27.7 C
Nicosia
Δευτέρα 15 Ιούλιος 2024 | 4:52

DBRS: Στο 2,7% το 2024 και στο 2,5% το 2025 αναβάθμισε την ανάπτυξη της Κύπρου

Σε αναβάθμιση των προβλέψεων του για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες το 2024 και κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα το 2025, σε σχέση με τι προέβλεπε τον περασμένο Μάρτιο, προχώρησε την Παρασκευή ο οίκος αξιολόγησης Morningstar DBRS.

Στο αναθεωρημένο βασικό μακροοικονομικό σενάριο του μηνός Ιουνίου, ο καναδικός οίκος αναμένει ότι η κυπριακή οικονομία θα αναπτυχθεί τώρα με ρυθμό 2,7% το 2024 και 2,5% το 2025.

Ταυτόχρονα, ο DBRS αναθεώρησε προς το καλύτερο το ποσοστό ανεργίας στην Κύπρο, σε σχέση με τι ανέμενε τον περασμένο Μάρτιο. Ο οίκος προβλέπει τώρα ότι το ποσοστό ανεργίας θα μειωθεί κατά επιπλέον 0,2 ποσοστιαίες μονάδες, στο 5,9% το 2024 και κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες το 2025, στο 5,7%, σε σύγκριση με τις προβλέψεις του τον περασμένο Μάρτιο.

Σε σχέση με την ελληνική οικονομία, ο οίκος αναβάθμισε κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα, στο 1,6%, την ανάπτυξη το 2024 και την υποβάθμισε κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες, στο 2,2%, το 2025.

Εξάλλου, σε αναβάθμιση των μέσων προβλέψεων του για την ανάπτυξη το 2024 στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία προχώρησε επίσης ο DBRS, σε σχέση με τις προβλέψεις του τον περασμένο Μάρτιο, παρά το ότι «οι μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες παρουσιάζουν αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης», όπως σημειώνει.

Για το ΗΒ αναμένει τώρα ανάπτυξη 0,7% το 2024, από 0,3% προηγουμένως, για την Γερμανία 0,2%, από 0,1%, για την Γαλλία 0,9%, από 0,7% και για την Ιταλία 0,8%, από 0,5% τον περασμένο Μάρτιο.

Σε σχέση με το 2025, ο DBRS αναμένει για το ΗΒ ανάπτυξη 1,2%, ποσοστό που ανέμενε και τον περασμένο Μάρτιο, για την Γερμανία 1,2%, από 1,1% τον περασμένο Μάρτιο, για την Γαλλία 1,3%, από επίσης 1,3% τον Μάρτιο και για την Ιταλία 1,0%, από 1,1% που προέβλεπε τον Μάρτιο.

Στο αναθεωρημένο βασικό μακροοικονομικό σενάριο του ο καναδικός οίκος έχει επίσης αναβαθμίσει τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της Κίνας το 2024 κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες, στο 5,0%, ενώ οι προβλέψεις του για την ανάπτυξη στην Ιαπωνία έχουν υποβαθμιστεί κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες, στο μόλις 0,4%.

Για τις ΗΠΑ, ο καναδικός οίκος αναβάθμισε την ανάπτυξη το 2024 κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες, στο 2,4%, και κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα το 2025 στο 1,8%, σε σχέση με τις προβλέψεις του τον περασμένο Μάρτιο.

Σε σχέση με τις προοπτικές για το 2025, ο DBRS αναφέρει πως «παραμένουν σχετικά θετικές», με την ανάπτυξη να αναμένεται να επιβραδυνθεί στις ΗΠΑ και την Κίνα, αλλά να επιταχυνθεί στην Ευρώπη και την Ιαπωνία.

«Οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, η εκλογική αβεβαιότητα σε βασικές οικονομίες, και οι παραμένοντες κίνδυνοι στον τομέα των εμπορικών ακινήτων θα μπορούσαν να επιδεινώσουν περαιτέρω τις προοπτικές της οικονομίας καθώς εισερχόμαστε στο δεύτερο εξάμηνο του έτους», υπογραμμίζει.

Ο DBRS αναφέρει επίσης ότι ορισμένες κεντρικές τράπεζες έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν τη νομισματική πολιτικής τους, ενώ άλλες είναι έτοιμες να μειώσουν τα επιτόκια, εάν χρειαστεί.

Παρ’ όλα αυτά, η δυναμική του πληθωρισμού μπορεί να συνεχίσει να καθοδηγείται, εν μέρει, από περιορισμούς στην προσφορά, ιδίως όσον αφορά στο κόστος στέγασης, σημειώνει.

Αγορά εργασίας

Σε σχέση με την αγορά εργασίας, ο DBRS αναφέρει πως η αύξηση του εργατικού δυναμικού συνέβαλε στην αύξηση της ανεργίας, παρά τη συνεχή αύξηση της απασχόλησης στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες.

Προσθέτει ότι το ποσοστό ανεργίας αυξάνεται στη Βόρεια Ευρώπη, αλλά εξακολουθεί να μειώνεται στην Ιταλία, την Ισπανία και άλλα μέρη της Νότιας Ευρώπης.

Ανέφερε επίσης ότι τα σχετικά υψηλά πραγματικά επιτόκια είναι πιθανό να συμβάλουν σε μια συνεχιζόμενη άμβλυνση των αγορών εργασίας, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις το επίπεδο της ανεργίας θα παραμείνει κοντά ή κάτω από τους ιστορικούς μέσους όρους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Ερωτήματα για το πώς κατάφερε ο δράστης να πλησιάσει στα 150 μέτρα περίπου – Ξαφνιάστηκε μέχρι και ο εισαγγελέας

Η ευκολία με την οποία ο ένοπλος που επιχείρησε να δολοφονήσει τον Ντόναλντ Τραμπ έφτασε τόσο κοντά του ήταν «εντυπωσιακή», δήλωσε σήμερα ο εισαγγελέας...

Γαλλία: Ένοπλος άνοιξε πυρ σε πάρτι γενεθλίων – Τέσσερις νεκροί, ανάμεσά τους και ο δράστης

Ένας άνδρας άνοιξε πυρ στο πάρτι γενεθλίων που είχαν οργανώσει οι γείτονές του το βράδυ του Σαββάτου, σε ένα χωριό της κεντρικής Γαλλίας, σκοτώνοντας...

Η Ισπανία δίκαια πρωταθλήτρια Ευρώπης με 2-1 την Αγγλία (φωτό)

Η Ισπανία με μια μεστή εμφάνιση κέρδισε στον τελικό του Εύρω την Αγγλία με 2-1 και στέφθηκε δικαίως πρωταθλήτρια Ευρώπης. Η Ισπανική ομάδα προηγήθηκε...

Αννίτα: Δεν μπορώ να μιλήσω για αισιοδοξία στο Κυπριακό

«Δεν μπορώ να είμαι τόσο αισιόδοξη ή να μιλήσω για αισιοδοξία», δήλωσε την Κυριακή η Πρόεδρος της Βουλής, Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), Αννίτα...

Καύσωνας και κίτρινη προειδοποίηση

Κίτρινη προειδοποίηση για ακραία μέγιστη θερμοκρασία εξέδωσε την Κυριακή το Τμήμα Μετεωρολογίας Κύπρου με ισχύ από τις 23:00 το βράδυ της Κυριακής μέχρι τις...

Αρχίζει τις επόμενες μέρες εγκατάσταση κλιματιστικών σε σχολεία, δηλώνει η ΥΠΑΝ

Τις επόμενες μέρες αρχίζει η εγκατάσταση κλιματιστικών σε σχολεία, δήλωσε την Κυριακή, η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, προσερχόμενη στο 49ο Τακτικό...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!