νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου, οι επαφές όσων διαγνώσθηκαν με τη νέα παραλλαγή στην Αγγλία πρέπει να αυτοαπομονωθούν για 10 ημέρες. Σε μια διαδικτυακή συνάντηση, επιχειρηματικές ομάδες εξέφρασαν ανησυχίες στον Κβάρτενγκ για μια πιθανή «δεύτερη πανδημία» εάν υπάρξει απότομη αύξηση των λοιμώξεων, οδηγώντας σε ένα κύμα περιορισμών στο σπίτι.

Το πρώτο «pingdemic» σημειώθηκε τον Ιούλιο, όταν πάνω από μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να απομονωθούν αφού ήρθαν σε επαφή με πάσχοντες από κορωνοϊό, οδηγώντας σε ελλείψεις εργατικού δυναμικού σε αρκετές βασικές βιομηχανίες. Οι επιχειρηματίες πρότειναν τη Δευτέρα να επιτραπεί νωρίτερα η απελευθέρωση από την καραντίνα για άτομα που έχουν αρνητικό τεστ PCR.

Είπαν επίσης ότι το κόστος των δοκιμών PCR ήταν ακόμα πολύ υψηλό δεδομένου του αντίκτυπου των νέων περιορισμών στον τομέα των αερομεταφορών.

Ο Στίβεν Φίπσον, επικεφαλής του ομίλου κατασκευαστών Make UK, είπε στους FT ότι υπάρχει κίνδυνος οι κανόνες αυτοαπομόνωσης να επιδεινώσουν «μια ήδη δύσκολη κατάσταση προσωπικού». «Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε στην πανδημία. Η απάντηση πρέπει να είναι ανάλογη και στοχευμένη», είπε.

Ανησυχία και ακυρώσεις

Ο Κρεγκ Μπομόντ, επικεφαλής εξωτερικών υποθέσεων στην Ομοσπονδία Μικρών Επιχειρήσεων, πρόσθεσε ότι οι υπουργοί έπρεπε να είναι πιο ξεκάθαροι από ό,τι στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας σχετικά με τα επόμενα στάδια της αντίδρασης, εάν τα κρούσματα συνεχίσουν να αυξάνονται. «Θα δούμε υγειονομικό πάσο, επίπεδα και τεστ στο χώρο εργασίας; Θα υπάρξει οικονομική στήριξη για τις επιχειρήσεις; Ποια θα είναι η επιβολή της χρήσης μάσκας;» ρώτησε.

Η Κέιτ Νίκολς, επικεφαλής του εμπορικού οργανισμού UKHospitality, προειδοποίησε ότι οι επιχειρήσεις «βλέπουν ήδη ακυρώσεις για το επόμενο έτος». Είπε ότι τα ξενοδοχεία, τα μπαρ και τα εστιατόρια είχαν συνήθως κρατήσεις κατά 95% καθώς πλησίαζαν τα Χριστούγεννα, αλλά οι κρατήσεις επί του παρόντος κυμαίνονταν γύρω στο 75%.

«Κάθε φορά που υπάρχει κυβερνητική δήλωση, τα τηλέφωνα χτυπούν συνεχώς με ακυρώσεις. Οι επιχειρήσεις είναι πολύ εύθραυστες και χρειάζονται μια καλή σεζόν τα Χριστούγεννα», είπε. Κάλεσε την κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι θα είναι διαθέσιμη οικονομική στήριξη για τις επιχειρήσεις εάν χρειαστεί.

Η New West End Company – η οποία αντιπροσωπεύει 600 ομίλους στο West End του Λονδίνου – είπε ότι το ποσοστό συμμετοχής το Σάββατο είχε μειωθεί σχεδόν κατά ένα πέμπτο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο Τζέις Ταϊρέλ, διευθύνων σύμβουλος, είπε ότι η πτώση οφείλεται σε έναν συνδυασμό απεργιών του μετρό και φόβους για την παραλλαγή Όμικρον. «Αρχίσαμε να χτίζουμε δυναμική», είπε ο Tyrrell. «Το ανατριχιαστικό αποτέλεσμα που θα έχει αυτό στην ήδη εύθραυστη ζήτηση είναι το κύριο μέλημα. Αναπόφευκτα αυτό θα χτυπήσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών».

Η κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει από εταιρείες στην Αγγλία να εφαρμόσουν τηλεργασία, αλλά έχει επιβάλει τεστ PCR για όλες τις αφίξεις από το εξωτερικό και τη χρήση μασκών σε καταστήματα και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ο Κβάρτενγκ είπε στις ομάδες ότι οι οδηγίες για τους εργαζομένους λιανικής σχετικά με την επιβολή της χρήσης μάσκας θα ενημερωθούν τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τη συζήτηση.

naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μητσοτάκης: Είναι σαφές ότι η πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων σχετίζεται με το κυπριακό

Στις 13 Μαΐου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, όπως έκανε γνωστό ο πρωθυπουργός, κατά τις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Όπως είπε...

Θα επιτρέπεαι η υποβολή αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% ακόμα και εντός ενός έτους από την απόκτηση της κατοικίας

Εντός ενός χρόνου από την απόκτηση κατοικίας θα επιτρέπεται πλέον σε δικαιούχους να υποβάλουν αίτηση για να επωφελούνται του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5%, με...

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Τουρκία – Αναφορές για ζημιές σε κτίρια

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην βορειοανατολική Τουρκία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την AFAD που επικαλείται το Reuters, το επίκεντρο...

Κόμπος: Πετύχαμε σύνδεση του κυπριακού με ευρωτουρκικά – Στην ‘Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα

Ικανοποίηση εκφράζει η Λευκωσία για τα χθεσινοβραδινά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας και θεωρεί ότι είναι πλέον στην πλευρά...

Άνοδο κατέγραψε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο

Άνοδο κατέγραψε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε κέρδη σε ποσοστό 1,51%, κλείνοντας στις 145,23 μονάδες. Άνοδο 1,53% παρουσίασε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 88,15 μονάδες. Ο...

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις κατά του Ιράν μετά την επίθεση σε βάρος του Ισραήλ

Μια σειρά σαρωτικών κυρώσεων κατά ηγετών και οντοτήρων που συνδέονται με το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, το υπουργείο Άμυνας της Τεχεράνης...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!