15.8 C
Nicosia
Πέμπτη 30 Νοέμβριος 2023 | 20:23

Αυξάνει το κόστος του χρήματος – Πάνω τα επιτόκια ευρώ κατά 75 μονάδες βάσης – Άνοδος και στην Κύπρο

Ακριβότερο γίνεται το κόστος του χρήματος, αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε κατά 75 μονάδες βάσης  τα επιτόκια του ευρώ στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, επιβεβαιώνοντας έτσι εκείνους που ανέμεναν μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων. Ετσι, το βασικό επιτόκιο από 0,5% διαμορφώνεται πλεόν στο 1,25%. Η εξέλιξη αυτή επηρεάζει και την Κύπρο και τα επιτόκια που προσφέρουν οι τράπεζες μας.

Τέτοια επιθετική αύξηση η ΕΚΤ έχει εφαρμόσει άλλη μια φορά για ένα διάστημα 18 ημερών από τις 4 Ιανουαρίου του έως και τις 22 Ιανουαρίου του 1999 όταν και έκανε την επίσημη εμφάνισή του το ευρώ. Επί της ουσίας, τέτοιου εύρους αύξηση των επιτοκίων η ΕΚΤ δεν την έχει υιοθετήσει ποτέ στο παρελθόν και η αύξηση του 1999 περισσότερο νόημα έχει μόνο για εκείνους που αρέσκονται στα ιστορικά δεδομένα.

Με τη νέα αύξηση τα επιτόκια διαμορφώνονται ως εξής: αυτό της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων από 0% στο 0,75%, της κύριας αναχρηματοδότησης στο 1,25% και της διευκολύνσης οριακής χρηματοδότησης στο 1,50%. Τα νέα επιτόκια τίθενται σε εφαρμογή από τις 14 Σεπτεμβρίου, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι αναλυτές προεξοφλούσαν μία αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 0,75%, μετά την νέα άνοδο που παρουσίασε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη. Παρά ταύτα αρκετά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ είχαν υποστηρίξει με δηλώσεις τους ότι θα ήταν πιο ενδεδειγμένο να ακολουθηθεί μία λιγότερο επιθετική πολιτική στο μέτωπο των επιτοκίων με μικρότερες αυξήσεις.

Για να ελεγχθεί ο πληθωρισμός

Στην ανακοίνωσή της, η ΕΚΤ τονίζει ότι η κίνηση αυτή κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να τεθεί σε έλεγχο ο πληθωρισμός και να εξασφαλισθεί η «έγκαιρη επαναφορά του στον μεσοπρόθεσμο στόχο της ΕΚΤ του 2%».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές εξελίξεις, οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ έχουν αναθεωρήσει σημαντικά προς τα πάνω τις προβολές τους για τον πληθωρισμό και ο πληθωρισμός αναμένεται πλέον να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 8,1% το 2022, σε 5,5% το 2023 και σε 2,3% το 2024».

Όπως τονίζεται, το δ.σ. προτίθεται να αυξήσει τα επιτόκια και στις επόμενες συνεδριάσεις, ούτως ώστε να μετριάσει τη ζήτηση και συγχρόνως να αποτρέψει τον κίνδυνο οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό να μετατοπιστούν ανοδικά.

Παράλληλα, για άλλη μια φορά τονίζεται ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα εξετάζουν προσεκτικά τα στοιχεία και τα δεδομένα στη δεδομένη στιγμή που θα καλούνται να πάρουν αποφάσεις, για τις οποίες θα λαμβάνουν υπόψη τις συνθήκες και όπως αυτές θα έχουν διαμορφωθεί.

Αγορές ομολόγων
Αναφορικά τις αγορές των ομολόγων, η πολιτική της ΕΚΤ δεν παρουσιάζει καμία παρέκκλιση, αφού – όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση – θα συνεχίσει να επανεπενδύει τα ποσά από τους τίτλους που έληξαν που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο τόσο του προγράμματος αγορών έκτακτης ανάγκης για την πανδημία (ΡΕΡΡ), όσο και του προγράμματος ΑΡΡ.

Για τους τίτλους που αποκτήθηκαν από το πρόγραμμα ΑΡΡ η ΕΚΤ αναφέρει ότι τα ποσά θα επανεπενδύονται «για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία άρχισε να αυξάνει τα βασικά επιτόκιά της», ενώ για τα ποσά από τους τίτλους του ΡΕΡΡ «τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2024».

Τέλος, δηλώνει ότι θα χρησιμοποιήσει το εργαλείο για την προστασία της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής (Transmission Protection Instrument) στην περίπτωση που τούτο κριθεί αναγκαίο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Γλυπτά Παρθενώνα: H πολύχρονη ιστορία διεκδίκησης των εμβληματικών αρχαιοτήτων

Περισσότερο από δύο αιώνες μετρά η ταραγμένη ιστορία αφαίρεσης των Γλυπτών του Παρθενώνα από το φυσικό τους περιβάλλον, με την πρόσφατη διπλωματική εμπλοκή μεταξύ...

Νέα κέρδη στο ΧΑΚ – Στις 132,43 μονάδες ο γενικός δείκτης

Νέα κέρδη κατέγραψε κατά την χρηματιστηριακή συνάντηση της Πέμπτης το ΧΑΚ. Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΚ έκλεισε στις 132,43 μονάδες και στο +0,11%. Ο Δείκτης...

Βουλή: Εγκρίθηκε συμπληρωματικός προϋπολογισμός για το ΧΑΚ – Αναμονή για την ιδιωτικοποίηση του

Η Ολομέλεια της Βουλής με 40 ψήφους υπέρ, δύο εναντίον και με τρεις αποχές, ενέκρινε συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), ύψους...

Γάζα: Ελεύθερες αφέθηκαν 2 γυναίκες- Βρίσκονται στο Ισραήλ (βίντεο)

Στο ισραηλινό έδαφος βρίσκονται οι δύο Ισραηλινές που κρατούνταν από τη Χαμάς και νωρίτερα παραδόθηκαν σε μέλη της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) στη Λωρίδα της...

Στο 6,5% η ανεργία στην ευρωζώνη

Σταθερό – στο 6,5%- σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, διαμορφώθηκε στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας, ενώ είναι μειωμένο σε σχέση με τον...

ΕΕ: Στο ποσό-ρεκόρ των 270 δισεκ. ευρώ οι αμυντικές δαπάνες το 2023

Σε ποσό ρεκόρ ανέρχονται οι συνολικές αμυντικές δαπάνες όλων των κρατών-μελών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φτάνοντας περίπου τα 270 δισεκ. ευρώ το 2023. Αυτό σημείωσε ο πρόεδρος του...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

Nomisma Test

FREE
VIEW