14.9 C
Nicosia
Κυριακή 17 Νοέμβριος 2024 | 7:38

Διοικητής της ΚΤΚ: Οι τράπεζες πρέπει να βρουν νέο επιχειρηματικό μοντέλο για προσαρμογή στη νέα εποχή

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου δήλωσε την Παρασκευή ότι οι τράπεζες πρέπει να βρουν ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο για να προσαρμοστούν στη νέα εποχή.

Ο κ. Ηροδότου, ο οποίος μιλούσε κατά τη διάρκεια του 8ου Φόρουμ Τραπεζών και Έκθεσης FinTech (Banking Forum & FinTech Expo), το οποίο πραγματοποιείται διαδικτυακά, αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν ληφθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για περιορισμό της επίδρασης της πανδημίας στο τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης, τα μέτρα που λήφθηκαν σε εθνικό επίπεδο και τις προοπτικές και προκλήσεις για τις τράπεζες.

Αναφερόμενος στις κυπριακές τράπεζες είπε ότι οι τράπεζές μας «συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις», προσθέτοντας ότι αυτές μπορούν να ειδωθούν ως διαρθρωτικές και κυκλικές προκλήσεις.

Οι διαρθρωτικές αλλαγές, ανέφερε ο κ. Ηροδότου, σχετίζονται με τη χαμηλή κερδοφορία. Οι τράπεζες, σημείωσε, «πρέπει να έχουν καλύτερη αποδοτικότητα κόστους και τεχνολογική προσαρμογή». Η χρηματοοικονομική τεχνολογία (FinTech) αποτελεί μεγάλη πρόκληση και πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη οι μεγάλες τεχνολογικές επιχειρήσεις (BigTech).

Αναφερόμενος στις κυκλικές προκλήσεις, ο Διοικητής της Κεντρικής ανέφερε ότι έχουν να κάνουν με χαμηλούς τόκους οι οποίοι προς το παρόν δεν πρόκειται να αλλάξουν και την αναμενόμενη επιδείνωση της ποιότητας περιουσιακών στοιχείων.

«Γενικά, θεωρώ ότι οι τράπεζες θα πρέπει να προσπαθήσουν να βρουν ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο για να προσαρμοστούν στη νέα εποχή», τόνισε.

Στην παρέμβασή του ο κ. Ηροδότου αναφέρθηκε στη μεγάλη διαφορά μεταξύ της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008 και της κρίσης της Covid-19, σημειώνοντας ότι πλέον έχουν ολοκληρωθεί δύο από τους τρεις πυλώνες της τραπεζικής ένωσης της ευρωζώνης, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχουν οι ίδιοι κανόνες για την εποπτεία των τραπεζικών τομέων στην ευρωζώνη.

Βασικό αποτέλεσμα αυτού είναι ότι ο τραπεζικός τομέας συνολικά είναι πολύ πιο καλά προετοιμασμένος για να αντιμετωπίσει την κρίση Covid παρά όταν είχε να αντιμετωπίσει την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008, είπε.

Σημείωσε ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι τράπεζες θα είναι μέρος της λύσης, ότι δεν θα επηρεαστούν από τα αποτελέσματα της πανδημίας έτσι ώστε να διαδραματίσουν τον ρόλο τους ως μέρος της λύσης».

Σε σχέση με το πώς επηρέασε η Covid το τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης, είπε ότι υπάρχουν δύο οπτικές γωνίες.

Οι κοινές προκλήσεις για ολόκληρη την ευρωζώνη και όλες τις τράπεζες εστιάζουν κυρίως στην αύξηση του πιστωτικού κινδύνου για τις τράπεζες, την επίδραση και την πρόκληση που προκαλείται από την ήδη χαμηλή κερδοφορία των τραπεζών στην ευρωζώνη, που έχει ως αποτέλεσμα οι τράπεζες στην ευρωζώνη να είναι σε δυσμενέστερη θέση σε σχέση με άλλες δικαιοδοσίες.

Αν δει κανείς τις ίδιες τις τράπεζες και την ικανότητα αντίδρασής τους σε αυτές τις προκλήσεις, ανέφερε, νομίζω ότι θα δούμε διαφορές. Αυτές, είπε, αφορούν πρώτα απ’ όλα με το μέγεθος των τραπεζών. «Οι πιο μεγάλες τράπεζες είναι σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις από ό,τι οι μικρές ή οι μεσαίες τράπεζες», σημείωσε.

