16.8 C
Nicosia
Πέμπτη 29 Φεβρουάριος 2024 | 11:05

Έκλεισε ο διορισμός της Νάντια Καλβίνο στην ΕΤΕπ

Τον διορισμό της στη θέση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) επιβεβαίωσε η Ισπανίδα Υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνο κατά την άφιξή της στη συνάντηση του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων (ECOFIN) την Παρασκευή.

Η Ισπανίδα Υπουργός ανακοίνωσε ακόμη πως οι 27 βρίσκονται πολύ κοντά σε κατάληξη σε συμφωνία για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.

Η κ. Καλβίνο διαδέχεται στην ΕΤΕπ τον Βέρνερ Χόγιερ, του οποίου η θητεία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου, και η θητεία της έχει διάρκεια έξι ετών.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους η κ. Καλβίνο ανέφερε πως την τιμά η απόφαση των ομολόγων της στην ΕΕ να στηρίξουν την υποψηφιότητά της, προσθέτοντας πως η ΕΤΕπ είναι «ο χρηματοοικονομικός βραχίονας της ΕΕ, είναι η μεγαλύτερη τράπεζα για τη δημόσια ανάπτυξη στον κόσμο».

Η ΕΤΕπ, συνέχισε, θα έχει ακόμα πιο σημαντικό ρόλο στο μέλλον «για τη χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης, την παροχή οικονομικής στήριξης στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και τη στήριξη του ρόλου της ΕΕ στον κόσμο».

Πρόσθεσε πως είναι η πρώτη φορά που η Ισπανία βρίσκεται επικεφαλής της ΕΤΕπ, σημειώνοντας πως η απόφαση αυτή αντανακλά την δουλειά που έγινε τα τελευταία χρόνια στη χώρα.

Πιο κοντά σε συμφωνία για δημοσιονομικούς κανόνες

Εν τω μεταξύ, οι Υπουργοί Οικονομικών σημείωσαν πρόοδο την Πέμπτη το βράδυ σε δείπνο κατά το οποίο συζητήθηκαν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που συντονίζει η Ισπανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, δήλωσε η κ. Καλβίνο το πρωί της Παρασκευής,  ενόψει και της συνάντησης του ECOFIN.

Η κ. Καλβίνο ανέφερε πως έπειτα από έντονη συζήτηση σημειώθηκε πολύ σημαντική πρόοδος, με βάση τη συμβιβαστική πρόταση που είχε καταθέσει η Ισπανική Προεδρία.

«Δεν ήταν δυνατόν χθες το βράδυ να ολοκληρώσουμε τις διαβουλεύσεις που εκκρεμούν για θέματα τεχνικής, πολιτικής και νομικής φύσης» σημείωσε η κ. Καλβίνο, προσθέτοντας πως οι διεργασίες θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, χωρίς να αποκλείει τη σύγκληση έκτακτου ECOFIN πριν το τέλος του έτους.

Υπενθυμίζεται πως οι νέοι κανόνες πρέπει να εγκριθούν πριν το τέλος του έτους οπότε και εκπνέει η ρήτρα διαφυγής, που θα έχει ως αποτέλεσμα την επιστροφή στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας αν δεν υπάρχει συμφωνία για τους νέους κανόνες.

Η κ. Καλβίνο ανέφερε πως η συμβιβαστική πρόταση της Ισπανικής Προεδρίας βασίζεται στις κεντρικές αρχές της πρότασης της Κομισιόν, για ένα σύστημα το οποίο θα βασίζεται στις ανάγκες και συνθήκες σε κάθε κράτος μέλος, «διασφαλίζοντας τη σταθερή μείωση του χρέους», αλλά διατηρώντας, ταυτόχρονα, τα απαραίτητα στοιχεία για προώθηση επενδύσεων, ανάπτυξης και δημιουργία θέσεων εργασίας».

Πρόσθεσε πως η πρόταση απλοποιεί την αξιολόγηση της δημοσιονομικής κατάστασης στα κράτη μέλη και περιλαμβάνει μια σειρά διασφαλίσεων για τη διαρκή μείωση του χρέους, τη διατήρηση της απαραίτητης ευελιξίας, ώστε τα κράτη μέλη να μπορούν να προχωρούν σε αντικυκλικά δημοσιονομικά μέτρα, και την προστασία των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων για προώθηση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης, κοινωνικών μέτρων και θεμάτων που αφορούν την άμυνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Meta: Προσφυγή από την Ελλάδα και άλλες 7 χώρες για τις συνδρομές επί πληρωμή

Ενώσεις καταναλωτών από 8 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, προσέφυγαν σήμερα στις αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων κατά του συστήματος συνδρομών επί πληρωμή...

Εξαφανίζεται η ατμόσφαιρα κοντινού στη Γη εξωπλανήτη που πιστεύουμε ότι είναι φιλικός στη ζωή (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο TRAPPIST-1 είναι ένα πολύ μικρό άστρο σε απόσταση 39 έτη φωτός από τη Γη. Είναι ένας σχετικά ψυχρός «νάνος Μ», το πιο κοινό...

Το ΤΕΠΑΚ ο μεγάλος νικητής του CFA Research Challenge 2024

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε ο μεγάλος τελικός του CFA Institute Research Challenge 2024, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024 στα γραφεία της Deloitte...

ΥΠΕΣ: Άρχισε η υποβολή Αιτήσεων Σχεδίου Χορηγιών για Φοιτητικές Εστίες/Δωμάτια

Την προκήρυξη της 3ης Πρόσκλησης Υποβολής Αιτήσεων στο Σχέδιο Χορηγιών για Φοιτητικές Εστίες/Φοιτητικά Δωμάτια στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας, ανακοίνωσε την Πέμπτη,...

Ακανόνιστα γεύματα και ηλεκ. τσιγάρο συνδέονται με πονοκεφάλους στους νέους

Τα ακανόνιστα γεύματα, όπως η παράλειψη του πρωινού, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο συχνών πονοκεφάλων στα παιδιά και τους εφήβους, σύμφωνα με νέα μελέτη που...

ΟΣΑΚ: Εξήντα χιλιάδες ασθενείς στην Κύπρο με σπάνια νοσήματα

Η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), με αφορμή την Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, ότι στηρίζει έμπρακτα τους ασθενείς με σπάνια νοσήματα. Στην...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!