Την 1η Δεκεμβρίου θα καταβληθούν σε 33.000 αγρότες εκταρικές επιδοτήσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό κεφαλικών επιδοτήσεων, καθώς και έκτακτα βοηθήματα λόγω της πανδημίας, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ), Ανδρέας Κυπριανού, ύστερα από συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, τον οποίο ενημέρωσε για τα σχέδια και το όραμα του Οργανισμού.
Ο κ. Κυπριανού δήλωσε ακόμα ότι ο Οργανισμός βαίνει προς την πλήρη ηλεκτρονική διακυβέρνηση με νέα προγράμματα μέσω των οποίων οι αιτητές θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους.
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΚΟΑΠ ανακοίνωσε ότι «την 1η Δεκεμβρίου θα πληρωθούν οι εκταρικές επιδοτήσεις σε όλους τους αιτητές και για πρώτη φορά και οι κεφαλικές επιδοτήσεις, συμπεριλαμβανομένων έκτακτων βοηθημάτων λόγω Covid – 19». Περίπου 33,000 αιτητές θα πληρωθούν εκταρικές επιδοτήσεις στις οποίες συμπεριλαμβάνεται ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό κεφαλικών επιδοτήσεων, είπε, προσθέτοντας ότι «θα πληρώσουμε τόσο ιδιώτες καλλιεργητές όσο και αυτούς που καλλιεργούν νόμιμα χαλίτικη ή τουρκοκυπριακή γη».
Σημείωσε πως γίνεται τεράστια προσπάθεια από πλευράς ΚΟΑΠ για να ανταποκριθεί σε έγκυρες και έγκαιρες πληρωμές σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο για τον Κύπριο αγρότη.
Ο κ. Κυπριανού τόνισε ακόμα ότι «στόχος και σκοπός είναι ο εκσυγχρονισμός και η μηχανογράφηση στον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών. Είναι η προσπάθεια διευκόλυνσης και απλοποίησης των διαδικασιών για τον Κύπριο αγρότη και κτηνοτρόφο». Εξήγησε ότι πρόκειται για εφαρμογή πλήρους ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στον Οργανισμό, που θα συμπεριλαμβάνει νέα προγράμματα με τα οποία οι αιτητές θα μπορούν να υποβάλλουν εύκολα τις αιτήσεις τους.
Προ δύο ημερών, είπε, ο ΚΟΑΠ ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα με το οποίο θα μπορεί ο αιτητής από το κινητό του τηλέφωνο να υποβάλλει την αίτησή του ή το τεμάχιό του και θα διαπιστώνεται το ακριβές μέγεθος του τεμαχίου με φωτογραφίες του ίδιου του αιτητή και η ορθότητα των στοιχείων που υποβάλλονται.
Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, το 2023 θα εισαχθεί η διαδικασία της παρακολούθησης (monitoring), μέσα από συστήματα GPS, δορυφορικά αλλά και drones, της διαδικασίας εξέλιξης ενός τεμαχίου, δηλαδή την καλλιέργεια, τον ψεκασμό, την αποκομιδή κ.λπ. «Άρα οι έλεγχοι που θα πρέπει να γίνουν επί τόπου θα είναι πιο λίγοι, η ταλαιπωρία του αγρότη θα είναι πιο λίγη, θα μπορεί να υποβάλλει αίτηση σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας θέλει. Είναι μια τεράστια εξέλιξη που θα μας γλυτώσει και ανθρώπινους πόρους, εργατοώρες, αλλά και θα βοηθήσει τα μέγιστα τους ίδιους τους αιτητές», είπε.
Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος του ΚΟΑΠ ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ για τη στήριξή του στον Οργανισμό.
Από πλευράς ΔΗΣΥ, ο βουλευτής Χαράλαμπος Πάζαρος, ο οποίος παρέστη στη συνάντηση, δήλωσε πως «ο ΔΗΣΥ είχε κι έχει να επιτελέσει σημαντικό ρόλο στη γεωργοκτηνοτροφία διαχρονικά» και εξέφρασε ικανοποίηση για το πλάνο και το όραμα του ΚΟΑΠ.
«Είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να συμβάλουμε σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται ώστε οι γεωργοκτηνοτρόφοι να πληρώνονται εγκαίρως, αφού η πανδημία έχει δημιουργήσει νέα τετελεσμένα και πιστεύουμε ότι οι έγκαιρες πληρωμές θα βοηθήσουν τους γεωργούς να αντεπεξέλθουν σε αυτό το δύσκολο επάγγελμα», σημείωσε.