Το φλέγον θέμα του πληθωρισμού ήταν το αντικείμενο διαδικτυακής εκδήλωσης που πραγματοποίησε την περασμένη Τετάρτη η Ένωση Οικονομολόγων Κύπρου (ΕΟΚ) με τίτλο «Αυξήσεις Τιμών: Αρχή Πληθωρισμού ή κάτι άλλο; Η μεγάλη συζήτηση».
Όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΕΟΚ, εισηγητές της διαδικτυακής εκδήλωσης κατά σειρά παρουσιάσεων ήταν ο Αντώνης Ιωάννου, Αναπληρωτής Διευθυντής Προστασίας Καταναλωτή, ο Μίκης Χατζημιχαήλ, οικονομολόγος, πρώην ανώτερο στέλεχος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όπου εργάστηκε για 28 χρόνια και πρόσφατα σύμβουλος στην Κύπρο της Τράπεζας Κύπρου, ο οικονομολόγος Ανδρέας Χαραλάμπους, πρώην Διευθυντής Οικονομικών Μελετών και Θεμάτων της ΕΕ στο Υπουργείο Οικονομικών. Τον συντονισμό της Ημερίδας είχε το μέλος του ΔΣ της Ε.Ο.Κ. και οικονομολόγος Μάριος Κληρίδης, ενώ χαιρετισμό και καλωσόρισμα στην εκδήλωση απηύθυνε ο Πρόεδρος της ΕΟΚ, Ανδρέας Σ. Στυλιανού.
Στην παρουσίασή του, ο Αντώνης Ιωάννου ανέφερε πως θα πρέπει να αξιολογηθεί η διαμορφούμενη κατάσταση με ορθολογικό τρόπο και να γίνει χάραξη των καταλληλότερων εθνικών στρατηγικών για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη ανάκαμψη και μεγαλύτερη εξάλειψη των συνεπειών της πανδημίας.
Από την πλευρά του, ο Μίκης Χατζημιχαήλ ανέφερε ότι τα επίπεδα πληθωρισμού που επικρατούν στις ΗΠΑ και στην Ευρωζώνη μεταξύ άλλων αποδίδονται στην βαθιά, αλλά βραχύβια ύφεση που σχετίζεται με τον Covid, στα σημεία συμφόρησης της προσφοράς (supply-side bottlenecks) λόγω του μεγάλου μεγέθους της ζήτησης για αγαθά, των χαμηλών αποθέματων και της διαταραχής των αλυσίδων εφοδιασμού (supply-side chains), στην «πρωτοφανή» πολιτική αντίδραση τόσο στην ΕΕ όσο και στις ΗΠΑ, στην άμεση αντίδραση νομισματικής πολιτικής τόσο από τη Fed όσο και από την ΕΚΤ, την ποσοτική χαλάρωση (QE) και τα μηδενικά επιτόκια πολιτικής, τη στήριξη της ρευστότητας στη χρηματαγορά και σε άλλες κεντρικές τράπεζες, καθώς και στην επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, στήριξη των ιδιωτικών εισοδημάτων και της απασχόλησης (διαφορές στον μηχανισμό για αυτό που χρησιμοποιείται στην ΕE και τις ΗΠΑ), καθώς και ιδιωτικές επιχειρήσεις μέσω δανείων και κρατικών εγγυήσεων.
Όσον αφορά την ορθότητα των πολιτικών αυτών, ο κ. Χατζημιχαήλ είπε πως όλοι συμφωνούν ότι τα κίνητρα ήταν απαραίτητα και καθοριστικά για την επίτευξη μιας τόσο γρήγορης ανάκαμψης από την ύφεση που προκλήθηκε από τον Covid, ενώ υπάρχουν και πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Από τη μια τα μέτρα ήταν καλά για την ανάπτυξη αλλά η υπερβολική ρευστότητα, που προκαλεί υπερβολικές αυξήσεις στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων και πιθανή απότομη διόρθωση των τιμών των μετοχών, διατηρώντας παράλληλα χαμηλά τα επιτόκια καταθέσεων των τραπεζών και τις αποδόσεις των ομολόγων.
«Συνολικά, τα δημοσιονομικά και νομισματικά κίνητρα ήταν κατάλληλα τόσο στην ΕΑ όσο και στις ΗΠΑ, αλλά μια σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής είναι πλέον απαραίτητη στις ΗΠΑ και σύντομα για την ΕΑ» είπε.
Στη δική του παρουσίαση ο Ανδρέας Χαραλάμπους είπε τα βασικά μηνύματα είναι ότι η ανοδική τάση πληθωρισμού διαρκεί περισσότερο από τις αρχικές προβλέψεις, με τον πληθωρισμό στην ΕΕ να θεωρείται προσωρινού χαρακτήρα, ενώ υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό στο πώς αντιμετωπίζεται από τις ΗΠΑ.
Οι αλλαγές στο μακροοικονομικό περιβάλλον επιβάλλουν προσαρμογή, είπε, προσθέτοντας πως επικρατεί μια συνεχιζόμενη αβεβαιότητα που επιβάλλει μια ευέλικτη προσέγγιση και προσαρμοστικότητα (δυνατότητα αλλαγής πλεύσης)
Λέγοντας πως χρειάζεται υπομονή αντί γρήγορη αντίδραση, ο κ. Χαραλάμπους επεσήμανε πως η αξιοπιστία παραμένει σημαντική
Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, τα θέματα ιδιαίτερης σημασίας είναι η τιμολόγηση της ενέργειας, οι εξελίξεις μισθών και ο ανταγωνισμός.