Παράκληση προς τις εταιρείες ανάπτυξης γης να αποφεύγονται διαφημίσεις που παραπέμπουν ή αφήνουν να εννοηθεί ότι οι προσπάθειες προσέλκυσης επενδυτών αποτελούν ένα νέο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, απηύθυνε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, επαναλαμβάνοντας ότι το μήνυμα της ΕΕ για τις πολιτογραφήσεις ήταν και ξεκάθαρο και σαφές ότι δηλαδή «η απόκτηση ευρωπαϊκού διαβατηρίου πρέπει να γίνεται μόνο όταν το πρόσωπο έχει συνάφεια με το κράτος μέλος και να μην στηρίζεται μόνο σε επενδύσεις».
Ο ΥΠΕΣ τόνισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να σεβαστεί απόλυτα αυτή την θέση.
Ο κ. Νουρής, ο οποίος απηύθυνε ομιλία την Τρίτη στο 15ο συνέδριο ανάπτυξης γης στη Λευκωσία, ανέφερε πως όταν έληξε το ΚΕΠ βρίσκονταν σε εκκρεμότητα γύρω στις 1.147 αιτήσεις και ότι με επιστολή η Κύπρος ενημέρωσε την Κομισιόν ότι εξέτασε το σύνολο των αιτήσεων αυτών.
Πρόσθεσε ότι ενημερώθηκαν οι Βρυξέλλες ότι δεν αποστάληκαν επιστολές στους ενδιαφερόμενους για το ποιοι εγκρίθηκαν και ποιοι όχι καθώς, όπως εξήγησε, εκκρεμεί κάποια διαδικασία στη Νομική Υπηρεσία, αλλά αυτή θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων.
Ο ΥΠΕΣ ανέφερε ότι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας γίνεται δουλειά και ότι η Κυβέρνηση επιμένει πως πρέπει να υπάρχει συνάφεια του επενδυτή με την χώρα, όπως ορίζει και η ΕΕ.
Ανέφερε ότι προς αυτή την κατεύθυνση το ΥΠΕΣ μαζί με τα Υπουργεία Οικονομικών και Εμπορίου προσπαθούν να βελτιώσουν διάφορα ζητήματα προς προσέλκυση σοβαρών εταιρειών για επενδύσεις.
Ο Υπουργός είπε πως το Υπουργικό Συμβούλιο έχει πρόσφατα τροποποιήσει τα κριτήρια εγγραφής και λειτουργίας Εταιρειών Ξένων Συμφερόντων, με σκοπό την προσέλκυση εγνωσμένης φερεγγυότητας εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης και της μεταφοράς της έδρας τους στην Κύπρο. Επιπρόσθετα, είπε ότι προωθούνται περαιτέρω μέτρα απλοποίησης των διαδικασιών χορήγησης αδειών εργασίας σε ξένο προσωπικό, λαμβάνοντας υπόψη τον κύκλο εργασιών και τον αριθμό των Κυπρίων ή Ευρωπαίων που απασχολεί η κάθε επιχείρηση.
Όσον αφορά την χορήγηση αδειών μετανάστευσης για μόνιμη διαμονή, είπε ότι πέραν του κριτηρίου απόκτησης κατοικίας, έχουν τώρα προστεθεί νέα κριτήρια τα οποία αφορούν την επένδυση σε άλλης μορφής ακίνητα και την επένδυση σε μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών που είναι ήδη εγγεγραμμένες στη Δημοκρατία ή σε μερίδια κυπριακών επενδυτικών οργανισμών συλλογικών επενδύσεων.
