Σε προς τα πάνω αναθεώρηση των εκτιμήσεων του για την κυπριακή οικονομία, προχώρησε το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Στη νέα έκδοση για τις οικονομικές προοπτικές, αναφέρεται ότι παρά την αποδυνάμωση της δυναμικής της μεγέθυνσης το τελευταίο τρίμηνο του 2022, οι επιδόσεις της κυπριακής οικονομίας παρέμειναν ισχυρές, δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες για την οικονομική δραστηριότητα βραχυπρόθεσμα.
Το 2023, ο ρυθμός μεγέθυνσης προβλέπεται να επιβραδυνθεί περαιτέρω, αλλά αναμένεται να παραμείνει ανθεκτικός.
Η σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών εκτιμάται ότι θα περιορίσει τις προοπτικές ανάπτυξης στην Κύπρο λόγω μειωμένης εσωτερικής και εξωτερικής ζήτησης.
Οι επιπτώσεις του υψηλού πληθωρισμού που είχε καταγραφεί το 2022 επίσης επιβαρύνουν τις προοπτικές. Ο ρυθμός μεγέθυνσης του πραγματικού ΑΕΠ προβλέπεται σε 3,0% για το 2023 και σε 3,1% για το 2024.
Οι προβλέψεις για το 2023 και το 2024 έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω (κατά 0,4 και 0,3 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα), συγκριτικά με τις προβλέψεις στο τεύχος Ιανουαρίου. Οι θετικότερες προοπτικές οφείλονται κυρίως στον υψηλότερο ρυθμό μεγέθυνσης από τον αναμενόμενο κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2022, στην πρόσφατη επιβράδυνση του πληθωρισμού και στην ενδυνάμωση της οικονομικής εμπιστοσύνης στην Κύπρο και στην ΕΕ.
Οι ευνοϊκές επιδόσεις των χρηματιστηριακών αγορών, παρά την πρόσφατη αναταραχή στον διεθνή τραπεζικό τομέα, έχουν επίσης συμβάλει στις θετικότερες προοπτικές. Ωστόσο, τονίζεται, οι κίνδυνοι για δυσμενέστερες προοπτικές από τις προβλεπόμενες κυριαρχούν.
Οι κίνδυνοι συνδέονται κυρίως με τα αυξανόμενα επιτόκια λόγω της νομισματικής σύσφιξης. Ο πληθωρισμός (με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή) προβλέπεται να μειωθεί το 2023 και το 2024, ως αποτέλεσμα αποκλιμάκωσης των πιέσεων στις διεθνείς τιμές εμπορευμάτων (π.χ. πετρελαίου, τροφίμων) και της σύσφιξης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών. Ο πληθωρισμός προβλέπεται σε 3,0% το 2023 και σε 2,4% το 2024.
Η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό του2023 έχει αναθεωρηθεί οριακά προς τα κάτω (κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες) σε σύγκριση με την έκδοση Ιανουαρίου, κυρίως λόγω της πρόσφατης επιβράδυνσης του πληθωρισμού, ως αποτέλεσμα μειώσεων στις διεθνείς τιμές εμπορευμάτων. Ωστόσο, η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό του 2024 είναι υψηλότερη από αυτή στην έκδοση Ιανουαρίου (κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες), αφού η ισχυρή εγχώρια δραστηριότητα, καθώς και οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές που είχαν καταγραφεί κατά το 2022 εκτιμάται ότι θα επιτείνουν κάπως τον πληθωρισμό.