Το επίπεδο ετοιμότητας των ισολογισμών των τραπεζών, σε ποιο βαθμό έχει γίνει εξορθολογισμός από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, είναι ακόμα ένας παράγοντας διαφοροποίησης που έχει επίδραση στην ικανότητά τους να έχουν πρόσβαση σε νέα κεφάλαια, πρόσθεσε.

Αναφορά έκανε επίσης στο επίπεδο υιοθέτησης νέων τεχνολογιών, «δεδομένου ότι όλοι μας, είτε ως πελάτες των τραπεζών είτε ως καταναλωτές, γενικές έχουμε έρθει αντιμέτωποι με την αναγκαιότητα να χρησιμοποιούμε ολοένα και περισσότερο την τεχνολογία στην καθημερινότητά μας».

Για τον ρόλο που διαδραμάτισε η ΕΚΤ, ο κ. Ηροδότου ότι ήταν η πρώτη που αντέδρασε με την έλευση της πανδημίας, σημειώνοντας ότι «επιδείχθηκε ρυθμιστική ευελιξία από την αρχή». Προς αυτό αναφέρθηκε στα μέτρα νομισματικής πολιτικής που λήφθηκαν.

«Τα αποτελέσματα αυτών των μέτρων ήταν εμφανή στις αγορές από την αρχή», πρόσθεσε.

Οι χρηματαγορές, είπε, ήταν σε αναταραχή όταν εμφανίστηκε η Covid και προτού να ληφθούν τα μέτρα αυτά. Οι αποδόσεις (spreads) των εθνικών ομολόγων ήταν πολύ ψηλές κάτι που δυσχέραινε την προσπάθεια των κρατών μελών να δανειστούν για να εφαρμόσουν τις δημοσιονομικές πολιτικές τους.

Όταν ανακοινώθηκε το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για την πανδημία (PEPP) της ΕΚΤ, ανέφερε, οι αγορές ησύχασαν και η διαφορά των αποδόσεων ήταν ουσιαστική.

Προς αυτό έδωσε το παράδειγμα της απόδοσης του κυπριακού δεκαετούς ομολόγου σε σχέση με το αντίστοιχο γερμανικό, η οποία πριν από το έκτακτο πρόγραμμα ήταν 2,2% και χθες, όπως είπε, ήταν 0,2%.

Όλα αυτά τα ρυθμιστικά μέτρα, συνέχισε, σχεδιάστηκαν για να μπορέσουν οι τράπεζες να απορροφήσουν ζημιές και να συμβάλουν στην λύση της πανδημίας.

Ο κ. Ηροδότου αναφέρθηκε και στα μέτρα που λήφθηκαν σε εθνικό επίπεδο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ζελένσκι: «Ο πόλεμος θα λήξει νωρίτερα» με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο

Εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας, δυόμισι περίπου χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας και την έναρξη του πολέμου, φαίνεται πως πυροδοτεί το νέο σκηνικό που διαμορφώνει...

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Η Ε.Ε. δεν είναι αρμόδια να μιλάει για το Αιγαίο»

Ανακοίνωση για το Αιγαίο εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Αρχικά στην ανακοίνωση αναφέρει ότι η Τουρκία «ακολουθεί αυστηρά τις Μελέτες Χωροταξικού Θαλάσσιου Σχεδιασμού της Ευρωπαϊκής Eνωσης, προβαίνει στις...

Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας για τις επερχόμενες καταιγίδες

Η Δύναμη της Πολιτικής Άμυνας, μετά από σχετική ανακοίνωση του Τμήματος Μετεωρολογίας, αναφορικά με μεμονωμένες ισχυρές καταιγίδες, που αναμένεται να επηρεάσουν αρχικά τα βόρεια,...

Ο Μητσοτάκης διέγραψε τον Σαμαρά από τη ΝΔ – Αιτία η κριτική του για τα ελληνοτουρκικά κατά του Πρωθυπουργού

Σε διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά προχώρησε το κυβερνών κόμμα μετά τη συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού στο ΒΗΜΑ της Κυριακής στην οποία εξαπέλυσε επίθεση κατά...

Σεισμός 3,7 Ρίχτερ ταρακούνησε την Κύπρο-Επίκεντρο η Πάφος, αισθητός και στις υπόλοιπες πόλεις

Σεισμική δόνηση, 3,7 Ρίχτερ και σε βάθος 18 χιλιομέτρων, σημειώθηκε γύρω στις 10:45 στην Κύπρο, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σεισμολογικό κέντρο. Ο σεισμός, όπως φαίνεται...

Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου

Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973 ήταν η κορυφαία αντιδικτατορική εκδήλωση και ουσιαστικά προανήγγειλε την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών, η οποία...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!