Στην αντίσταση της κυπριακής οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού τομέα απέναντι στις προκλήσεις, αλλά και στην πρόσφατη αναβάθμιση της χρηματοπιστωτικής ικανότητας της χώρας από διεθνείς οίκους, αναφέρθηκε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου, από το βήμα του 13ου Nicosia Economic Forum.
Ο κ. Ηροδότου ανέφερε ότι το πραγματικό ΑΕΠ ανήλθε σε 5,6% το 2022 έναντι 3,5% στην ευρωζώνη, υποδεικνύοντας την ευρωστία της ιδιωτικής κατανάλωσης, του τουρισμού και των ξένων επενδύσεων.
Σε σχέση με την οικονομική ανάπτυξη, ανέφερε ότι αναμένεται επιβράδυνση της στο 2,6%, λόγω μείωσης στη ζήτηση δανείων, κάτι το οποίο χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη, σε σχέση με την επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 1% στην ευρωζώνη.
Την περίοδο 2024-2025 η οικονομική μεγέθυνση αναμένεται σε 2,1% ετησίως, με αναμενόμενη άνοδο του ΑΕΠ λόγω ανάκαμψης της εγχώριας ζήτησης και των εισαγωγών στο πλαίσιο εισροής νέων εταιρειών.
Ο κ. Ηροδότου αναφέρθηκε ακόμα στη σημαντική άνοδο του πληθωρισμού το 2022, λόγω των τιμών ενέργειας, σημειώνοντας ωστόσο, ότι οι αυξήσεις διείσδυσαν ακολούθως στις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων.
Ο πληθωρισμός μειώθηκε σε 3,8% τον Απρίλιο και προβλέπεται να μειωθεί στο 3,3% το 2023, είπε, ενώ ο δομικός πληθωρισμός ανήλθε σε 4% από 6,5% τον Ιούλιο 2022. Υπενθύμισε ότι ο στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι το 2%.
Οι πληθωριστικές πιέσεις εξακολουθούν να παραμένουν υψηλές σε Κύπρο και εξωτερικό, ενώ οι συνεχείς αυξήσεις στις τιμές συνεχίζουν να διαβρώνουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, σημείωσε.
Αναφέρθηκε ακόμη στην έβδομη αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα, κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ πρόσθεσε πως νοουμένου ότι δεν θα έχουμε άλλες εξωτερικές πιέσεις, το ουδέτερο επιτόκιο (neutral rate) θα μειωθεί, διατηρώντας το 2% του πληθωρισμού.
Ο κ. Ηροδότου, αναφέρθηκε επίσης στις μεσοπρόθεσμες προκλήσεις στον τραπεζικό τομέα, παρατηρώντας ότι οι μεσαίες τράπεζες δεν έχουν σημειώσει πλήρη πρόοδο ακόμη, η οποία σημειώνονται κυρίως στις μεγάλες τράπεζες.
Ο υψηλός πληθωρισμός και τα αυξημένα επιτόκια, όπως ανέφερε, θα μειώσουν τη δυνατότητα αποπληρωμής δανείων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Παράλληλα, υπέδειξε στις τράπεζες να είναι προσεκτικές στις χορηγήσεις προς τους δανειολήπτες και να ακολουθούν ταχύτερες διαδικασίες αναδιάρθρωσης.
Σε σχέση με τη πρόσφατη κρίση του χρηματοπιστωτικού τομέα που είχε αντίκτυπο και στις αγορές και ειδικότερα με αφορμή την πρόσφατη κρίση των αμερικανικών τραπεζών και τις εξελίξεις στη ελβετική Credit Suisse, ο διοικητής υπογράμμισε την ανάγκη συνεχούς εγρήγορσης σε ότι αφορά τις τραπεζικές εξελίξεις.
«Οι κυπριακές τράπεζες αντιμετώπισαν με επιτυχία τους κραδασμούς του τραπεζικού τομέα», παρατήρησε.
Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο κ. Ηροδότου αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες της ΚΤΚ σε ότι αφορά τη μετάβαση στο μέλλον.