Σε ότι αφορά τους τίτλους ιδιοκτησίας ανέφερε ότι το 2014 υπήρχαν 120.000 ανέκδοτοι τίτλοι και σήμερα 19.190. Από αυτούς, οι 8.000 θα εκδοθούν εντός του 2022 χωρίς προβλήματα και οι 6.500 επίσης θα εκδοθούν εντός του 2022 με σημειώσεις ως ατελείς τίτλοι. Για τους υπόλοιπους περίπου 5.000 ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για σπαζοκεφαλιά και δεν μπορούν να εκδοθούν και πρέπει οι αρχές να εγκύψουν για να βρουν τρόπο έκδοσης.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Νουρής είπε ότι η ανάπτυξη γης είναι απόλυτα συνυφασμένη και με την παράμετρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, επαναλαμβάνοντας ότι το νέο μοντέλο με την δημιουργία των νέων μειωμένων σε αριθμό οντοτήτων, αναμένεται να δώσει διοικητική και οικονομική αυτονομία στις τοπικές αρχές, πληθώρα νέων εξουσιών αλλά και σωρεία πλεονεκτημάτων για τον πολίτη, προεξάρχουσης της μείωσης των δημοτικών τελών και της γραφειοκρατίας στην εξυπηρέτηση του.
Πρόσθεσε ότι θα αναπτυχθούν πολιτικές σε τοπικό επίπεδο τους με ορίζοντα την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, αξιοποιώντας πλέον όλα εκείνα τα εργαλεία που θα επιτρέψουν την ουσιαστική και προσοδοφόρα ανάπτυξη.
Ο ΥΠΕΣ αναφέρθηκε σε σειρά μέτρων και μεταρρυθμίσεων που έλαβε η Κυβέρνηση προς καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, όπως η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης της ανάπτυξης μέσω της νέας πολιτικής αδειοδότησης που τέθηκε σε ισχύ τον Οκτώβριο του 2020 και παρέχει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων, γρηγορότερες, αποτελεσματικότερες και πιο διαφανείς διαδικασίες χορήγησης πολεοδομικής και οικοδομικής άδειας για οικιστικές αναπτύξεις μέχρι διπλοκατοικίας.
Ο κ. Νουρής εξέφρασε την ελπίδα να αντιμετωπιστεί θετικά από τη Βουλή το νομοσχέδιο που κατατέθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 το οποίο καλύπτει τις λεγόμενες μεγάλες επενδύσεις, αυτές των πέραν των 25 εκατομμυρίων και το οποίο στοχεύει στη διευκόλυνση και απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης αυτών των στρατηγικών αναπτύξεων βοηθώντας στην προσέλκυση επενδυτών, είτε από την Κύπρο είτε από το εξωτερικό.
Ανέφερε ότι πρέπει να σταλούν τα σωστά μηνύματα στους επενδυτές, ότι η κυβερνητική πολιτική εκσυγχρονίζεται και δημιουργεί τέτοιες απλουστευμένες, αποτελεσματικότερες και γρηγορότερες διαδικασίες εξυπηρέτησης των επενδυτών, ώστε η χώρα μας να γίνει ένας πραγματικά ελκυστικός επενδυτικός προορισμός βιώσιμης και μακροπρόθεσμης ανάπτυξης.
Αναφέρθηκε επίσης στην πρόθεση της Κυβέρνησης για ακόμη πιο δραστική και ορθολογιστική παρέμβαση μέσω της επικείμενης αναθεώρησης των τεσσάρων Τοπικών Σχεδίων στις μεγάλες αστικές περιοχές της χώρας, με στόχο την εισαγωγή καινοτόμων και δυναμικών πολεοδομικών εργαλείων και μηχανισμών που θα επιτρέπουν την προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης και η οποία θα εδράζεται στις αρχές της προστασίας και ανάδειξης του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος.
Ο κ. Νουρής αναφέρθηκε επίσης στα πολεοδομικά έργα που βρίσκονται αυτή ακριβώς την στιγμή υπό κατασκευή στο σύνολο της επικράτειας από το ίδιο το Υπουργείο Εσωτερικών, με τη δαπάνη αυτών των έργων να ξεπερνά τα €785 εκατομμύρια περίπου την τριετία 2021-2023. Αφορούν οδικά έργα, αλλά και έργα σε δημόσιους ελεύθερους χώρους διαμορφώνοντας χώρους και υποδομές με προστιθέμενη αξία, φιλικούς, ποιοτικά αναβαθμισμένους και εύχρηστους για τους πολίτες.
