Ενώ αναμένεται ότι η κυπριακή οικονομική ανάπτυξη θα παραμείνει ισχυρή, οι οικονομικές και δημοσιονομικές προοπτικές εκτίθενται σε σημαντικούς κινδύνους, αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar σε σχολιασμό για το νέο πρόγραμμα σταθερότητας της χώρας.
Σε δημοσίευμα με τίτλο: «Νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας σηματοδοτεί Συνέχεια Δημοσιονομικής Πολιτικής» ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι, η νέα κυβέρνηση παρουσίασε τους πρώτους επίσημους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους από την ανάληψη των καθηκόντων της. Ενώ η εκλογή του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη τον Φεβρουάριο του 2023 σηματοδότησε μια στροφή στην κυπριακή πολιτική, καθώς η υποψηφιότητά του δεν υποστηρίχθηκε από κανένα από τα δύο μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, οι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι σηματοδοτούν τη συνέχεια της δημοσιονομικής πολιτικής, προστίθεται.
«Παρόμοια με τις προβλέψεις του Σχεδίου Προϋπολογισμού 2023 της προηγούμενης κυβέρνησης που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2022, το Πρόγραμμα Σταθερότητας 2023-2026, που δημοσιεύθηκε στις 3 Μαΐου 2023, προβλέπει επαναλαμβανόμενα δημοσιονομικά πλεονάσματα και, ως εκ τούτου, σημαντική μείωση της υψηλής επιβάρυνσης του δημόσιου χρέους τα επόμενα χρόνια», αναφέρει ο οίκος.
Σημειώνεται ακόμη, ότι, το Πρόγραμμα Σταθερότητας στοχεύει σε μέσο πλεόνασμα του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης 2,3% κατά την περίοδο 2023-2026. Επιπρόσθετα, αναφέρει ότι, οι ευνοϊκές δημοσιονομικές προβλέψεις βασίζονται στην υπόθεση ότι τα δημόσια φορολογικά έσοδα θα συνεχίσουν να ενισχύονται σε μεγάλο βαθμό από την ισχυρή δυναμική της οικονομικής ανάπτυξης.
«Ενώ αναμένουμε ότι η οικονομική ανάπτυξη θα παραμείνει ισχυρή, οι οικονομικές και δημοσιονομικές προοπτικές εκτίθενται σε σημαντικούς καθοδικούς κινδύνους», αναφέρει.
«Η Κύπρος είναι μια από τις ελάχιστες χώρες της ευρωζώνης που στοχεύει επί του παρόντος σε επαναλαμβανόμενα δημοσιονομικά πλεονάσματα μεσοπρόθεσμα», δήλωσε ο Yesenn El-Radhi, Αντιπρόεδρος του Sovereign Group της DBRS Morningstar. «Αυτές οι ευνοϊκές δημοσιονομικές προβλέψεις», αναφέρει, δεν βασίζονται σε περικοπές δαπανών αλλά μάλλον στην προσδοκία ότι ισχυροί οικονομικοί ευοίωνοι άνεμοι θα συνεχίσουν να ενισχύουν τα δημόσια φορολογικά έσοδα. «Ως εκ τούτου, η συνέχιση της ευνοϊκής δυναμικής της οικονομικής ανάπτυξης είναι απαραίτητη για την επίτευξη αυτών των δημοσιονομικών στόχων τα επόμενα χρόνια», ανέφερε.
Όπως σημειώνεται, τα συνολικά δημόσια έσοδα προβλέπεται να αυξηθούν κατά μέσο ετήσιο ρυθμό 5,7% κατά τα έτη 2023-2026, «γεγονός που, με τη σειρά του, θα καλύψει τις αυξανόμενες δημόσιες δαπάνες (+5,6%)». Όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη, αναφέρεται, το Πρόγραμμα Σταθερότητας αναμένει ότι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ θα είναι κατά μέσο όρο 3,0% κατά την περίοδο 2023-2026. Από την πλευρά της προσφοράς, σημαντικές δραστηριότητες του τομέα των υπηρεσιών όπως η τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνίας (ICT) και ο τουρισμός είναι πιθανό να παραμείνουν οι κύριοι μοχλοί ανάπτυξης.
«Αναμένουμε», σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης, ότι ο αριθμός των αφίξεων τουριστών θα συνεχίσει να αυξάνεται κυρίως ως αποτέλεσμα του ανοίγματος νέων τουριστικών εγκαταστάσεων μεγάλης κλίμακας τους επόμενους μήνες, συμπεριλαμβανομένου του καζίνο θέρετρο Λεμεσού. Επιπλέον, η εγχώρια επενδυτική δραστηριότητα είναι πιθανόν να υποστηριχθεί από την εισροή κεφαλαίων του προγράμματος NextGenerationEU τα επόμενα χρόνια.
«Ενώ το βασικό μας σενάριο αναμένει ότι η αναπτυξιακή δυναμική θα παραμείνει ευνοϊκή, σημειώνουμε ότι οι οικονομικές και δημοσιονομικές προοπτικές εκτίθενται σε σημαντικούς καθοδικούς κινδύνους, όπως η κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία ή υψηλότερη παγκόσμια χρηματοπιστωτική ευθραυστότητα, που πιθανότατα θα αποδυναμώσει την εξωτερική και εσωτερική ζήτηση», αναφέρεται.
Μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη αποδυνάμωση της οικονομικής δραστηριότητας, με τη σειρά της, πιθανότατα θα επιβαρύνει τα κρατικά φορολογικά έσοδα. Επιπλέον, ένα πιθανό νέο οικονομικό σοκ μπορεί να απαιτήσει ενίσχυση των μέτρων κρατικής στήριξης, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, καταλήγει ο σχολιασμός.