7.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 11:17

Eurogroup: Ψάχνει πυξίδα για τους προϋπολογισμούς μετά την έκθεση Ντράγκι

Είναι η πρώτη φορά από τη δημιουργία του Eurogroup που η ατζέντα των συζητήσεων είναι σχεδόν… άδεια. Οι υπουργοί όλης της ΕΕ μαζί με τους κεντρικούς τραπεζίτες βρίσκονται σήμερα και αύριο στη Βουδαπέστη για το άτυπο Eurogroup/Ecofin.

Συνήθως, σε τέτοιες περιπτώσεις όταν συνυπάρχουν τραπεζίτες και υπουργοί οικονομικών γίνονται οι πιο «σοβαρές» συζητήσεις για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα, όμως, η ατζέντα αναφέρει δύο πράγματα: Γενική συζήτηση για τρέχοντα θέματα και ενημέρωση για την επερχόμενη συνάντηση G7.

Γερμανικό «όχι» στον Ζελένσκι

Βέβαια ο βραχνάς που λέγεται Ουκρανία, αναμένεται ατύπως και πάλι να κυριαρχήσει, καθώς ο Β. Ζελένσκι ζητάει περισσότερα κονδύλια για να «νικήσει» όπως υποστηρίζει το πόλεμο με την Ρωσία σε μια περίοδο που οι εθνικοί προϋπολογισμοί «ζορίζονται». Ηδη, η Γερμανία είπε το πρώτο ξεκάθαρο «όχι».

Η αλήθεια είναι ότι οι υπουργοί Οικονομικών αυτή τη στιγμή δεν έχουν πυξίδα για να κινηθούν ως προς το πού πάει η ΕΕ και η οικονομική της πολιτική. Κανονικά αυτό τον καιρό κυριαρχούν οι πρώτες διαβουλεύσεις για το πώς θα καταρτιστούν οι προϋπολογισμοί του 2025 βάση της λογικής τής σύσφιξης της δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει εξαγγελθεί εδώ και δύο χρόνια. Όμως, η αλλαγή προτεραιοτήτων της ΕΕ που πλέον θέτουν ως προτεραιότητα την Άμυνα και την Ασφάλεια, σημαίνει εμμέσως πλην σαφώς και περισσότερες αμυντικές δαπάνες από τα κράτη μέλη.

Ήδη έχουμε γράψει, ότι για να μην επιβαρυνθούν τα δημοσιονομικά μεγέθη, οι δαπάνες για την άμυνα ενδέχεται να μην προσμετρούνται. Αυτό όμως είναι μια πρόταση της νέας Κομισιόν που αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα στο τέλος του έτους.

Οι δαπάνες για την άμυνα

Ένα άλλο μέτρο που εξετάζεται είναι η εφαρμογή των διμερών συμβολαίων. Από την ανάποδη όμως. Αρχικά η γερμανική, αυτή, ιδέα είχε ως στόχο η Κομισιόν να είχε ένα εξειδικευμένο «παρατηρητήριο» που θα λειτουργούσε ως μοχλός πίεσης προς τις χώρες με αυξημένα ελλείμματα και χρέη. Τώρα όμως φαίνεται πως τα συμβόλαια μπορούν να λειτουργήσουν αντίστροφα και να δίνονται διευκολύνσεις σε χώρες που δημοσιονομικά είναι στο όριο, αλλά πρέπει να προβούν σε δαπάνες που εμπίπτουν στον τομέα Άμυνας και Ασφάλειας.

Όλα αυτά γιατί η ΕΕ αλλάζει προορισμό. Και για να γίνει ανεξάρτητος «παίκτης» πρώτης γραμμής τα επόμενα χρόνια, με επιρροή, ισχύ και λόγο, πρέπει να ξοδέψει. Άλλωστε αυτό λέει και η περιβόητη έκθεση Ντράγκι  για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Εάν κάποιος προσθέσει τις δαπάνες για κάθε τομέα που προτείνονται στην έκθεση το άθροισμα ζαλίζει καθώς φθάνει τα τρισεκατομμύρια ευρώ.

Την έκθεση Ντράγκι αναμένεται να τη δούμε στο προσκήνιο με την ανάληψη της νέας Κομισιόν. Η δημοσιοποίησή της τώρα λειτούργησε περισσότεροo ως test balloon, όμως για τους καλά γνωρίζοντες, η έκθεση θα αποτελέσει την Βίβλο της επόμενης 10ετίας.

Ήδη οι στοχευμένες διαρροές άρχισαν, με πιο σημαντική αυτή στους Financial Times που αναφέρει ότι αξιωματούχοι της ΕΕ εξετάζουν τρόπους για να «ρολάρουν» εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ ομολόγων από την εποχή της Covid, προκειμένου να μετατεθεί η επιβάρυνση του κοινού προϋπολογισμού του μπλοκ από το κόστος αποπληρωμής.

Μια τέτοια κίνηση, θα επεκτείνει τις λήξεις για τίτλους έως και 350 δισεκατομμύρια ευρώ από τον πρωτοφανούς ύψους δανεισμό της ΕΕ την εποχή της πανδημίας, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές. Υπενθυμίζεται ότι για την διετία του covid οι δημοσιονομικοί κανόνες είχαν περίπου καταργηθεί και η κάθε χώρα προχωρούσε σε δαπάνες ανάλογα με τις ανάγκες της.

Οι συζητήσεις για τον σχεδιασμό βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο. Αναζητείται η λύση ώστε να ξεπεραστεί η σθεναρή αντίθεση από πρωτεύουσες όπως το Βερολίνο, οι σημαντικοί νομικοί περιορισμοί, αλλά και να δελεαστούν οι επενδυτές.

Πηγή: Euro2day.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!