Παρεμβάσεις από τον Σύνδεσμο Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών και τον Σύνδεσμο Επιστημόνων Εκτιμητών Κύπρου
Ο Μιχάλης Χατζηπαναγιώτου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει στήριξη της πολιτείας για πολιτική εξωστρέφειας σημειώνοντας πως το 2019 η συνεισφορά του κλάδου στο ΑΕΠ ήταν πέραν των 3 δις ευρώ ενώ στον κλάδο απασχολούνται 35,000 εργαζόμενοι με μεγάλη τεχνογνωσία λόγω των πρωτόγνωρων έργων όπως μαρίνες, γήπεδα γκολφ, το πολυθεματικό θέρετρο-καζίνο και άλλα έργα απαραίτητα για προσέλκυση επενδύσεων.
Ανέφερε πως δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός ενώ σε ότι αφορά το ΚΕΠ είπε ότι λάθη έγιναν αλλά κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι σε διάστημα 5 ετών το πρόγραμμα συνεισέφερε γύρω στα 10 δισ. και 10.000 νέες θέσεις εργασίας.
Είπε ακόμη πως η Κυβέρνηση πρέπει να εισάγει ένα νέο πρόγραμμα, σύμφωνο με τις παραμέτρους της ΕΕ για προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων. Ο κ. Χατζηπαναγιώτου αναφέρθηκε και σε σειρά κριτηρίων και πρωτοβουλιών όπως την θέσπιση μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για ακίνητα ως το 2022 και κατάργηση του φόρου κεφαλαιουχικών κερδών για ακίνητα που είναι στο Κτηματολόγιο ως το 2022.
Ο Κυριάκος Ταλατίνης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Εκτιμητών στην παρέμβασή του είπε ότι το ΚΕΠ συνεισέφερε στην κτηματαγορά αλλά «καταφέραμε να το καταστρέψουμε». Είπε επίσης ότι η πανδημία είχε επιπτώσεις στον κλάδο αλλά η αγορά έδειξε ανθεκτικότητα και δυναμική.
Είπε ότι στα πωλητήρια έγγραφα μετά την άνοδο του 2019 και την μείωση του 2020 τώρα υπάρχει μια ανοδική τάση ενώ σε ότι αφορά την ζήτηση στις πόλεις είπε ότι και πάλι υπάρχει μοτίβο ανθεκτικότητας.
Για την Λάρνακα ειδικά είπε πως προσελκύει και αγοραστές από γειτονικές χώρες όπως το Λίβανος και Ισραήλ. Για τα ενοίκια ο κ. Ταλατίνης είπε ότι στη Λευκωσία λόγω και της επαναλειτουργίας των πανεπιστημίων η αγορά έχει επανέλθει.
Αναφέρθηκε και στην τεχνολογία και πως αυτή αλλάζει τον κλάδο των ακινήτων όπως η προβολή μέσω ΜΚΔ, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αλλά τόνισε πως η επί τόπου ξενάγηση παραμένει η βασική αρχή των πωλήσεων.
Επίσης αναφορά έκανε και στην άνοδο στις τιμές των οικοδομικών υλικών που επηρεάζουν τον κλάδο.
Παρεμβάσεις και ανταλλαγή απόψεων έγινε και για την βιωσιμότητα του κλάδου των ακινήτων, για τις σύγχρονες αρχιτεκτονικές πρακτικές στην ανάπτυξη και τις τάσεις ανά επαρχία. Μετά το μεσημέρι ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για σειρά ζητημάτων όπως η βελτίωση της ελκυστικότητας της Κύπρου ως επενδυτικός προορισμός, τα προγράμματα πολιτογραφήσεων στην ΕΕ, το πρόγραμμα μόνιμης παραμονής της Κύπρου και η προσέλκυση εταιρειών για σύσταση έδρας στην Κύπρο.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