Η έκρηξη του πληθωρισμού έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις. Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι βιώνουν πλέον καταστάσεις φτώχειας και στέρησης, αδυνατώντας να καλύψουν βασικές ανάγκες σε τρόφιμα, πετρέλαιο θέρμανσης και ηλεκτρισμό. Το κόστος απόκτησης κατοικίας έχει καταστεί απαγορευτικό για τους κοινωνικά ευάλωτους και τα νεαρά ζευγάρια που δεν διαθέτουν το απαραίτητο εισόδημα για την απόκτηση ακόμη και του πιο φτηνού διαμερίσματος.
Στην παρούσα συγκυρία με την πρωτοφανή έκρηξη του πληθωρισμού η λειτουργία της ΑΤΑ καθίσταται περισσότερο επιβεβλημένη. Η διάβρωση των μισθών ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα από την άνοδο των τιμών σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης οδηγεί στην αύξηση της φτώχειας και σε διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.
Η θέση της ΔΕΟΚ είναι ότι ο θεσμός της ΑΤΑ θα πρέπει να διατηρήσει τα βασικά και θεμελιώδη του χαρακτηριστικά σας μηχανισμός αποκατάστασης της αγοραστικής δύναμης των μισθών παραμένει σταθερή και αναλλοίωτη. Όμως το πρόβλημα της ακρίβειας δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο μέσω του μηχανισμού της ΑΤΑ. Απαιτείται η λήψη μέτρων για στήριξη των νοικοκυριών και των ευάλωτων κοινωνικών τάξεων όπως η μείωση του ΦΠΑ σε καύσιμα και τρόφιμα, η μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και η αποτελεσματική αξιοποίηση του νομοθετικού εργαλείου για την επιβολή πλαφόν σε καύσιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.
Παράλληλα η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην επαναξιολόγηση και αναπροσαρμογή όλων των επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας συμπεριλαμβανομένου και του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
Επίσης το στεγαστικό πρόβλημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω ενός ολοκληρωμένου και συγκροτημένου σχεδιασμού και όχι με αποσπασματικά μέτρα που δεν αγγίζουν την τεράστια πλειοψηφία των πολιτών που κινδυνεύουν να παραμείνουν άστεγοι.