Στον αντίκτυπο που έχει στην Κύπρο η διεθνής απομόνωση της Ρωσίας μετά από την εισβολή στην Ουκρανία αναφέρεται ανταπόκριση των Financial Times από τη Λευκωσία.
Το δημοσίευμα με τίτλο «Η Κύπρος μετρά το κόστος των ασθενέστερων δεσμών με τη Ρωσία μετά από την εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία» αναφέρεται αρχικά στην πρώτη ρωσική ορθόδοξη εκκλησία της Κύπρου στην Ταμασσό ως ένδειξη της «τεράστιας» ρωσικής επιρροής στο νησί.
Παραθέτει δε δηλώσεις του Μητροπολίτη Ταμασσού Ησαΐα, ο οποίος λέει πως η επίθεση στην Ουκρανία δεν έπρεπε να γίνει.
Οι προσπάθειες του ιερωμένου να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της εισβολής, με υποδοχή Ουκρανών προσφύγων και κοινές προσευχές με τους Ρώσους κατοίκους της Κύπρου, περιγράφονται από τη βρετανική εφημερίδα ως αντανάκλαση της προσπάθειας της Κύπρου να διαχειριστεί τις συνέπειες του πολέμου.
Σημειώνεται ότι το νησί είναι γνωστό ως «Μόσχα στη Μεσόγειο» λόγω της παρουσίας πολλών Ρώσων, αλλά και πως η Κύπρος παρά τους στενούς πολιτικούς δεσμούς με τη Ρωσία προσπαθεί να διατηρήσει την ενότητα της ΕΕ έναντι της Μόσχας.
Το δημοσίευμα αναφέρει πάντως ότι ενώ τομείς της κυπριακής οικονομίας αισθάνονται τις επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων επί της Μόσχας, η κρίση δείχνει επίσης την ικανότητα του νησιού να ελκύει Ρώσους.
Γίνεται αναφορά στους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, το ευέλικτο ρυθμιστικό πλαίσιο και την ιδιότητα μέλους της ΕΕ ως παράγοντες που καθιστούν ελκυστική την Κύπρο για τους Ρώσους επενδυτές.
Στο τέλος Φεβρουαρίου οι τραπεζικές καταθέσεις κατοίκων στην Κύπρο που δεν είναι πολίτες της ευρωζώνης ανέρχονταν σε 6,4 δισεκατομμύρια ευρώ, με αναλύτρια να δηλώνει στην εφημερίδα πως το 80% αυτών των καταθέσεων ανήκουν σε Ρώσους.
Σε πολιτικό επίπεδο, συνεχίζει το δημοσίευμα, η Κύπρος έβλεπε τη Ρωσία ως δυνητικά χρήσιμο σύμμαχο στη διαφιλονικία με την Τουρκία και στο Κυπριακό, αλλά μετά από την εισβολή στην Ουκρανία η Λευκωσία έχει τηρήσει την γραμμή των ευρωπαϊκών κυρώσεων.
Οι Financial Times παραθέτουν δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη ότι η Κύπρος δεν είχε επιλογή. «Η απόφασή μας ήταν να υποστηρίξουμε την ΕΕ και την αλληλεγγύη της ένωσης. (…) Από τη στιγμή που η Ρωσία έκανε στην Ουκρανία αυτό που η Τουρκία είχε κάνει σε εμάς, δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να ορθώσουμε ανάστημα και τη φωνή μας όπως έχουμε κάνει στη δική μας περίπτωση».
Το δημοσίευμα επισημαίνει επίσης πως η Κύπρος έχει υποστεί από τα βαρύτερα πλήγματα στην ΕΕ λόγω των κυρώσεων στη Ρωσία, καθώς οι Ρώσοι τουρίστες αναλογούν σε πάνω από το 20% των επισκεπτών. Ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος δηλώνει ότι φέτος αναμένονταν 800.000 επισκέπτες από Ρωσία, Ουκρανία και Λευκορωσία.
Γίνεται επίσης αναφορά στην ανησυχία Κυπρίων επαγγελματιών για την επίπτωση που θα έχει στην κυπριακή αγορά η απώλεια Ρώσων και Ουκρανών επισκεπτών, στην ανησυχία των Ρώσων που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην Κύπρο, καθώς και στη διερεύνηση των περιπτώσεων τεσσάρων Ρώσων που έχουν αποκτήσει κυπριακή υπηκοότητα αλλά έχουν ενταχθεί στην ευρωπαϊκή λίστα κυρώσεων.
Παρόλα αυτά, το δημοσίευμα επισημαίνει ως ένδειξη της ικανότητας της Κύπρου να προσαρμόζεται το ότι μετά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία εταιρείες τεχνολογίας με βάση στη Ρωσία έχουν στείλει υπαλλήλους τους να εγκατασταθούν στην Κύπρο, σε μια προσπάθεια αποφυγής των κυρώσεων και των απαγορεύσεων που επιβάλλει η Μόσχα στη δραστηριότητα στο διαδίκτυο.
Παρατίθεται μάλιστα και μαρτυρία μεσίτη που λέει πως έχει υπάρξει τεράστια αύξηση στις ενοικιάσεις. «Αυτές τις μέρες είναι πολύ δύσκολο να βρεις διαμέρισμα στη Λεμεσό», λέει στους Financial Times ο Κύπριος μεσίτης.